I veckan spelas Gothia Cup i Göteborg. Världens största turnering för ungdomar. Svensk Elitfotboll medverkar som delarrangör i två turneringar i turneringen Gothia Cup. Dels i Gothia Trophy för 17-åringar och dels i SEF Trophy för 15-åringar.

I Gothia Trophy spelar tolv speciellt inbjudna svenska 17-årsakademier mot tolv speciellt inbjudna utländska akademier. De svenska lagen ska vara certifierade av Tipselit och inbjudan utfärdas av Svensk Elitfotboll. De utländska lagen blir inbjudna av Gothia Cup.

Turneringen är mycket prestigefylld och spelas i år för tionde året i följd. Matcherna spelas på Valhalla IP och Heden, inte sällan inför en publik på över 7000. Regerande mästare är Right to Dream från Ghana.

Deltar från Sverige gör med sina 17-årslag AIK, IFK Norrköping, Djurgården, IFK Göteborg, Brommapojkarna, Örebro SK, Kalmar FF, IK Sirius, BK Häcken, Elfsborg, GIF Sundsvall och Hammarby. Bland de utländska lagen finns stora klubbar som Leeds United, Legia Warszawa och Deportivo Alavés men också erkänt stora akademier som ACBB Paris och exempelvis Right to Dream från Ghana.

SEF Trophy spelas för andra året i följa 15-åringar, i syfte att erbjuda bra matchning för akademierna. Turneringen innehåller i år 36 svenska P15-akademier och spelas i sin helhet i Alingsås, så när som på finalen som spelas på Heden i Göteborg.

Läs mer om turneringarna och följ rapporteringen på Tipselits hemsida.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.