Östers IF meddelade i slutet av oktober förra året att klubben kommer att anlägga hybridgräs på sin arena. Detta för att kunna öka nyttjandegraden på arenan. Till sin hjälp har Öster Växjö Kommun som bidrar med pengar.
– Kommunen går in med bidrag för att finansiera det här eftersom kommunen tycker det är viktigt, säger Jessica Råhlin, Fritidschef på Växjö Kommun i samband med Nätverksarenan 2018.

Svensk Elitfotboll utreder sedan tidigare ett förslag om underlag och följer utvecklingen i underlagsfrågan med intresse. I samband med Sportchefsmötet under hösten så passade Sportcheferna från medlemsklubbarna på att besöka både Gamla Ullevi och Kamratgården för att titta på hybridgräset där. När hybridgräset nu läggs in på Myresjöhus arena så blir arenan den andra elitfotbollsarenan med hybridgräs. Jessica Råhlin berättar varför det är intressant med att bidra till hybridgräset från Växjö Kommuns sida.

– Kommunen vill ha högre nyttjanden på arenan och vi gör en satsning för att höja nyttjandegraden. Det är på grund av detta som vi anlägger hybridgräs på arenan.

Öster äger arenan genom sitt helägda dotterbolag Fotbollsfastigheter i Växjö AB och Jonas Karlsson, ordförande i Öster, säger att klubben som har en bra relation med kommunen sedan tidigare, är positiva till att kommunen bidrar till hybridgräset.

– Genom åren har vi haft en gemensam diskussion om att öka nyttjandegraden på arenan och den aktualiserades ytterligare genom Växjö DFF:s avancemang till Damallsvenskansamt Växjö Kommuns avsikt att exploatera en fotbollsplan inom Arenastadsområdet för bostadsproduktion. Behovet av att tillföra ytterligare plankapacitet var en nödvändighet,säger Jonas Karlsson.

Jessica Råhlin i samband med Nätverksarenan 2018

Jessica Råhlin i samband med Nätverksarenan 2018

Med högre nyttjande menas uteslutande fotbollsverksamhet och eftersom hybridgräset tål fler timmar än naturgräs så skulle fler lag kunna släppas in på arenan, bland annat U-lagen. Konstgräs var aldrig ett alternativ, trots att konstgräset många gånger kan hantera en ännu högre nyttjandegrad.

– Grundinställningen är så nära naturgräs som möjligt, och det är utifrån det perspektivet som vi haft en diskussion med kommunen. Det ger möjlighet för två elitföreningar att tillsammans finnas på arenan, och Jonas Karlsson och fortsätter.

– Vi har en väldigt bra relation med Växjö kommun och det gäller nog samtliga arenaägare i vårt Arenastadsområde. Vad jag förstår är det även uppfattningen inom Växjö Kommun.

Växjö Kommun samarbetar även med annan idrott i staden och Jessica säger att kommunen är mån om att det ska gå bra för föreningarna i Växjö.

– Det är en viktig del i vårt arbete att ha en nära dialog med föreningarna. Vi utvecklar idrotten tillsammans för att få en så stor effekt som möjligt. Stärks Östers varumärke genom det här och/eller genom idrottsliga resultat, så kan vi gå in med mer sponsring för då stärks också vi. Det går hand i hand.

– I takt med att staden växer så växer Östers verksamhet. Det är då avgörande att vi har en nära dialog för att skapa goda förutsättningar för framtiden. Vi vill att så många barn- och ungdomar som möjligt ska vara aktiva.

Fakta hybridgräs:

  • Hybridgräs är en blandning av konstgräs och naturgräs, det finns en mängd olika system som de olika leverantörerna använder sig av.
  • Konstgräs kan bland annat läggas som en armerande grund i form av ett rutnätsmönster.
  • Sedan sår man naturgräs i rutnätsmönstret och låter det växa upp över konstgräset.
  • När man sedan klipper gräsmattan så ser man till att hålla det på en nivå ovanför konstgräset så att man hela tiden spelar på naturgräset.
  • Gräsmattan sköts sedan som en vanlig gräsmatta vad gäller bevattning och dränering etc.
  • Någon typ av hybridgräset används i hela Premier League, i stora delar av Italien och Holland samt exempelvis även på Santiago Bernabeu i Madrid.