Den första av tre utbildningar för Tipselittränare i UEFA B har gått av stapeln i Jönköping. Utbildningen är startskottet för att ta Tipselit till nästa nivå.
– Vi har tidigare krävt en advance-utbildning men i fortsättningen tycker vi att UEFA B-nivån är mest lämplig för vad en Tipselittränare bör ligga på, säger Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll.

UEFA B-utbildningen som genomförs i samarbete med Smålands Fotbollsförbund är ett led i höjningsnivå för Tipselittränare.

– Vi har identifierat seniorutbildningen UEFA B som en lämplig nivå för Tipselittränare, och då har vi valt den här i stället för advanced för ungdomstränare som vi hade tidigare, säger Stefan Lundin.

Lasse Jacobsson, Projektledare för utbildningen för Svensk Elitfotbolls räkning, berättar att det ofta är svårt för Tipselittränare att komma in på UEFA B eftersom utbildningen egentligen är tänkt för seniortränare. Därför väljer man att göra på det här sättet med att arrangera utbildningarna själva.

– Det är inte alltid lätt att komma in på utbildningen i sina egna distrikt men Eftersom vi satt som grundkrav att Tipselittränarna för åldrarna U16, U17 och U19 ska ha UEFA B så måste vi hjälp till med utbildningen. Det är en seniorutbildning men vi tycker att den är så pass bra så vi tycker även Tipselittränarna ska gå den här.

Resized_20180217_111835

Lasse var inte med vid utbildningstillfället den här gången, den sköttes istället av hans kollega Ingemar Nilsson från SvFF samt Magnus Ohlander och Henrik Jonsson på Smålands FF som hållit i utbildningen, men Lasse har varit med i arrangemanget av utbildningen

– Det var ett jättebra första tillfälle. Vi kan bara ta 24 tränare i stöten, men rätt så snabbt så anmälde sig 56 tränare. Då är det bra att vi har återkommande tillfällen. Sedan så byts det tränare ofta även i de här ålderskullarna, så måste vi köra utbildningarna kontinuerligt.

UEFA B-utbildningen pågår vid sex tillfällen i Jönköping. Under hösten genomförs utbildningen med samma upplägg i Uppsala och tanken är att ett tredje utbildningstillfälle kommer att äga rum i Göteborg under 2019.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se