Samtliga tolv speciellt inbjudna svenska klubbar som kommer att spela i sommarens Gothia Cup Tipselit Trophy för P17-lag är klara.
– De bästa svenska lagen är med, de håller alla hög klass, säger Tomas Andersson, Akademichef i BK Häcken och ansvarig för turneringen.

Tipselit Trophys talangturnering för 17-åringar som ingår i Gothia Cup är den kanske den mest prestigefyllda pokalen att vinna under veckan i Göteborg. 24 lag deltar, alla speciellt inbjudna. 12 från Sverige, 12 från utlandet. Lagen delas in i sex grupper där gruppvinnaren plus de två bästa tvåorna totalt går vidare till A-slutspel.

Samtliga svenska lag är nu inbjudna och bekräftade för spel i turneringens P17-klass. En förening som är med för första gången är IK Sirius.
– Det är fantastiskt att vi får möjlighet att vara med i år. Det är kul för våra spelare men också för föreningen i stort att representeras i en så pass fin turnering. Det blir en bra utmaning för spelarna att möta föreningar från hela Sverige och från utlandet. Vi spelar ju i pojkallsvenskan men detta är ändå lite speciellt. Detta ger bra möjligheter för att fortsätta utvecklas, säger Petter Hansson, Akademichef i IK Sirius.

Samtliga deltagande svenska klubbar i P17-klassen:
AIK
Djurgårdens IF
BK Häcken
IFK Norrköping
IK Sirius
IF Elfsborg
Hammarby IF
IFK Göteborg
Örebro SK
Kalmar FF
GIF Sundsvall
IF Brommapojkarna

Det talas ofta om att de svenska lagen får nödvändig internationell erfarenhet som kommer att hjälpa dem senare i karriären.
– Så är det. De svenska lagen får möta en annan fotbollskultur och de får en internationell erfarenhet i att möta andra spelsystem och ur det går till ute på kontinenten med saker som tjuvknep och liknande. Det är lärorikt. Ofta vinner ett utländskt lag men inte sällan så är tre svenska lag i semifinal, säger Tomas Andersson.

– Vi har pratat mycket om att spela matcher mot utländskt motstånd och vi får lite av en gratismöjlighet genom att bli inbjudna här. Det skiljer ofta i taktik och annat tänk mellan länder, säger Petter Hansson.

Årets Gothia Cup Tipselit Trophy pågår mellan 15-21 juli. Förra året besegrade Right to Dream från Ghana nigerianska TikiTaka Academy med 1-0 i finalen. Inget av de svenska lagen nådde bättre än kvartsfinal.

De tolv speciellt inbjudna utländska akademierna presenteras vid ett senare tillfälle.

Tipselit Trophy har sedan 2016 också en P15-klass som spelas under Gothia Cup. Här ingår endast svenska akademier och dessa speciellt inbjudna som kommer att delta presenteras även de vid ett senare tillfälle.

Fakta Gothia Cup Tipselit Trophy:
Tipselit Trophy är en talangturnering för 15- och 17-åringar som ingår i Gothia Cup. 24 inbjudna lag (11 från Sverige och 13 från utlandet) deltar i P17-turneringen och 16 lag (9+7) i F17-klassen. I den nystartade P15-klassen ingår 25 lag, alla svenska. Lagen delas in i grupper där gruppvinnaren samt de bästa tvåorna går vidare till A-slutspel.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se