När säsongen sparkar igång är det som vanligt med en del nya regler och direktiv som domarna kommer att titta lite extra på. 2017 är inget undantag. Tvärtom.
– Det är egentligen 95 ändringar men vi har tagit fram fem delar som vi tycker är viktiga, säger Bosse Karlsson, ordförande i domarkommittén.

Redan den första 1 juni förra året genomförde International board, som är organet som ändrar i regelverket, en hel del saker. Av alla ändringar så är det många som enligt Bosse Karlsson bara är text och som vi i Sverige inte behöver fokusera på, utan fokus ligger i stället på fem större förändringar.

Många av dessa ändringarna genomfördes också under hösten i Allsvenskan men Domarkommittén har nu också åkt runt bland alla klubbar i Allsvenskan, där det är obligatoriskt, och förklarat de nya reglerna och till en hel del i Superettan, där det är frivilligt.

– Vi har tagit fram fem delar, och den viktigaste som jag känner är en ändring vad gäller målchansutvisning. Jag tror inte många uppfattade det i höstas, det händer inte så ofta.

Bosse förklarar målchansutvisning.
– Utanför straffområdet är det ingen ändring, det är bara inne i straffområdet som det är en ändring. Det är två delar som ska uppfyllas som en spelare gör för att det bara ska bli gult kort. Om en målvakt eller försvarsspelare försöker spela på bollen och dessutom har en möjlighet att spela på bollen, då blir det bara gult kort om målvakten eller försvarsspelare kommer lite sent och i stället träffar motspelaren.

– Det är en ändring som kommer att synas.

En annan sak är offsiden. Offsidefrisparken ska nu slås från det ställe där offsiden inträffar.
– Det kommer publiken att reagera på om de inte vet om det, säger Bosse Karlsson. Frisparken ska läggas där spelaren blir avvinkad för offside.

Den tredje förändringen rör handsregeln där det inte kommer bli gult kort lika ofta.
– Tidigare var det nästan obligatorisk varning för hands. Nu blir det inte det mer än när man hindrar ett lovande anfall, om du slår med dig bollen för att lura domaren för att få bra målchans eller slår in bollen med handen i mål.

– Om en spelare exempelvis i frustration hoppar upp och tar en boll som är på väg ut över sidlinjen med handen så är det endast frispark, ingen varning.

Något som också förändras är genomförandet av straffsparkar och som gäller både under ordinarie spel och vid ett straffsparksavgörande.
– Tidigare var det så att om man fintar vid straff när man satt i stödfoten så får man lägga om straffen. Nu är det inte så. Straffen läggs inte om, den förloras. Det gäller om du har stödfoten i marken, om du spelar straffen bakåt eller om någon annan som inte är tänkt att lägga straffen rusar fram och tar den.

– Som tillägg så delas det också ut en varning i samband med exempel ett och tre, men inte om man spelar straffen bakåt. Om målvakten går för tidigt på straffen och räddar så är det också varning.

Den femte förändringen är den som kanske märktes allra tydligast under höstens allsvenska spel.
– Avsparken kan numera slås bakåt.

Fem nya förändringar 2017:
Målchansutvisning:
Gult kort i stället för rött om försvarsspelaren/målvakten försöker spela på bollen och dessutom har möjlighet att spela på bollen. Ändringarna gäller endast inne i straffområdet.

Offsideregeln:
Offsidefrisparken ska läggas där offsiden inträffar.

Hands:
Hands ger gult kort endast vid hindrande av ett lovande anfall, om du slår med dig bollen för att lura domaren för att få bra målchans eller slår in bollen med handen i mål.

Straffspark:
Straffsparken slås inte om, den förloras, om spelaren fintar när stödfoten är i marken, om straffen slås bakåt eller om någon annan än identifierad straffskytt tar straffen.

Avspark:
Får nu slås bakåt.