Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll, och ansvarig för Tipeslitkonferensen är mycket nöjd efter tre dagar med möten om hur svensk talangutveckling bör utvecklas de kommande åren.
– Vi ska vara elitförberedande av absoluta toppklass i Europa, säger Stefan Lundin i en intervju med Ettanfotboll.

Över 180 akademichefer och Tipselittränare samlades i Torrevieja och La Manga för att i tre dagar vara startskottet på svensk talangutvecklings framtid.

– Det är en process nu som hållit på sedan i somras och som handlar om hur Tipselits roll och svensk talangutveckling ser ut om tre år. Vad kommer hända och vad måste vi göra för att hänga med i den knivskarpa internationella konkurrensen, säger Stefan Lundin.

Från början var Tipselit bara ett bidrag till allsvenska tränarna, men nu är det ett bidrag till att heltidsanställa ungdomstränare i över 60 klubbar.

– Svensk Elitfotboll och Allsvenskan har haft stor nytta av det och vi har breddat svensk fotboll genom att ta in lag från Division 1 i Tipselit. Vi bidrar också med att öka transparensen mellan Division 1 och Superettan

Stefan Lundin säger att vi redan är exceptionellt duktiga på att ta fram spelare i svensk fotboll men eftersom vägen till att bli en bra spelare är väldigt smal

– Sverige ligger faktiskt på topp tio på FIFA:s maratontabell över VM-slutspel genom tiderna. Vi är exceptionella med små medel och att vi har den positionen är smått ofattbart bara det.

Konferensen i Spanien var det breda startskottet för hur svensk talangutveckling står om tre år och Stefan Lundin hoppas att Sverige i framtiden är elitförberedande av absoluta toppklass i Europa. Konferensen är han mycket nöjd över.

– Vi var en gigantiskt grupp men i slutändan är jag mycket nöjd. Det blev som jag hoppades och mer där till. Jag vill ge beröm till deltagarna som bjudit på sig själv.

– Ett stort tack också till förbundets folk som höll i tränarna, de var ändå 120 stycken. Det har varit riktigt bra. Jag och Thomas Lyth har haft hand om akademicheferna. Jag tycker att alla har tagit ett stort ansvar. Vi har undvikit att ha långa Power point-presenteationer utan vi har jobbat i grupper i stället och vi levererar in via mail vad man kommer fram till. Besöket från Valencia var också lärorikt och enormt givande för alla.

Se hela intervjun med Stefan Lundin i spelaren nedan.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se