De nära 60 klubbarna i Tipselitnätverket har tillsammans skolat och utbildat 749 idag aktiva elitfotbollsspelare. Det står klart när resultatet av Tipselits Certifiering är sammanställt.
– Det är glädjande att se att föreningarna som är i nätverket försöker förbättra sin utbildning av unga spelare, det ger resultat, säger Thomas Lyth, ansvarig för Certifieringen.

Svenska Spel Tipselit är ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. I nätverket Tipselit ingår nära 60 föreningar från Allsvenskan till Division 2 och deras akademiverksamhet. Tack vare ett årligt bidrag från Svenska Spel så får klubbarna möjlighet att anställa ungdomstränare för att kunna ge sina talanger en bättre fotbollsutbildning.

Varje år certifieras medlemsklubbarna i Svenska Spel Tipselit med syfte att kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling upp till 19 år. Som tidigare meddelats så var Malmö FF den förening som plockade hem flest poäng under 2016. Nu när även det totala antalet spelare som 2016 har passerat genom Svenska Spel Tipselit är sammanställt så står det klart att 749 spelare i antingen Allsvenskan, Superettan eller på någon elitnivå i utlandet har nått elitfotbollen via en Tipselitakademi.

De 749 i dag aktiva elitspelarna fördelades 2016 enligt följande:
244 spelade i Allsvenskan.
320 spelade i Superettan.
185 spelade på någon nivå i utlandet.

76 spelare har gjort tävlingslandskamper för A-landslag.
75 spelare har gjort träningslandskamper för A-landslag.
43 spelare har gjort tävlingslandskamper för U21.
23 spelare har gjort träningslandskamper för U21.
31 spelare har gjort landskamper för ett annat land än Sverige.

– Det är bra och glädjande det som görs nu, att klubbarna hela tiden blir bättre. Men i förlängningen vill vi även inkludera klubbar längre ner i seriesystemet. Att komma åt dem är nyckeln för svensk fotbolls framtid. Väldigt många av de spelare som tar sig fram till den här nivån får sin grundläggande färdighetsutbildning i föreningar på lägre nivå. I framtiden vill vi inkludera även de föreningarna så att de får en mer metodisk färdighetsutbildning, säger Thomas Lyth och fortsätter. Det finns inget elittänk här, det handlar om utbildning, precis som i skolan, alla får lära sig läsa och skriva, det är så man ska se fotbollsutbildning upp till 14 års ålder, sedan får man välja om man vill satsa.

– Föreningarnas verksamhet är grunden för våra ungdomslandslags resultat. Där ser vi att vi blir bättre och bättre, speciellt i landslagen under U21.

Certifieringens mest kända spelare är kanske Zlatan Ibrahimovic som gjorde sju akademisäsonger i Malmö FF och som drog in 126 poäng till klubben innan han debuterade i A-laget och sedan sökte sig vidare. Genomsnittspelaren i Svenska Spel Tipselit är en spelare som BK Häckens Emil Wahlström, som tillhör sin förenings akademi i fem säsonger och som drar in 44 poäng i Certifieringen när han så småningom debuterar i elitfotbollen.

Senare i vår så kommer en utförlig rapport över hela 2016 års Tipselitverksamhet och Certifiering att finnas tillgänglig via Svensk Elitfotboll.

Läs mer om Tipselitprojektet och Certifieringen på tipselit.se

 

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett 25-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 58 klubbarna.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Fakta Certifieringen:
Certifieringen finns till för att:

– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år

– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden

– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete

– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna

– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.

– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen

– framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna

– höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv

– Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen

Varje förening får poäng för de elitspelare som gjort minst en säsong i klubbens akademi. Ju fler år, ju högre poäng. Poängen är klubben tillhanda så länge spelaren fortfarande är aktiv på elitnivå, oavsett klubb.