Barcelona förebild för AFC United

16 DECEMBER, 2014 kl 09:28

Barcelona förebild för AFC United

AFC United

Det började 2007 med en handfull 9-åringar som inte kände sig riktigt hemma i sin dåvarande klubb.

Det har utvecklats till en klubb som hämtat inspiration från Barcelona och är på väg att bygga en egen träningsanläggning i 65-miljonersklassen.

Sagan om den nya Superettan-klubben AFC United är kort, intensiv – och långt ifrån färdigskriven.

 

Alex Ryssholm och José Francos vägar korsades första gången 2007. De hade barn i samma fotbollslag i Stockholm.

 

De upplevde dock att spelarna i ”deras” lag inte fick samma chans att utvecklas som spelarna i de andra lagen och anställde därför en egen tränare. Det stämde inte med klubbens policy.

 

Alex Ryssholm, jurist från Ryssland, hans fru Olga Åstedt, journalist och boendes i Sverige sedan 1989, och José Franco med rötterna i Solna bestämde sig för att starta ett eget lag. Athletic FC såg dagens ljus.

 

Trion valde att göra det på sitt eget sätt, med de stora klubbarna i Europa som förebild. Därför besökte de klubbar som Leicester, Juventus och Barcelona för att se och lära. Speciellt Barcelona imponerade på Alex Ryssholm.

 

– Jag var där vid tre olika tillfällen under tre år. När jag såg Xavi och Iniesta plocka tejpbollar, och kasta i papperskorgen på träningsanläggningen, förstod jag att allt klubbens ansvariga berättat om gemensam värdegrund verkligen stämde.  Även de stora spelarna tar ansvar för hela klubben. Så ville vi också bygga vår klubb.

 

Från division 7 avancerade Athletic FC till division 3 2011. Laget var inställt på att spela i division 3.

 

Då ringde Alex Ryssholms telefon. Det var den dåvarande ordföranden i Väsby United i division 1, hemmahörande i Upplands Väsby. Klubben hade ekonomiska problem och sträckte ut en hand till Athletic FC om ett samarbete. Athletic FC erbjöds att spela två serier högre. Villkoret var att Athletic FC tog över Väsby Uniteds skulder. Alex Ryssholm accepterade villkoren och betalade skulderna ur egen ficka.

 

– Samtalet kom så sent som i början av januari och det var både skrämmande och utmanande. Skrämmande eftersom vi var inställda på att spela i division 3, och skulle ställa om till division 1 på bara ett par månader. Utmanande därför att det drev upp tempot att utveckla klubben. Vi vägde för- och nackdelar och kom fram till att vi skulle ta chansen, berättar Alex Ryssholm.

 

Athletic FC behöll sin plats i division 3 och fyllde på med unga spelare ur de egna leden. De mer rutinerade spelarna spelade i division 1. Det räckte inte. Athletic FC ramlade ur division 3 redan första året.

 

– Vi var lite för optimistiska. Det går inte att bygga ett lag på enbart unga spelare. Det behövs rutin också. Vi lär oss hela tiden, förklarar José Franco.

 

2013 beslutade klubbarna att gå samman under namnet AFC United (Athletic Football Club United). Den nya klubben flyttade samtidigt hela verksamheten till Solna.

 

– Vi berättade om våra planer att avancera till Superettan för de ansvariga i Upplands Väsby kommun, men kände inte att vi fick något riktigt gensvar. I Solna däremot hade vi bra relation med kommunens ansvariga sedan tidigare, så det kändes naturligt att flytta hem allt till Solna, berättar Alex Ryssholm.

 

2013 var ett händelserikt år. Förutom sammanslagningen rekryterades tränarduon Özcan Melkemichel och Ivan Ristic. Ett antal spelare med meriter från Allsvenskan och Superettan värvades, bland andra Omar Jawo, Alessandro Pereira, Filip Rogic och Josh Wicks från LA. Galaxy. En spelare försvann också, som klubbens första export utomlands. Den egna produkten, tillika Lettlands landslagsspelare, Aleksejs Gilnics, såldes till italienska Serie A-klubben Cesena.

 

Vägen till Superettan hade inletts.

 

Parallellt med allt detta har ungdomsverksamheten växt till 250 ungdomar. Listan på sportsliga framgångar är lång, bland annat spel i Juniorallsvenskan, Pojkallsvenskan och P14-P18 Elit från och med 2015, hederspriset Bästa ungdomsförening i ST-Cupen tre år i rad, 2010-2012, vinnare av namnkunniga utländska cuper samt 13 spelare i de olika stadslagen inom Stockholms Fotbollförbunds verksamhet 2014.

 

AFC Uniteds verksamhet bygger helt på ett akademiupplägg.

 

– För oss är det en utbildning att bli färdig fotbollsspelare. Därför tar vi bara in så många ungdomar som vi kan ta ansvar för och utbilda, och vi har bara anställda och välutbildade tränare. Det innebär med nuvarande kostym att vi kan ha ett lag i varje åldersgrupp, förutom knatteverksamheten som är större. I takt med att vi får bättre ekonomi, och bättre träningsytor, kan vi ta hand om fler ungdomar, säger José Franco och förklarar innehållet i begreppet ”ta hand om”:

 

– Det handlar inte bara om fotboll för oss. Vi har även ett socialt ansvar. Det är viktigt att ungdomarna fungerar i skolan och tillsammans med kompisarna. Vår värdegrund är att alla har rätt till högklassig fotbollsutbildning, och alla är på samma nivå som individer oavsett vilken spelstandard de har just för tillfället. Märker vi att en spelare inte fungerar i gruppen, eller i skolan, kopplar vi in en vuxen som tillfällig fadder. Det kan vara en lagledare, men det kan också vara en förälder. Det upplägget gör att bara två på hundra lämnar föreningen, resten stannar kvar. Målet är att 70 procent av spelarna i A-laget ska komma från våra egna led när vi väl etablerat oss i Superettan.

 

En annan lärdom duon gjort på sina researchresor i Europa är att klubbens verksamhet, med spelare från 20 olika nationer, kräver en egen anläggning. Alex Ryssholm minns speciellt ett samtal med Barcelonas metodikansvarige 2010:

 

– När jag förklarade att vi hyr in oss på kommunala planer, och får plantider utifrån vissa kriterier, utbrast han: ”Glöm det! Ni måste ha en egen anläggning, annars går det inte!”

 

Sedan dess har anläggningsfrågan varit prioriterad för AFC United. I början av året hittade man vad man sökte: En fabrik i Sollentuna, strax norr om Stockholm, och granne med ett ridhus en bit utanför villabebyggelsen, skulle flytta och AFC United slog till.

 

Fabriken byter nu sakta men säkert skepnad till en träningsanläggning med eget boende för spelare och tränare, hus för gästande lag, kansli, gym, omklädningsrum, rum för matchgenomgång, videoanalys, kiropraktor och rehab samt ”fritidsgård” med möjlighet till läxläsning.

 

Snart hoppas klubben också vara ägare till två konstgräsplaner, varav en utomhus och en inomhus – den senare en permanent byggnad med mått för 9-mannaspel. Marken ligger bara där och väntar utanför kansliets fönster.

 

Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor, varav inomhushallen slukar cirka 30. Lägg därtill omvandlingen från industri till träningssanläggning, så tillkommer ytterligare cirka 30 miljoner kronor inklusive inköp av mark på 35 000 kvadratmeter, alltså totalt cirka 65 miljoner kronor.

 

– Sollentuna kommun är mycket positivt inställd och vi hoppas komma igång med byggandet i början av 2015 – och vara klara mot slutet av året, åtminstone med utomhusplanen. Först ska dock grannarna säga sitt. Vi är optimistiska, de har varit positiva hittills. Vi kommer att hyra ut planerna till andra lag när vi inte använder dem. På det sättet bidrar vi till att öka antalet fotbollsplaner i Stockholmsområdet, säger Alex Ryssholm vars företag Busmarket Sweden AB är största sponsor till klubben och där bussbolagets dotterbolag AFC Academy har tränare och ledare anställda – för att kunna hyras ut till ungdomsakademin A-lagsverksamheten som drivs som en förening.

 

– Det går åt rätt håll. Snart hoppas jag att föreningen ska kunna stå på egna ben ekonomiskt. Men det är nog en bit kvar…

 

Faktaruta AFC United

Bildades: 2007 (då som Athletic FC)

Hemmaarena: Skytteholms IP, Solna

Tränare: Özcan Melkemickel

Assisterande tränare: Ivan Ristic

Meriter:

Spelare att hålla ett extra öga på i Superettan: Josh Wicks, Omar Eddahri, Robert Åstedt och Rinor Nushi.

 

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation

Fler nyheter

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87174

Varför blir RF inblandat i fotbollsfrågor?

Jag läser på SVT-Sport att RF:s ordförande inte förstår varför RF blivit ”indraget i konflikten mellan fotbollsklubbarna, deras supportrar och… Läs mer

IMG_6145

Möte om det aktuella säkerhetsläget

Representanter från AIK, Djurgårdens IF, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg samlades idag tillsammans med Svensk Elitfotboll i Göteborg för… Läs mer

60243698_2320620211294316_636644965086134272_n

Rösta fram ligornas snyggaste tröjor

Allsvenskan och Superettan har en tävling där följarna får utse den snyggaste tröjan i respektive serie. Rösta och var med i… Läs mer

8dae65f1-0ba0-471a-866d-5da6ce59d039

DAGS FÖR FINAL AV eALLSVENSKAN

BK HÄCKEN, DJURGÅRDENS IF, GIF SUNDSVALL, ÖREBRO SK, HAMMARBY IF, JÖNKÖPINGS SÖDRA IF, AIK OCH MALMÖ FF TÄVLAR OM EN… Läs mer

59698283_1371765232961390_5022537062339837952_n

Fokus publikrekrytering och samhällsengagemang

Allsvenskan och Superettan har i fyra år i rad lockat runt 2.5 miljoner åskådare till arenorna. Svensk Elitfotboll samlade en… Läs mer

jjVDRre3

Pengar till samhällsengagemang som främjar spontanidrotten

April månads Månadens spelare i Allsvenskan och Superettan – Linus Hallenius i GIF Sundsvall och Astrit Seljmani i Varbergs BoIS… Läs mer

Fotograf: Michael Erichsen
Upphovsman: Bildbyrån

Ligornas officiella appar utvecklas med fler och snabbare funktioner

Ligornas officiella appar Allsvenskan Live och Superettan Live är i ständig utveckling. Under 2019 har apparna fått officiell statistik som… Läs mer

Fotograf: Michael Erichsen
Upphovsman: Bildbyrån

The official league applications of Allsvenskan and Superettan are getting better and faster

The official applications of  the Swedish top leagues – Allsvenskan Live and Superettan Live – are in constant development. In… Läs mer

European Leagues Madrid1

European Leagues och klubbar går samman för att säkra europeisk fotbolls framtid

Vid European Leagues möte i Madrid fastslog efter ett historisk möte ligor och klubbar gemensamt det gemensamma målet att verka… Läs mer

Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Fotboll för halva priset under maj månad

Upplev fotboll när den är som bäst – på plats. Som kund hos Svenska Spel får du gå på fotboll… Läs mer

lHuU_7jc

Linus Hallenius och Astrit Seljmani Månadens spelare i april

GIF Sundsvalls anfallare och lagkapten Linus Hallenius är Månadens spelare i Allsvenskan i april månad. I Superettan vinner Varbergs BoIS… Läs mer

obDrtElw

Bäst i inledningen – Spelarna som kan bli Månadens spelare i april

Allsvenskan och Superettan är en månad in i ligaspelet och finalisterna till Månadens spelare i båda ligorna är utsedda av… Läs mer

Assisterande tränare Andreas Georgson under Malmö FFs träningsläger den 6 februari 2019 i Marbella.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35597

”Ett system för alla, inte bara experterna”

Det nya kombinerade tränarverktyget framtaget av Svensk Elitfotboll i samarbete med Spiideo och Signality får höga betyg av klubbarna. –… Läs mer

Activity data - ipad example 1 (kopia)

Unikt tränarverktyg lanseras i Allsvenskan och Superettan

Sedan två år tillbaka har tränarna i Allsvenskan och Superettan möjlighet att analysera matcherna live via det svenska verktyget Spiideo…. Läs mer

Activity data - ipad example 1 (kopia)

Unique coaching tool launched in Allsvenskan and Superettan

Two years ago, the clubs in Allsvenskan and Superettan where give the opportunity to do live analysis of their games… Läs mer

IMG_5918

Årets Sports Business Team: ”Mycket inspirerande”

Inspirationskonferensen för Årets Sports Business Team 2018 genomfördes i helgen i Barcelona. Representanter från AIK och Falkenbergs FF träffade Cruyff… Läs mer

IMG_0064

Lärorik partnerträff på allsvensk match i Stockholm

När Djurgårdens IF och IFK Norrköping spelade 1-1 på Tele2 Arena så fanns representanter från ligans officiella partners och samarbetspartners… Läs mer

_DSC5356-2 (kopia)

Förändringar i Svenska Futsalligan från nästa säsong

Säsongen 2019/2020 av Svenska Futsalligan (SFL) innehåller några förändringar. Ligan bantas med två lag och slutspelet återinförs. – Vi har… Läs mer

eallsvenskan

Se den stora finalen av eAllsvenskan på plats på Annexet

Nu ska det avgöras. Sveriges bästa FIFA-spelare gör inför ögonen på 1500 åskådare upp om segern i eAllsvenskan. Finalspelet äger… Läs mer

Skärmavbild 2019-04-24 kl. 10.33.45

Ny film beskriver hur klubbarna arbetar med säkerheten

De senaste åren har över 2.5 miljoner åskådare varje säsong sett de 480 matcherna i Allsvenskan och Superettan på plats… Läs mer