De Europeiska fotbollsligornas organisation, EPFL och UEFA är överens om en ny Memorandum of  Understanding. Detta sedan EPFL fått en plats i UEFA:s exekutiva kommitté och får därmed full insyn i framtida beslut. Detta meddelades efter UEFA-kongressen i Geneve.

För ett år sedan bröt Association of European Professional Football Leagues (EPFL) sin överenskommelse med UEFA om den dåvarande Memorandum of  Understanding, vilket i teorin gjorde att medlemsligorna, inklusive Allsvenskan, hade fritt fram att spela matcher parallellt med matcher i Champions League. Detta på grund av missnöje med UEFA:s sätt att förändra kommande års Europaspel, utan att först konsultera de europeiska ligorna.

Där efter var det stiltje mellan parterna, fram till i våras då EPFL på sitt årsmöte i Porto meddelade att de ingått en överenskommelse med UEFA om att tillsammans utveckla framtidens fotboll och efter UEFA-kongressen står det nu klart att EPFL från och med nästa UEFA-kongress i Bratislava i februari 2018 kommer att få en plats i UEFA:s exekutiva kommitté.

Svensk Elitfotbolls ordförande, Lars-Christer Olsson, är även ordförande i EPFL, och har jobbat hårt för den här förändringen. Lars-Christer Olsson säger så här på EPFL:s hemsida.

”Det här är första dagen på en ny era för professionell fotboll i Europa. EPFL och UEFA kommer framöver att jobba tillsammans för att förbättra framtidens fotboll. I egenskap av organisatörer av våra medlemmars inhemska fotboll så ser vi med entusiasm fram emot att dela med oss av våra erfarenheter och expertis med UEFA och andra partners samt att tillsammans arbeta för, och lösa de ärenden och utmaningar som dagens professionella fotboll står inför.”

Fakta EPFL:
European Professional Football Leagues bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. EPFL är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

EPFL strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att EPFL gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

EPFL vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

EPFL vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.