När analysen av årets Certifiering i sin helhet är färdig så står det klart att nätverket har utbildat 757 idag ännu aktiva elitfotbollsspelare. 586 av dessa spelade 2018 i Allsvenskan eller Superettan, vilket utgör runt 75% av alla spelare i ligorna.
– Det här är en otroligt fin siffra som visar både hur bra svensk spelarutbildning är och samtidigt hur viktigt Tipselit är, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Räknar man med det totala antalet spelare som fått sin utbildning genom Tipselit så är siffran 1271 spelare som alla spelade i Allsvenskan, Superettan, Division 1 eller på elitnivå i utlandet 2018. 285 stycken av dessa spelade i Allsvenskan förra året medan 301 spelare höll till i Superettan.  I utlandet spelar 171 spelare som är utbildade inom Tipselit i olika ligor på elitnivå.

– Det är ett målmedvetet och gediget arbete med spelarutbildning som görs ute i våra klubbar och det får vi svart på vitt i den här rapporten, menar Svante Samuelsson.

Zlatan Ibrahimovic i Malmö FF:s tröja. Zlatan tillhörde Malmö FF:s akademi i sju år och klubben har för det fått 126 poäng i Certifieringen © Bildbyrån - 24619

Zlatan Ibrahimovic i Malmö FF:s tröja. Zlatan tillhörde Malmö FF:s akademi i sju år och klubben har för det fått 126 poäng i Certifieringen © Bildbyrån – 24619

Av alla 1271 spelare som finns med i rapporten så har 77 stycken spelat tävlingslandskamper för A-landslag som en högsta nivå och 75 stycken har som bäst gjort träningslandskamper. 33 av dessa i ett annat landslag än det svenska.

Elva spelare har spelat gruppspel i Champions League, varav sex stycken för ett svenskt klubblag, och tolv spelare har spelat gruppspel för ett svenskt lag i Europa League.

– Det är bra för svensk fotboll att vi tack vare Svenska Spel kunnat göra den här satsningen på våra akdaemier sedan ett antal år tillbaka. Genom den här rapporten som nu görs så ser vi exakt antal elitspelare som fått sin fotbollsutbildning genom Tipselit, men vi får heller inte glömma alla lovande spelare som just nu genomgår sin utbildning och ännu inte debuterat i eliten. Kolla bara på det svenska P17-landslaget som förra veckan kvalificerade sig till U17-EM på Irland i maj, med merparten Tipselitspelare i laget, säger Thomas Lyth, ansvarig för Certifieringen av Tipselitklubbarna.

Rasmus Elm spelade fyra år i Kalmar FF:s akademi och har 72 poäng i Certifieringen Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

Rasmus Elm spelade fyra år i Kalmar FF:s akademi och har 72 poäng i Certifieringen Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

Klubbarna i Tipselitnätverk får ett bidrag från Svenska Spel på totalt 12 miljoner kronor, som fördelas ut utefter antalet stjärnor i Certifieringen. Pengarna är öronmärkta för att klubbarna ska kunna heltidsanställa tränare för främst P17 och P19 och på så sätt erbjuda spelarna en bättre kvalité på spelarutbildningen. Klubbarna får poäng i Certifieringen för de antalet elitspelare som varit i klubbens akademi under minst en säsong mellan åldrarna 12-19 år. Ju fler säsonger desto högre poäng.

– För unga lovande tränare är det avgörande att tidigt kunna satsa fullt ut på tränaryrket och att tidigt kunna leva på det. Många av dagens allsvenska tränare har sin bakgrund i just Tipselit. Vi får inte glömma det, säger Thomas Lyth.

Medel antal spelare per var och en av de 62 klubbarna i Tipselit är 20.5 stycken. 262 spelare har varit sin akademi trogen i åtta år men endast 25 stycken har nått upp till maximala 144 poäng. Snittet för hur länge en spelare stannar i sin akademi är 4.9 år, och snittpoängen landar på 30.6. Exempel på spelare som ligger runt genomsnittet är August Erlingmark i IFK Göteborg, Rami Kaib i IF Elfsborg eller Tommy Naurin i Örgryte IS.

Malmö FF har fått poäng för flest spelare (76st). Helsingborgs IF har fått poäng för flest nya spelare under säsongen (30st) och Skövde AIK är den klubb som har utbildat flest spelare (16st) som fortfarande spelade kvar i klubben 2018.

Alla resultat från 2018 års Certifiering av de 62 Tipselitklubbarna finns tillgängligt i en 160 sidor tjock rapport från Svensk Elitfotboll.

Elfsborgs manager Jimmy Thelin inledde sin tränarkarriär i Jönköpings Södra IF:s Tipselitakademi Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

Elfsborgs manager Jimmy Thelin inledde sin tränarkarriär i Jönköpings Södra IF:s Tipselitakademi Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

Certifieringen finns till för att:
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutbildningen i ett internationellt perspektiv
– Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin spelarutbildning genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.