Tipselits Certifiering förändras från och med nu. När 2018 års verksamhet summeras och certifieras så kommer större vikt att läggas på värdegrundsarbete.
– Värdegrund lyfts till en väldigt stor del. Det ska finnas en
dokumenterad värdegrund inklusive åtgärdsplan och handlingsplan och det ska finnas en redovisning hur det förankras hos föreningens olika intressenter, säger Thomas Lyth, ansvarig för Certifieringen.

Samtliga föreningar i Tipselitnätverket certifieras varje år för att bland annat säkerställa spelarutbildningen i Sverige samt för att identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden. Malmö FF är just nu både den klubb som utbildat flest spelare och som fick mest poäng i den senaste certifieringen. Totalt har nio föreningar, av 60, maximala fem stjärnor i Certifieringen.

När vi granskar 2018 års verksamhet så har vi ökat antalet poäng som fördelas efter klubbarnas arbete.
– Klubben ska skapa ett forum för hur man kommunicerar mellan seniorverksamheten och akademin.

Varje huvudansvarig tränare ska sammanfatta han har gjort i sin åldersgrupp i förhållande till klubbens utbildningsplan.

– Vi kommer att ha kvar systemet med stjärnor i Certifieringen men poängen per stjärna kommer att höjas. För fem stjärnor behövs det nu exempelvis 2500 poäng i stället för 2000 poäng. En del klubbar kan säkert förlora en stjärna i processen.

I nya Certifieringen kommer det att delas ut poäng för spelare som gått fotbollsgrundskolan eller NIU-gymnasium och går ut med godkända poäng.

Det kommer att införas poäng för specialister, till exempel värdegrundsansvarig eller videoanalytiker.
– Vi fäster en stor tyngdpunkt för att utbilda ”lärarna” (tränarna) i akademierna. Vi kommer ge poäng för ungdomslag som har fystränare och för en värdegrundsansvarig. Vi kommer också ge poäng för en videoanalytiker som jobbar speciellt med ungdomar och avlastar ansvarig tränare.

Om ansvarig tränare har rätt utbildningsnivå för den nivå tränaren befinner sig på så kommer det ge maximala poäng.
– En tränare behöver inte vara överutbildad, utan har man rätt utbildning för den nivå man befinner sig på så kommer man åt maxpoängen för den nivån.

Spelare som deltar i gruppspel i Champions League eller i Europa League kommer ge föreningen extra poäng i certifieringen.

2018 års verksamhet Certifieras i början av 2019 medan 2017 års Certifiering snart är officiell.

Läs mer om Certifieringen här.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se