Förra veckan hade vi det årliga mötet med agenter, ett möte som SvFF arrangerar.
Tyvärr var endast 10 av de 36 licensierade representerade. Inte desto mindre så behöver de olika intressenterna inom fotbollen träffas och försöka förstå varandra bättre.

Inom SEF är vi mycket nyfikna på den nybildade Agentföreningen. Det skulle vara spännande att få en central motpart och diskussionspartner. Agenterna är en ganska brokig skara och jag tror att de mår bra av att hitta en central organisation. När det bildas föreningar så brukar moral och förhållningssätt vara på dagordningen.
På motsvarande sätt så tror jag att våra utbildningar och möten är bra för elitföreningarnas Sportchefer.

Vår arbetsgrupp inom SEF har identifierat två stora områden som behöver diskuteras och ventileras i ämnet. Den ena är de betalningsströmmar som finns mellan klubb och agent och spelare. Men det tänker jag inte ta upp här utan koncentrerar mig på det andra ämnet, nämligen tidig rekrytering av spelare till agenter och därmed i vissa fall en tidig flytt utomlands.

Spelare har sedan urminnes tider flyttat utomlands för spel i klubbar på högre nivå och med högre lön. Det är lika självklart att vi måste acceptera att spelare (och föräldrar) vill byta till en utländsk klubb i tidig ålder. Men vi måste motarbeta när spelare som har en god social tillvaro, god pågående fotbollsutbildning lockas in i situationer som försämrar deras chanser att nå en varaktig fotbollskarriär på hög nivå.

Att skaffa sig en agent innebär dock inte med automatik en flytt utomlands. Det finns flera agenter som delar vår syn på när en spelare skall flytta till en högre rankad liga. Det kan lika gärna var en klubbs scout som driver på eller så är längtan hos spelaren (och ibland föräldrar) att flytta till en högre status som driver på.

Göteborg universitet gjorde förra året en undersökning där de kartlade svenska spelare i åldern 15-19 år som under 2000-2011 gått till någon av de 10 högst rankade ligorna i Europa, och betänk att dessa 107 är vid tillfället bland de bästa i landet.  Av dessa 107 spelare har 80 % av spelarna inte kommit in i elitfotbollen. De övriga 20 % har nått en Allsvensk nivå eller högre och de av dessa 20 % som når en ännu högre så har merparten spelat i Allsvenskan. Undersökningen understryker min teori:

1. Det är lockande att flytta utomlands i tidig ålder, men chansen att nå en internationell karriär är relativt små. Att 80 % av dessa högkaratiga spelare som flyttar utomlands ”försvinner” från elitfotbollen är en alldeles för hög siffra.

2. Slå igenom i Allsvenskan först innan Du flyttar utomlands. Av de 20 % som lyckats få en bra karriär så har flera räddat sin karriär genom att återvändatill Sverige och Allsvenskan och därmed fått en lyft som spelare.

Så att ha tålamod och fullfölja utbildningen i Svensk fotboll är enligt undersökningen den bästa metoden, Allsvenskan är också uppenbarligen en mycket bra tillvaro att säkra en bra fotbollskarriär.

Men för att kunna vara trovärdig i argumentet att stanna i svensk fotboll så kräver också att de svenska klubbarnas akademiverksamhet förädlas. Något som vi faktiskt arbetar hårt med inom SEF, det måste också erkännas att det finns situationer där en utlandsflytt i tidig ålder är motiverad.

Vi måste alltså bygga vår liga, både själva slutprodukten men också den elitförberedande så att vi kan vara trovärdiga och motivera varför spelare ska stå emot lockelser till akademier i utländska klubbar. Arbetet måste intensifieras och en framgångsfaktor är att vi kan hitta ett samarbete med agenter som delar vår syn på spelarens karriärsval.

 Stefan Lundin

Sportdirektör SEF
stefan.lundin@svenskelitfotboll.se
Twitter: @stefanLundin2