Runt 180 Akademichefer och Tipselittränare åker i februari ner till La Manga och Torrevieja för tre dagars fortbildning inom ramarna för Tipselitnätverket.
– Det blir ett viktigt avstamp för att nå ytterligare en hög nivå på vår elitförberedande fotboll, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Spanska samhällena La Manga och Torrevieja kommer mellan 7-11 februari att fyllas av svenska fotbollstränare när Svensk Elitfotboll tillsammans med Akademichefer och tränare från de nära 60 Tipselitklubbarna åker på fortbildning. Totalt kommer över 180 personer att medverka på konferensen.

– Förmodligen blir detta den största utländska konferensen för svensk fotboll någonsin. Ambitionen är att konferensen blir ett viktigt avstamp för att nå ytterligare en högre nivå på vår elitförberedande fotboll, säger Stefan Lundin och fortsätter.

– Det kan inte vara en tillfällighet att vårt landslag, som har tappat Zlatan, slår ut både Holland och Italien och når VM. Det måste delvis kunna kopplas till Tipselitverksamheten eftersom en klar majoritet av spelarna kommer från vår verksamhet. Dessutom är våra ungdomslandslag mer framgångsrika än någonsin. Det har mycket att göra med Tipselitklubbarnas satsning på sina akademier. Det är i klubbarna som spelarna fått sin utbildning.

Gruppen består av Akademichefer och tränare inifrån och utanför Tipselitnätverket, NIU-tränare från gymnasieskolor samt representanter för Svenska Fotbollförbundet och distrikt. Gruppen bor och konfererar i Torrevieja och torsdag den åttonde och lördag den tionde februari åker samtliga till La Manga för att se Svenska U-17 landslaget möta Ungern respektive Slovakien.

U-landslagstränarna med Tomas Turesson i spetsen är kursledare för tränarna och Thomas Lyth och Stefan Lundin tar ansvar för Akademicheferna. Vissa pass har gruppen tillsammans.

Onsdag den nionde februari får Akademicheferna besök av Antonio Hernandez som är Director of Methodology i Valencia CF. Tränarna genomför den dagen ett praktikpass i Torrevieja.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se