När 2017 års Certifiering av Tipselitverksamheten är genomförd så står det klart att Brommapojkarna åter toppar den 62 klubbar långa listan.
– Vi har en lång vana av att utbilda och utveckla spelare och traditionen finns i klubben, säger Mikael Sörnäs, Chef ungdom och akademi i BP.

BP ökar sin totalpoäng med 930 poäng jämfört med 2016 och en stor anledning är de spelare som klubben fått poäng för nu när BP spelar elitfotboll igen. Detta för att en klubb endast får poäng för de talanger man fostrat som fortfarande spelar elitfotboll. Under säsongen 2017 fylldes poängskörden dessutom på med spelare som 16-åringarna Jack Lahne och Fredrik Hammar som båda fick speltid i Superettan, för att bara nämna några.

– Vi har många bra spelare som kommer underifrån och vi ger dem chansen. Vi har en a-lagsverksamhet som vågar släppa fram talangerna, och det är Inte självklart. Det krävs mod att släppa fram talanger och att ge dem chansen och att låta dem vara med och träna och spela, menar Mikael Sörnäs.

– Vi har en struktur i klubben som vi jobbar med och försöker utveckla. Vi ser till att vi har duktiga tränare i våra yngre ålderskullar och ser till att det sprids i övriga föreningen. BP är till stora delar en bredd och ungdomsförening och vi ser till att samma tänk sprids i hela BP. Vi har ett både och tänk kan man säga.

2018 är BP tillbaka i Allsvenskan vilket innebär att de talanger som får chansen under säsongen får det på en högre nivå än under de tidigare två säsongerna.

– Tar de spelare som får spela med a-laget chansen så utvecklas de mer. Vi har ett koppel av spelare som har lärlingskontrakt och till exempel Emre Erdogdu har startat i cupen redan i år. Spelarna visar att de vill och då får de chansen.

Certifieringen är i första hand inte tänkt som en tävling där klubbarna ska vara bäst eller jämföra sig med varandra, utan det handlar istället om att kvalitetssäkra svensk talangutveckling och klubbarna själva genom att utveckla sin verksamhet från år till år.

– För vår del är Certifieringen jättebra. Den ger en indikation vad vi ska sträva efter. Jag tycker att SEF gjort det bra att säga vad som krävs, och att vi till nästa år höjer kompetenskraven. Certifieringen är en jättebra vägledning hur vi ska utveckla vår verksamhet. Vi kan inte vara nöjda och stå och stampa på samma ställe, utan vi måste utvecklas, och då är Certifieringen ett bra riktmärke vad vi förväntas göra

Fjolårets poängbästa förening, Malmö FF, gör också en fin säsong. MFF ökar sin totalpoäng med nära 400 poäng. Elfsborg som har spelat tre av fyra U-finaler två säsonger i rad får ihop tredje mest poäng för arbetet i sin akademi.

Värt att notera är också att IFK Norrköping höjer sin poäng med drygt 200 poäng, och blir därmed den tionde klubben med maximala fem stjärnor i Certifieringen.

De tio klubbarna i Certifieringen med flest poäng:

  1. IF Brommapojkarna, 4264p
  2. Malmö FF, 3955
  3. IF Elfsborg, 2999
  4. IFK Göteborg, 2599
  5. AIK, 2498
  6. Helsingborgs IF, 2414
  7. Halmstads BK, 2325
  8. IFK Norrköping, 2203
  9. BK Häcken, 2181
  10. Djurgårdens IF, 2018

 

Läs mer om Tipselits Certifiering här.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Certifieringen finns till för att:
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutvecklingen i ett internationellt perspektiv
– Certifieringen ska vara ett levande dokument och ständigt utstå ifrågasättande och utvärdering. Ändringar i certifieringsmodellen skall först analyseras och beslutas i akademichefsgruppen