Barcelona förebild för AFC United

16 DECEMBER, 2014 kl 09:28

Barcelona förebild för AFC United

AFC United

Det började 2007 med en handfull 9-åringar som inte kände sig riktigt hemma i sin dåvarande klubb.

Det har utvecklats till en klubb som hämtat inspiration från Barcelona och är på väg att bygga en egen träningsanläggning i 65-miljonersklassen.

Sagan om den nya Superettan-klubben AFC United är kort, intensiv – och långt ifrån färdigskriven.

 

Alex Ryssholm och José Francos vägar korsades första gången 2007. De hade barn i samma fotbollslag i Stockholm.

 

De upplevde dock att spelarna i ”deras” lag inte fick samma chans att utvecklas som spelarna i de andra lagen och anställde därför en egen tränare. Det stämde inte med klubbens policy.

 

Alex Ryssholm, jurist från Ryssland, hans fru Olga Åstedt, journalist och boendes i Sverige sedan 1989, och José Franco med rötterna i Solna bestämde sig för att starta ett eget lag. Athletic FC såg dagens ljus.

 

Trion valde att göra det på sitt eget sätt, med de stora klubbarna i Europa som förebild. Därför besökte de klubbar som Leicester, Juventus och Barcelona för att se och lära. Speciellt Barcelona imponerade på Alex Ryssholm.

 

– Jag var där vid tre olika tillfällen under tre år. När jag såg Xavi och Iniesta plocka tejpbollar, och kasta i papperskorgen på träningsanläggningen, förstod jag att allt klubbens ansvariga berättat om gemensam värdegrund verkligen stämde.  Även de stora spelarna tar ansvar för hela klubben. Så ville vi också bygga vår klubb.

 

Från division 7 avancerade Athletic FC till division 3 2011. Laget var inställt på att spela i division 3.

 

Då ringde Alex Ryssholms telefon. Det var den dåvarande ordföranden i Väsby United i division 1, hemmahörande i Upplands Väsby. Klubben hade ekonomiska problem och sträckte ut en hand till Athletic FC om ett samarbete. Athletic FC erbjöds att spela två serier högre. Villkoret var att Athletic FC tog över Väsby Uniteds skulder. Alex Ryssholm accepterade villkoren och betalade skulderna ur egen ficka.

 

– Samtalet kom så sent som i början av januari och det var både skrämmande och utmanande. Skrämmande eftersom vi var inställda på att spela i division 3, och skulle ställa om till division 1 på bara ett par månader. Utmanande därför att det drev upp tempot att utveckla klubben. Vi vägde för- och nackdelar och kom fram till att vi skulle ta chansen, berättar Alex Ryssholm.

 

Athletic FC behöll sin plats i division 3 och fyllde på med unga spelare ur de egna leden. De mer rutinerade spelarna spelade i division 1. Det räckte inte. Athletic FC ramlade ur division 3 redan första året.

 

– Vi var lite för optimistiska. Det går inte att bygga ett lag på enbart unga spelare. Det behövs rutin också. Vi lär oss hela tiden, förklarar José Franco.

 

2013 beslutade klubbarna att gå samman under namnet AFC United (Athletic Football Club United). Den nya klubben flyttade samtidigt hela verksamheten till Solna.

 

– Vi berättade om våra planer att avancera till Superettan för de ansvariga i Upplands Väsby kommun, men kände inte att vi fick något riktigt gensvar. I Solna däremot hade vi bra relation med kommunens ansvariga sedan tidigare, så det kändes naturligt att flytta hem allt till Solna, berättar Alex Ryssholm.

 

2013 var ett händelserikt år. Förutom sammanslagningen rekryterades tränarduon Özcan Melkemichel och Ivan Ristic. Ett antal spelare med meriter från Allsvenskan och Superettan värvades, bland andra Omar Jawo, Alessandro Pereira, Filip Rogic och Josh Wicks från LA. Galaxy. En spelare försvann också, som klubbens första export utomlands. Den egna produkten, tillika Lettlands landslagsspelare, Aleksejs Gilnics, såldes till italienska Serie A-klubben Cesena.

 

Vägen till Superettan hade inletts.

 

Parallellt med allt detta har ungdomsverksamheten växt till 250 ungdomar. Listan på sportsliga framgångar är lång, bland annat spel i Juniorallsvenskan, Pojkallsvenskan och P14-P18 Elit från och med 2015, hederspriset Bästa ungdomsförening i ST-Cupen tre år i rad, 2010-2012, vinnare av namnkunniga utländska cuper samt 13 spelare i de olika stadslagen inom Stockholms Fotbollförbunds verksamhet 2014.

 

AFC Uniteds verksamhet bygger helt på ett akademiupplägg.

 

– För oss är det en utbildning att bli färdig fotbollsspelare. Därför tar vi bara in så många ungdomar som vi kan ta ansvar för och utbilda, och vi har bara anställda och välutbildade tränare. Det innebär med nuvarande kostym att vi kan ha ett lag i varje åldersgrupp, förutom knatteverksamheten som är större. I takt med att vi får bättre ekonomi, och bättre träningsytor, kan vi ta hand om fler ungdomar, säger José Franco och förklarar innehållet i begreppet ”ta hand om”:

 

– Det handlar inte bara om fotboll för oss. Vi har även ett socialt ansvar. Det är viktigt att ungdomarna fungerar i skolan och tillsammans med kompisarna. Vår värdegrund är att alla har rätt till högklassig fotbollsutbildning, och alla är på samma nivå som individer oavsett vilken spelstandard de har just för tillfället. Märker vi att en spelare inte fungerar i gruppen, eller i skolan, kopplar vi in en vuxen som tillfällig fadder. Det kan vara en lagledare, men det kan också vara en förälder. Det upplägget gör att bara två på hundra lämnar föreningen, resten stannar kvar. Målet är att 70 procent av spelarna i A-laget ska komma från våra egna led när vi väl etablerat oss i Superettan.

 

En annan lärdom duon gjort på sina researchresor i Europa är att klubbens verksamhet, med spelare från 20 olika nationer, kräver en egen anläggning. Alex Ryssholm minns speciellt ett samtal med Barcelonas metodikansvarige 2010:

 

– När jag förklarade att vi hyr in oss på kommunala planer, och får plantider utifrån vissa kriterier, utbrast han: ”Glöm det! Ni måste ha en egen anläggning, annars går det inte!”

 

Sedan dess har anläggningsfrågan varit prioriterad för AFC United. I början av året hittade man vad man sökte: En fabrik i Sollentuna, strax norr om Stockholm, och granne med ett ridhus en bit utanför villabebyggelsen, skulle flytta och AFC United slog till.

 

Fabriken byter nu sakta men säkert skepnad till en träningsanläggning med eget boende för spelare och tränare, hus för gästande lag, kansli, gym, omklädningsrum, rum för matchgenomgång, videoanalys, kiropraktor och rehab samt ”fritidsgård” med möjlighet till läxläsning.

 

Snart hoppas klubben också vara ägare till två konstgräsplaner, varav en utomhus och en inomhus – den senare en permanent byggnad med mått för 9-mannaspel. Marken ligger bara där och väntar utanför kansliets fönster.

 

Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor, varav inomhushallen slukar cirka 30. Lägg därtill omvandlingen från industri till träningssanläggning, så tillkommer ytterligare cirka 30 miljoner kronor inklusive inköp av mark på 35 000 kvadratmeter, alltså totalt cirka 65 miljoner kronor.

 

– Sollentuna kommun är mycket positivt inställd och vi hoppas komma igång med byggandet i början av 2015 – och vara klara mot slutet av året, åtminstone med utomhusplanen. Först ska dock grannarna säga sitt. Vi är optimistiska, de har varit positiva hittills. Vi kommer att hyra ut planerna till andra lag när vi inte använder dem. På det sättet bidrar vi till att öka antalet fotbollsplaner i Stockholmsområdet, säger Alex Ryssholm vars företag Busmarket Sweden AB är största sponsor till klubben och där bussbolagets dotterbolag AFC Academy har tränare och ledare anställda – för att kunna hyras ut till ungdomsakademin A-lagsverksamheten som drivs som en förening.

 

– Det går åt rätt håll. Snart hoppas jag att föreningen ska kunna stå på egna ben ekonomiskt. Men det är nog en bit kvar…

 

Faktaruta AFC United

Bildades: 2007 (då som Athletic FC)

Hemmaarena: Skytteholms IP, Solna

Tränare: Özcan Melkemickel

Assisterande tränare: Ivan Ristic

Meriter:

Spelare att hålla ett extra öga på i Superettan: Josh Wicks, Omar Eddahri, Robert Åstedt och Rinor Nushi.

 

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation

Fler nyheter

landslaget-thern-jubel

Januariturnén gav fin erfarenhet till allsvenska spelare

15 allsvenska spelare fick representera Sveriges A-landslag under januariturnén i Doha, Qatar. Av dessa så svarade IFK Norrköpings Simon Thern… Läs mer

Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74273

Upptaktsträffarna – De officiella startskotten för Allsvenskan och Superettan

Datum, plats och tid för Allsvenskans och Superettans Upptaktsträffar är fastställda. Allsvenskans Upptaktsträff kommer att äga rum på Clarion Hotel… Läs mer

Hammarby genomförde under hösten 2018 sin första Karriärdag

Nära 200 unga utan jobb medverkade på Karriärdagarna

IK Sirius, Hammarby IF och Malmö FF lockade tillsammans nära 200 unga arbetslösa under sina Karriärdagar under hösten. Målsättningen är… Läs mer

julkort-SEF-3 (kopia)

Svensk Elitfotboll önskar God Jul och Gott Nytt År

Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / Cop 94

Spelschemat för Allsvenskan fastställt

Omgångarna 1-10 av Allsvenskan är nu fastställda. Detta sedan klubbar och övriga intressenter sagt sitt. Förra veckan presenterades spelordningen för… Läs mer

BANNER_LIAISE-1024x411

LIAISE-projektet pratade säkerhet och service under möte i Bulgarien

Deltagare från hela Europa samlades i Sofia i Bulgarien för en LIAISE workshop på temat säkerhet, trygghet och service. Sverige… Läs mer

180222 Östersunds Jamie Hopcutt och Arsenals Henrikh Mkhitaryan under fotbollsmatchen i Europa League mellan Arsenal och Östersund den 22 februari 2018 i London. 
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Drygt nio miljoner kronor till 2017 års allsvenska klubbar

Klubbarna som spelade i Allsvenskan 2017 får dela på 914 000 Euro när UEFA delar ut sin årliga Solidarity Payment…. Läs mer

180616 Örgrytes Gustav Ludwigson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Örgryte och Norrby den 16 juni 2018 i Göteborg.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Spelschemat för Superettan fastställt

Omgångarna 1-17 av Superettan är nu fastställda. Detta sedan klubbar och övriga intressenter sagt sitt. Förra veckan presenterades spelordningen för… Läs mer

IFK Göteborgs supportrar inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och IFK Göteborg den 1 Oktober 2018 i Stockholm.
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Bortakortet till försäljning för säsongen 2019

Bortakortet för Allsvenskan och Superettan 2019 finns till försäljning via klubbarna från den 1 januari. Precis som tidigare ger det… Läs mer

znjZtYsl

Årets bästa spelare och lag enligt spelarna själva

Via Spelföreningen har spelarna i Allsvenskan och Superettan röstat fram Årets Spelare för respektive serie. Utmärkelsen gäller 2018 års säsong…. Läs mer

BK Häcken var en av de svenska klubbarna som inte nådde ett europeiskt gruppspel i somras. European Leagues vill att UEFA höjer sin solidaritetsutbetalning från och med 2021 så att de ekonomiska klyftorna inte ska öka mellan de lag som kvalificerar sig för ett gruppspel. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

European Leagues sätter press på UEFA – ”Dagens system förbättrar inte konkurrensmöjligheterna”

De europeiska ligornas paraplyorganisation European Leagues uppvaktar UEFA för en jämnare fördelning av resurser. Framför allt önskar European Leagues att klubbar… Läs mer

KUhAlcMq

60 000 kronor tillbaka till samhället tack vare Månadens spelare

Varje spelare som utses till Månadens spelare i Allsvenskan får 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till valfritt… Läs mer

mmywiwwrqdy1hmqizcze

Min match – Ny sajt för ungdomar mot matchfixning

Riksidrottsförbundet (RF) lanserar en ny sajt mot matchfixing för gymnasieungdomar. Sajten heter Min match och möjliggör för klubbar, spelare och… Läs mer

mffeuropa art

Malmö FF möter Chelsea i Europa Leagues slutspel

Det blev tuffast tänkbara motstånd för Malmö FF när lottningen till Europa Leagues slutspel genomfördes. Engelska Chelsea står för motståndet… Läs mer

Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92175

Vintervila i samma position på UEFA:s ligaranking

Malmö FF besegrar turkiska Besiktas på bortaplan och går vidare från gruppen i Europa League. MFF håller med det också kvar… Läs mer

ucUH6Oal

Jubilarer och avtackningar under december

December blev en månad där många välkända personer inom fotbollen uppmärksammades och grattades. Elfsborgs Klubbchef Stefan Andreasson fyllde 50 år,… Läs mer

img_3395_0

Kalmar FF i ny satsning där ungdomar i utanförskap ska få arbete

I slutet av 2017 ingick Svensk Elitfotboll en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen med syftet att skapa sysselsättning till personer i… Läs mer

Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / Cop 234

Elitdomareklubben startar utmaning för Musikhjälpen 2018

Elitdomareklubben i Fotboll (EDK) startar en auktion till förmån för Musikhjälpen, i år med temat Alla har rätt att funka… Läs mer

Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Kod KA / Cop 147

Spelprogrammet för Superettan 2019

Spelprogrammet för Superettans samtliga omgångar 2019 är klart. Exakta datum och tider offentliggörs efter spelordningsmötet den 18 december. Superettan inleds söndagen den… Läs mer

David Svensson, CSR-ansvarig i Falkenbergs FF, Calle Fredin, Sektionschef på Arbetsförmedlingen, Patrik Lundgren, Klubbchef i Falkenbergs FF, Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning Svensk Elitfotboll och Dan Randelid, Arbetsmarknadschef på Falkenbergs kommun

Falkenbergs FF nionde klubben att samverka för att skapa sysselsättning

Falkenbergs FF, Falkenbergs Kommun och Arbetsförmedlingen går in i ett lokalt avtal för att tillsammans skapa sysselsättning. FFF blir därmed… Läs mer