I början av februari så ägde Karriärdagen rum i Malmö för sjätte gången. 130 arbetssökande och 14 arbetsgivare samlades för att tillsammans använda glädjen i fotbollen med möjligheten att erbjuda en mötesplats för ungdomar och företag där nya kontakter kan skapas och knytas.

 – Fotboll förenar och det ser vi bevis på idag när unga arbetssökande och yrkesverksamma möts både på och bredvid plan, säger Karin Heri Verksamhetsansvarig för Karriärakademin i Malmö FF samt Nationell samordnare sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Karriärdagen är tillsammans med Elfsborgs Jobb Tillsammans förlagor för det nationella samarbetet mellan Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen där syftet är att fotbollen genom klubbarna i Allsvenskan och Superettan ska skapa sysselsättning till personer långt utanför arbetsmarknaden. I Skåne så har Malmö FF, tillsammans med sina offentliga och privata samarbetspartners skapat sysselsättning till nära 170 personer sedan starten 2015.

På Karriärdagen är alla tjejer och killar under 30 år som är inskrivna på Arbetsförmedlingen välkomna att anmäla sig. Deltagarna inleder dagen med en minimässa och äter sedan lunch med det företag de på förhand önskat att få mer kontakt med. Dagen avslutas sedan med en fotbollsturnering.

Tanken med Karriärdagen är erbjuda ett alternativ till traditionell yrkesvägledning. De arbetssökande erbjuds att i en avslappnad miljö träffa personer från näringslivet som i sin tur kan berätta om sitt yrke och dela med sig av sin personliga resa. ​

IMG_5871

Matchar arbetsgivare och arbetssökande så kan det leda till praktik, anställning eller inspirera till studier. Malmö FF har tillsammans med bland annat Malmö Stad och Arbetsförmedlingen, tidigare visat gott resultat med Karriärdagen då nära 170 personer fått sysselsättning genom klubbens båda initiativ, Karriärakademin Matchning och Karriärakademin vägledning. Just den här dagen fick 130 ungdomar möjlighet att träffa 50 företagsrepresentanter som representerade 30 olika yrkeskategorier.

I samarbete med Arbetsförmedlingen, följer Malmö FF upp deltagarna för att kunna mäta effekten av insatsen. Uppföljning sker efter 3, 6, 9 och 12 månader efter respektive event.

– Karriärakademin genomför utöver detta telefonintervjuer med alla deltagare en månad efter genomförd Karriärdag, Uppföljningen visar att över 50% gått vidare till arbete eller studier efter förra Karriärdagen. Ett resultat vi är jättenöjda över, säger Karin Heri

Svensk Elitfotbolls samarbete med Arbetsförmedlingen är ännu i sin linda. I januari träffades styrgruppen för samarbetet för första gången och efter att klubbarna i Allsvenskan och Superettan nu informerats så är nästa steg att Karin Heri besöker de 21 klubbar som inledningsvis är intresserade av ett samarbete med AF. Utöver det träffas klubbarna fysiskt i samband med CSR-konferensen i Borås den 8-9 mars.