Bättre kontroller i entréer för att upptäcka knallskott och illegal pyroteknik. Nekat tillträde till matcher för överberusade personer och de som ställer till bråk inför evenemang samt skärpta rutiner från polisens sida. Det är några av punkterna som fotbollen och polisen enats om.

– Åtgärderna kan bidra till en tryggare miljö i samband fotbollsmatcher. Polisen ska bidra till detta, men även matcharrangörerna har ett stort ansvar. Överenskommelsen är ett viktigt steg mot denna samsyn, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Det var i mitten av februari ett möte hölls mellan representanter för Polismyndigheten, Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll som nu till sommaren har gett resultat. En överenskommelse har skrivits som tydliggör ansvar och tar upp ett antal delmål.

– Publiken fortsätter växa, brottsligheten minskar och polisuttaget minska. Bra så, men vi kan inte slå oss till ro med det när vi ännu har viktiga problem som måste lösas. Dessa blir väldigt synliga när det händer sådana saker som det gjort under säsongsinledningen. Merparten av våra fantastiska supportrar uppträder föredömligt, det är beteendet hos några få enskilda individer som förstör allas anseende, säger Lars-Christer Olsson, Ordförande i Svensk Elitfotboll.

– Målet med samverkan mellan Polismyndigheten och svensk fotboll är att bistå varandra med att säkra huvudsyftet; att kunna tillhandahålla välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla fotbollsarrangemang för alla som vill gå på fotboll, säger Karl-Erik Nilsson, Ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

De delmål som parterna enats om och skrivit under på är:

  • Ordningen vid entréerna ska upprätthållas och föremål som inte är tillåtna på arenan, såsom exempelvis illegal pyroteknik, ska i möjligaste mån stoppas från att föras in på arenan.
  • Påtagligt berusade personer ska inte medges tillträde till den offentliga tillställningen.
  • Lagföring är en del i att hantera problemen med bland annat ordningsstörningar och illegal pyroteknik. Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll ansvarar för att uppmana klubbarna att frivilligt bistå Polismyndigheten med utredningsmaterial i form av exempelvis filmmaterial och Polismyndigheten åtar sig att prioritera utredningsarbetet. Dessutom ska samverkan med åklagarmyndigheten förbättras.