Bortakortet för Allsvenskan och Superettan 2018 finns nu till försäljning via klubbarna. Precis som tidigare ger det ägaren tillträde till sitt lags samtliga bortamatcher under säsongen, den enda skillnaden är namnbytet från Supporterkortet, och som vanligt gäller det att vara ute i god tid för att få ett kort.
– Vi SLO:er har haft det som ett önskemål att ändra namnet på kortet till Bortakortet. Vi tror att det skulle minska förvirringen, säger Lena Gustafson Wiberg, SLO i Djurgårdens IF.

 2018 är sjätte säsongen i rad som Bortakortet säljs och kortet blir bara mer populärt för varje år. Varje klubb får 100 Bortakortet att sälja till förmånligt pris till sina supportrar så att de kan följa sitt lags samtliga matcher även på bortaplan. Att kortet byter namn från Supporterkortet till Bortakortet tror Lena Gustafson Wiberg kommer att underlätta försäljningen i vissa klubbar.

– Namnet Bortakortet har i princip redan blivit ett vedertaget begrepp bland supportrar men vi tror ändå att det skulle minska förvirringen.

Samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan får 100 Bortakort vardera, men många klubbar säger att intresset är så stort att de kan sälja betydligt fler Bortakort, troligtvis så mycket som mellan 300-500 stycken. 2017 sålde AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Helsingborg slut alla sina kort.

– Bortakortet är något fantastiskt vi kan erbjuda våra resande supportrar. Dels för att de får ett reducerat pris men framförallt ger det supportrarna den uppskattning de förtjänar, menar Fredrik Nilsson, SLO i IFK Norrköping.

Syftet med Bortakortet är att ge ett bra pris för alla trogna som reser land och rike runt för att se sitt favoritlag. För 1000 kronor, i snitt 67 kronor per match, ser den som har Bortakortet alla sitt lags matcher på bortaplan i Allsvenskan och för 800 kronor (53 kronor i snitt) ser man matcherna i Superettan. Kortet administreras och säljs av respektive klubb i Allsvenskan och Superettan.

Klubbarna behåller själva 50% av sin försäljning av Supporterkortet. De andra 50% betalas in till Svensk Elitfotboll som sedan fördelar intäkterna jämnt mellan de Allsvenska klubbarna.

 Fakta Bortakortet:

  • För 1000 kronor ser du samtliga 15 av ditt lags bortamatcher på plats (67 kronor i snitt per match) i Allsvenskan och för 800 kronor ser man matcherna i Superettan (53 kronor per match i snitt).
  • Klubbarna i Allsvenskan och Superettan säljer 100 Supporterkort vardera