I början av december så spelades den norska cupfinalen i Oslo. Lagen som drabbade samman var Sarpsborg 08 och Lilleström och tusentals av deras supportrar hade den här dagen tagit sig till huvudstaden för att avnjuta matchen. På plats på läktarna fanns också en delegation från Svensk Elitfotboll och från elitklubbarna.

Huvudsyftet med resan till Oslo var att observera den norska cupfinalen från sidan och kanske ta med sig idéer runt matcharrangemang med sig hem till Allsvenskan och Superettan igen.

– Det var ett önskemål från klubbarna på evenemangskonferensen tidigare i år, att åka på en inspirationsresa och titta på matcharrangemang. Den norska cupfinalen kom upp och alla tyckte att det var en bra idé, säger Kaveh Sarvari, Ansvarig Evenemangsutveckling på Svensk Elitfotboll.

Klubbrepresentanterna på plats fick förutom matchen också se Vålerengas nya arena samt arrangemanget inne i Oslo under dagen och även Ulleval stadion där finalen spelades.

Jönköpings Södra, som var med på resan, tycker det var bra att resan gick till ett annat land och att ingen av Svensk Elitfotbolls medlemsklubbar därför var värd för resan.
– Det blir lätt mycket fokus på den klubben då och det är fräscht att alla har ett utifrånperspektiv. Norska ligan är jämförbar med den svenska men det finns ändå både skillnader och likheter. Det är faktiskt många skillnader med tanke på hur när vi är varandra geografiskt, säger Sebastian Lagrell, Evenemang- och Säkerhetsansvarig i Jönköpings Södra, och lägger till.

IMG_1451 (kopia)

– Det är en annan styrning i klubbarna i Norge. En annan ägandeform. Det är också en annan publiksammansättning. Jag skulle säga att det är mer evenemangspublik i Norge och jag tycker att vi har kommit längre i Sverige i att bygga en kärnpublik. Men norrmännen är mycket bättre med att locka publik. Vi var alla överraskade hur det såg ut.

Den norska cupfinalen i sig beskrivs vara ganska lik upplägget med bandyfinalen i Sverige.
– Norge är fantastiskt duktiga att jobba med evenemanget cupen. Vi har mycket att lära. De har gjort det bra att bygga drömmen att spela på Ullevål, men frågan är hur mycket vi i Sverige kan använda oss av den lärdomen just idag. De har byggt långsiktigt med över 100 år av tradition.

– Jag skulle också säga att själva finalen i sig var ganska platt. Det var ett bra evenemang men det var inte samma respons med 30 000 på läktarna som det kan vara i Sverige. Det var lite för mycket landskampskänsla om man kan säga så. Fler upplevare på läktarna snarare än supportar. Det var proffsigt men det var inte den här nerven som vi är bortskämda med i Sverige. Ska jag sammanfatta det så var evenemang och hospitality i toppklass men matchen i sig mer en happening, avslutar Sebastian Lagrell.

Lilleström blev cupmästare i Norge efter seger med 3-2 i finalen mot Sarpsborg 08.