Allsvenskan fyller 90 i år och det ska firas. Hela detta år – och även nästa. även nästa?

Nu i augusti med en jubileumsomgång med särskilt fokus på matchen IFK Göteborg-AIK, två av de tolv lag som var med redan 1924.

Men det blir mycket annat också och som ett startskott för firandet öppnade i måndags, den 19 maj, Allsvenska museet.

 

Allsvenska museet är Sveriges första digitala fotbollsmuseum, det drivs av Föreningen Svensk Elitfotboll och innehåller material som donerats av klubbar som spelar eller har spelat i Allsvenskan under de 90 åren. Med årets nykomling Falkenbergs FF är klubbarna 62 till antalet.

–  Genom museet vill vi samla och digitalisera 90 år av svensk fotbollshistoria. Det är också en kärleksfull och vacker hyllning till Allsvenskan och våra klubbar som jag tror att fotbollsentusiaster i alla åldrar kommer att uppskatta, säger Magnus Linder, SEF:s marknadschef.

– Vi driver projektet tillsammans med vår nya reklambyrå, Isobar, och i och med att TT gick ut med en nyhetsartikel redan första dagen kunde vi tisdag morgon registrera ett 50-tal pressklipp, fortsätter en nöjd Magnus Linder.

I museet kan man ta del av bilder på gamla matchprogram, pokaler, medaljer, matchtröjor, biljetter, lagfoton, arenor, historiska matcher, guldfiranden, läktarprofiler, souvenirer och mycket annat.

Vårt mål är att bygga en unik och ansenlig samling fotbollsmemorabilia och vi hoppas att många vill vara med och bidra till samlingen både under jubileumsåret och i framtiden, säger Magnus Linder.

Det kan man göra antingen via Instagram eller Twitter med hashtaggen #allsvenskamuseet eller genom att ladda upp bilderna direkt på sajten.

Historisk hjälp har Allsvenska museet fått av SFS (Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker) med ordförande Tommy Wahlsten och hedersordförande Claes-G Bengtsson i spetsen.

PREMIÄROMGÅNGEN

Här lite historik från första året att suga på – innan du tassar vidare i Allsvenska museet.

Premiäromgången, söndag 3 augusti 1924:

IFK Norrköping–Landskrona BoIS: 0–1

IFK Eskilstuna–IK Sleipner: 1–3

Helsingborgs IF–GAIS: 1–2

IFK Malmö–IFK Göteborg: 1–1

Örgryte IS–Hammarby IF: 5–1

AIK–Västerås IK: 5–1

Första allsvenska målet gjordes av Hammarbys Rikard Larsson, 0–1 mot Örgryte på Ullevi i matchens 11:e minut.

I samma match kom också det första allsvenska straffmålet, när Örgrytes Erik Börjesson kvitterade i 22:a matchen.

Som om inte det var nog kom även historiens första allsvenska självmål i samma match, Örgrytes 5–1 i 86:e minuten. Oklart dock vilken hammarbyit som var inblandad.

HJULAFTON I SEPTEMBER

Premiärårets största publik fanns på Stockholms Stadion söndag 7 september 1924 då 12 000 åskådare såg IFK Norrköping besegra Hammarby med 2–1. Den höga publiksiffran är märklig men har sin förklaring. Matchen var ett samarrangemang med det populära Sexdagarsloppet på cykel som nu kördes för första gången med mål på just Stadion. Ett lopp som arrangerades av Hammarby IF tillsammans med Dagens Nyheter.

Här en skildring från matchen: ”Plötsligt blåste domaren av matchen och spelarna satte sig ner på plan och inväntade cyklisterna i Sexdagars, som skulle avsluta med tio varv inne på Stadion. I slutet kom tre mål i ganska snabb takt.”

Erik ”Orsa” Bohlin vann det första Sexdagarsloppet på en Hermes, och GAIS vann den första Allsvenskan, då kallad ”Stora Svenska Serien”.  Därefter kom de båda andra Göteborgslagen IFK Göteborg och Örgryte IS, och IFK:s ”Svarte Filip” Johansson vann skytteligan på 39 mål. Ett än idag oslaget rekord.

Men GAIS fick inte kalla sig svenska mästare. SM vanns i stället av ett annat lag från Göteborg, Fässbergs IF, i en speciell turnering där samtliga lag från ”Stora Svenska Serien” avstod från att delta.

Det dröjde ända till 1931 innan allsvenska vinnarlaget också fick vara svenska mästare.

Men det är, som man säger på Allsvenska museet, en helt annan historia än 1924 års.

 

 

Klicka HÄR för att komma till Allsvenska Museet!

För att läsa mer om hela jubileumsåret klicka HÄR!

 

LASSE SANDLIN, Kraftfull Kommunikation / Foto: Svensk Elitftoboll