När sommarens Europakval avslutades stod det klart att Östersund FK:s avancemang till Europa Leagues gruppspel i första hand skulle rädda ett svenskt ras på UEFA:s ligaranking. Då låg Sverige på plats 25 och riskerade halka ner så långt som till plats 30. Nu, ett halvår senare står det klart att Sverige återfinns på plats 22 på ligarankingen och har häng på ligor ända upp till plats 18.
– Det här ett jättebra exempel på att framgång för ett svenskt klubblag i Europa är jättebra för hela svensk fotboll, säger Lasse Landin, Kanslichef i Östersund.

Ju bättre ranking på UEFA:s ligaranking, desto mer fördelar för de svenska lagen vad gäller både seedning och i vilket skede av Europakvalet man får inleda sin kampanj. Östersunds resa och de inspelade poängen gjorde inte bara att Sverige höll undan från andra länder på ligarankingen, utan det gjorde också att Sverige avancerade ett antal viktiga placeringar. Östersund avslutade snyggt med seger borta mot Arsenal, men tyvärr räckte det inte till något ytterligare avancemang.

– Det är naturligtvis jätteroligt för oss. Vi är glada för den uppskattning som vi har fått och vi är stolta över det sätt som vi har spelat på och de vinster vi tagit. Det är roligt. Det räckte inte ända fram denna gången, men det tar vi med oss till nästa gång, säger Lasse Landin och fortsätter.

– Vi har verkligen känt stöd från alla i hela landet och det är viktigt att man kan glädjas av varandras framgångar.

Lennart Hedstigen, bloggare och expert på ligarankingen konstaterar att säsongens Europaresultat blev det bästa på tio år för svensk del, och att även om det just nu är långt till plats 15 som innebär två lag i kvalet till Champions League, så finns det för svensk del chanser till fördelar i kommande Europakval.

– Det som såg ut som ett uselt år för svensk fotboll i Europa blev istället det bästa på tio år poängmässigt. När Malmö FF misslyckades mot Vardar har Östersund inte bara räddat den svenska poängen utan faktiskt förbättrat den. De 5,125 Sverige tappade när poängen för säsongen 2012/13 räknades bort har ersatts med 5,135 – två tiondelar bättre.

– Att ha två dåliga år på raken hade varit förödande för den svenska rankingen. Nu ligger Sverige 22:a men är inte allt för långt efter artondeplatsen.

En annan aspekt av Östersunds framgångar är förutom ovärderlig pr, exponering och inkomster för Östersund som stad, också att övriga svenska klubbar i Allsvenskan som kan få kvala till Europa också gynnas av ÖFK:s segrare genom seedningspoäng. Närmare bestämt 0,1 poäng till svenska klubbar, per ÖFK-seger, som inte har en femtedel av nationsrankingen i egna poäng.

– Svenska framgångar i Europa även är bra för andra svenska klubbar som just nu inte deltar i Europaspelet. Chanserna till seedning i Europa League ökar för de flesta klubbar ju högre upp på nationsrankingen Sverige kommer. Undantagen är klubbarna med höga egna Uefapoäng, det vill säga Malmö FF, Östersund och Elfsborg, säger Lennart Hedstigen.

För klubbens egen del så har den senaste säsongen inneburit att ÖFK gått från att ha varit lägst rankade i hela gruppspelet i Europa till att nu rankas som klubb 122 i hela Europa (Malmö är bästa svenska lag på rankingen, med plats 98).

– Vi var lägst rankade av alla lag men nu är vi här, och vi vill göra det igen. Vi vill alltid vinna nästa match och vinner man tillräckligt många så räcker det långt. Problemet är bara att ibland förlorar man också, säger Lasse Landin, och lägger till.

– Men vi är fortfarande obesegrade på Emirates, det är vi ju faktiskt.

Samtliga länder bakom Sverige är också utslagna från vårens Europaspel och kan inte passera innan sommaren. I sommar stryks dessutom resultaten från säsongen 13/14 vilket innebär att andra länder tappar fler poäng än vad Sverige gör, och då finns häng på plats 20 på rankingen utan att en enda match har spelats.

UEFA:s ranking:
18. Israel 21.750
19. Cypern 21.550
20. Rumänien 20.450
21. Polen 20.125
22. Sverige 19.975
23. Azerbajdzjan 19.125
24. Bulgarien 19.125
25. Serbien 18.750
26. Skottland 18.625
27. Vitryssland 18.625

Sveriges poäng de senaste fem åren vilket ligger till grund för totalen:
2013/2014: 3.200 (Elfsborg i EL-gruppspel)
2014/2015: 3.900 (Malmö i CL-gruppspel)
2015/2016: 4.750 (Malmö i CL-gruppspel)
2016/2017: 2.750 (Inget lag i gruppspel)
2017/2018: 5.375 (Östersund till 16-delsfinal i EL)

Fakta UEFA:s ligatranking:
*Baseras på de senaste fem säsongernas spel i Europa.

*Ju högre placering för en liga desto större möjlighet att få med fler lag i Europakvalet eller att få inleda kvalet i ett senare skede.

*Plats 15 och uppåt innebär fler lag i kvalet till Champions League.

*För att nå direktplatser in i Europa League krävs plats 13 på UEFA-rankingen och för Champions League krävs plats 12. Ska de svenska lagen få vänta så pass långt som att inleda kvalspelet i playoff krävs som sämst plats fem i rankingen.