Fotbollsmagasinet Offside delar varje år ut Allsvenskans Stora Hjärta. En utmärkelse som sitter ihop med Allsvenskans Stora Pris, men som presenteras i magasinet. I år är en pigg 94-åring vinnare av priset.
Det är speciellt att sätta sig på supporterbussen med rullator och åka på bortamatch, säger Johan Orrenius, redaktör på Offside, om vinnaren.

Allsvenskans Stora Hjärta delades ut för första gången 2013 och går till någon eller några som för Allsvenskan till en varmare plats, på eller utanför planen. I år går priset till IFK Norrköpings 94-årige supporter Harry Malmgren som följer sitt IFK Norrköping i Allsvenskan på bortaplan så ofta han kan.

– Vi gillar att uppmärksamma mångsidigheten och bredden i supporterskapet. Vi skriver ofta om supportar och många pratar om supporterskapet. Många hyllar det, men många kritiserar det också. Ofta är det generaliserade foton när supportrarna ska beskrivas och det är lätt att tro det är samma typ av folk som står på läktaren. Harry bevis på att det inte är så och det är ändå speciellt, menar Johan Orrenius.

Harry Malmgren har följt sitt ”Peking” sedan 1930-talet och har åkt på bortamatcher med den officiella supporterklubben Peking Fanz sedan 2016.

– Harry bor på äldreboende och behöver hjälp med saker. Det är speciellt att då sätta sig med rullator och åka på bortamatch. Det är inspirerande att se. Han sätter färg på sitt liv och sitter inte bara still på äldreboendet. Det behöver inte vara fotboll för alla människor, men i hans fall är det så. Det går att göra det om man vill.

Offsides motivering:
Allsvenskans Stora Hjärta 2017 tilldelas IFK Norrköpingsupportern Harry Malmgren. För att han varken låter ålder, begränsad rörlighet eller förutfattade meningar hindra honom från att åka land och rike runt och stötta sitt hjärtas lag.”

Fakta Allsvenskans stora hjärta:
Delas ut av Fotbollsmagasinet Offside. Priset startades 2013 och är en del av Allsvenskans Stora Pris.

Vinnare av Allsvenskans stora hjärta:
2013: Mohammed Ali Khan
2014: BP-supportern Anders Ungh
2015: De Allsvenska supportrar som bistått flyktingar under säsongen
2016: DIF-supportern Jonny Lundin
2017: IFK Norrköpingssupportern Harry Malmgren, 94 år.

Läs mer på Offsides hemsida

Fakta Allsvenskans Stora Pris:
Allsvenskans Stora Pris har sen 2013 sänts som en studioproduktion på C More där Allsvenskan har summerats samtidigt som det bästa från landets högsta serie har uppmärksammats. Vinnarna har utsetts av en jury bestående av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter.

2017 delades jurypriser ut till årets allsvenska målvakt/försvarare/mittfältare/anfallare/tränare/ nykomling och Allsvenskans mest värdefulle spelare samt att vinnare utsågs i specialkategorierna Allsvenskans stora hjärta och Fotbollskanalens pris till årets röst.