Sverige och SEF var inbjudna som inledningstalare i en  SLO-konferens regisserad av UEFA i Wien, där SLO:er från hela Europa samlades för att utbyta erfarenheter.
– Det är kul att Svensk Elitfotboll ses som ett av föredömena i Europa. Vi omfamnade SLO-rollen tidigt i vårt utvecklingsarbete och det är ett av de enskilt viktigaste beslut vi tagit, säger Mats Enquist, Generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

Mats Enquist fick äran att inleda hela konferensen med att berätta om de positiva effekter införande av SLO-rollen har haft på svensk elitfotboll.

– En erfarenhet är att nio av tio problem på ett evenemang uppstår genom bristande information och missförstånd, vilket skapar stegrande irritation över småsaker. SLO:erna har bidragit till att minimera det genom bättre dialog med alla parter och följdaktligen minskar också störningarna.

Publiksiffrorna på de svenska arenorna har ökat och våldet minskat ändå sedan införandet av SLO:erna i Sverige. Något som SLO:erna får antas ha en stor del i.

– Det finns mycket kvar att göra men vi kan inte göra det utan dialog – och den grundas hos SLO:erna och SFSU.

En annan svensk som talade på workshopen var Lena Gustafson Wiberg, SLO i Djurgården och anställd på Supporters Direct Europe. Lena berättade om sitt jobb som SLO i Djurgården och vilka erfarenheter hon tagit med sig genom åren.

– SLO:er har samma målsättning som vilken annan klubbpersonal som helst. Att fylla arenorna och att alla som är där ska ha en bra upplevelse.

– Nyckeln är att rekrytera från läktaren och tillit är det allra mest nödvändiga.

IMG_2642

På plats på konferensen var också Kaveh Sarvari, ansvarig evenemangsutveckling på Svensk Elitfotboll samt Sveriges representant för SLO-verksamheten.
– De flesta nationerna är representerade på det här mötet och det finns tid för reflektioner och erfarenhetsutbyte. Den mesta tiden vid sidan av ordinarie program går åt till att skapa relationer och bygga nätverk för att vi alla ska kunna dra åt samma håll i syfte att rekrytera mer publik och skapa bättre stämning på våra arenor, säger Kaveh Sarvari.

Övriga talare under dagen var en Licensing manager från Grekland, en Disability access officer från Tyskland och Supporters Direct Scotland.

Dag två fortsätter med föreläsningar och lägesrapporter från andra länder ute i Europa.

Fakta SLO:
En Supporter Liaison Officer är en person från de egna leden som har god kännedom om sin egen klubb och dess supportrar och är den givna kontakten när kommunikationen går från båda hållen mellan supportrarna, klubbarna och polisen inför, under och efter match. SLO:n är helt enkelt spindeln i nätet när de olika parternas åsikter och ståndpunkter ska förmedlas mellan varandra.

Fakta Svenska Fotbollssupporterunionen:
* Förkortas SFSU
* Bildades 2008
* Representerar supportrarnas röst i frågor som rör svensk fotboll och svensk supporterkultur