Svensk Elitfotbolls sportsliga fokus riktas sedan några år tillbaka i huvudsak främst mot tre frågor där en är hur svensk fotboll ska få lovande spelare att stanna längre i den inhemska elitfotbollen innan de lämnar för utlandet. En fråga där det börjar märkas någon form av resultat de senaste åren.
– Det har skett en attitydförändring hos våra ungdomsspelare, säger Robert Johansson, Kommunikationsansvarig och tf Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Svenska fotbollstalanger är högintressanta för klubbar nere på kontinenten och många talanger lämnar Sverige i tidig ålder för att pröva lyckan utomlands. Svensk Elitfotboll driver frågan att talangerna bör stanna längre inom svensk fotboll av fler anledningar. En är att de ska hinna etablera sig i a-lagsfotbollen innan de går utomlands, att spelaren har gjort ut sin nivå och lämnar som stjärna istället för talang. Det gör chansen att få spela a-lagsfotboll i utlandet större.

En annan anledning är att Allsvenskans och Superettans status höjs när de bästa stannar kvar i ligan. De senaste årens svenska framgångar för ungdomslandslagen visar dessutom att svensk talangutveckling fungerar fullt tillräckligt i jämförelse med europeiska toppländers motsvarigheter.
Det finns inte någon anledning för talanger att lämna Sverige för tidigt”, sa tidigare Sportdirektören på Svensk Elitfotboll, Stefan Lundin.

En del svenska talanger lämnar fortfarande svensk fotboll långt innan de har etablerat sig i Allsvenskan men på senare år har man kunnat märka av en attitydförändring som kanske har fått en del talanger att stanna kvar i landet längre än vad de annars skulle.

Åtvidabergs 20-åring Adrian Pettersson tackade exempelvis nyligen nej till italienska bud för att han trodde att han skulle utvecklas bättre i hemmamiljö.
– Jag vill hellre spela seniorfotboll i Sverige, jag tror det är bättre för min utveckling, säger Pettersson till FotbollDirekt.

– Jag tycker Allsvenskan håller en bra nivå och jag känner att jag utvecklas fortfarande, det är ingen stress, sa IFK Norrköpings Linus Wahlqvist (nu i Dynamo Dresden) till Tipselit 2017.

Robert Johansson, Kommunikationsansvarig på Svensk Elitfotboll, har pratat med svenska talanger i elitklubbarnas Tipselitakademier i samband med ungdomsturneringar i snart fem års tid, och säger att även om det inte finns några siffror att färre lämnar i tidig ålder så verkar talangerna ändå förstå budskapet.

– Det är många som säger i intervjuer att de vill prova på a-lagsfotboll och helst etablera sig på allsvensk nivå innan de går till en klubb utomlands. Exempelvis Daleho Irandust i BK Häcken sa under Gothia Cup i somras att han ville bli en av de största stjärnorna i Allsvenskan innan han går utomlands, säger Robert och fortsätter.

– Det har varit en del uppmärksammade fall genom åren där stora svenska talanger blivit bänkade i sin nya klubb och försvunnit från rubrikerna. I vissa fall har spelare också vänt hem för att starta om karriären. Jag tror att många unga vill undvika att hamna där och de vill vara bättre förberedda när de lämnar Sverige.

Övriga två kärnfrågor i den sportsliga verksamheten är hur vi förlänger tävlingssäsongen och hur fler ska lyckas ta klivet från talang till stjärna.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se