Svenska Futsalligan (SFL) är framme vid slutspel. Efter en dramatisk sista omgång står det nu klart vilka fyra lag från respektive serier som går vidare och slåss om titeln.
– Nu vankas det slutspel och både jag och laget är laddade och inspirerande över den uppgiften, säger David Bergqvist, tränare i Djurgårdens IF.

Det var jämnt in i det sista när SFL avgjordes i helgen. I norra serien var det svettigt runt strecket om vilket lag som skulle följa Nacka och de båda Örebrolagen till kvartsfinal. Kampen stod mellan KFUM Linköping, Djurgården och Hammarby. Vinnare blev Djurgården som i och med segern mot serievinnarna Örebro FC med 6-4 tog den sista slutspelsplatsen. Då spelade det ingen roll att KFUM Linköping också vann sin match. Hammarby förlorade å sin tur mot Norrköping Futsal.

– Vi har nu säkrat spel i SFL nästa år, vilket var ett av våra uppsatta mål. Slutspel var ett annat. Segern igår mot ÖFC var otroligt skön. Vi får utdelning på chanserna, och vi kontrollerar matchen. Vi har dock två perioder där vi bjuder in ÖFC i matchen, men vi orkar stå i mot och vinna matchen, menar David Bergqvist och fortsätter.

– Vi är nykomlingar i SFL och var tippade att hålla till i botten av serien. En sjätteplats var det som jag hörde som bästa möjliga placeringen innan säsongen. Vi däremot visste hur pass bra vi är. Det som låg oss i fatet var rutinen och avsaknad på matcher av denna dignitet. Visst har vi spelat en del tuffa matcher. Men att spela en serie med tuffa matcher, vecka ut och vecka in, det har varigt en omställning för oss. Vissa matcher har vi i år gått in med 80-90% vilket straffar sig direkt. Tidigare år vann vi dessa matcher ändå. Vi har vuxit snabbt in i kostymen och visat att vi är ett av Sveriges bästa lag.

Nyckeln till slutspelsplatsen beskriver David är lagbygget, kollektivet och den bredda truppen. Laget har haft många skador och sjukdomar under våren men ändå lyckats vinna matcher. Nu väntar Borås AIK i kvartsfinal i slutspelet.
– Borås vann den södra serien och spelade SM-final i fjol. De kommer naturligtvis ha ett stort favoritskap in matchserien. Men vi kommer inte vissa någon respekt för motståndet. Och jag är övertygad om att det kommer bli en spännande matchserie. Vi har tre raka förluster innan. Där två av dessa förluster kändes blytunga. Vi skapade mer chanser och straffades på några få misstag. Men gör man inte mål på sina chanser så förlorar man.

I den södra serien går Borås AIK, IFK Uddevalla, IFK Göteborg Futsal och Skoftebyns IF vidare till slutspel.

Slutspelet spelas som följande med start i helgen:
IFK Göteborg Futsal – Nacka Juniors
Skoftebyns IF – Örebro FC
Örebro SK – IFK Uddevalla
Djurgårdens IF – Borås AIK

KFUM Linköping och Torslanda IK spelar vidare i den nya nationella SFL-serien nästa år medan Hammarby, Norrköping, Malmö City och GAIS tillsammans med sex lag från Division 1 kvalar om fyra SFL-platser nästa år. Falcao FC och Skövde United får börja om i Division 1.

Sluttabeller SFL 2017/2018:
SFL Norra:
1. Örebro Futsal 27p
2. Nacka Juniors 25p
3. Örebro SK 21p
4. Djurgårdens IF 21p

5. KFUM Linköping 20p
6. Hammarby IF 18p
7. Norrköping Futsal 17p
8. Falcao FC 15p

SFL Södra:
1. Borås AIK 30p
2. IFK Uddevalla 30p
3. IFK Göteborg Futsal 27p
4. Skoftebyns IF 25p

5. Torslanda IK 19p
6. Malmö City 15p
7. GAIS Futsal 13p
8. Skövde United 4p