Långsiktighet, tålamod och dialog. Det är Clifford Stotts, doktor i ”folksamlingens psykologi och polisstrategier”, recept på att få tryggare matcharrangemang – samtidigt som det är fortsatt tryck på läktaren.

 

Djurgården Fotboll bjöd i slutet av februari in till samverkansseminarium på Tele2 Arena inom ramen för projektet Enable. På plats fanns företrädare för elitfotbollen, supporterorganisationer, samhällsplanerare och polisen.

 

Enable initierades förra året av Clifford Stott, University of Leeds, Jonas Haverlund, University of Southern Denmark och Djurgården Fotboll – i samarbete med Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby Fotboll  i Sverige, Bröndby IF i Danmark samt Cardiff City FC i Wales.

 

Syftet med projektet är att ”skapa en långsiktig och hållbar strategi för hur vi arbetar med våra arrangemang och hjälper oss att skapa beredskap för situationer som kan uppstå”.

 

Främst i världen
Dragplåstret vid samverkanskonferensen var Dr Clifford Stott från Security and Justice Research Group vid University of Leeds. Han rankas som en av de främste i världen inom området ”folksamlingens psykologi och polisstrategier”.

 

Clifford Stott har en doktorsexamen i social psykologi från University of Exeter, i början av 90-talet.

 

Det här var en tid när de engelska fotbollssupportrarna betedde sig som värst, inte minst vid klubbarnas och landslaget matcher ute i Europa. Vid EM 2000 i Belgien och Holland greps 960 engelska supportrar, och påföljande VM 2002, i Sydkorea och Japan, greps 850.

 

Antalet gripna minskade drastiskt
EM i Portugal stod för dörren och något behövde göras. Clifford Stott anlitades av Uefa för att dra upp polisens strategi. Äntligen fick han testa sina teorier om dialog och samverkan istället för “hårda tag” gentemot supportrarna.

 

Resultatet blev det lugnaste internationella mästerskapet på årtionden. En (!) engelsk supporter greps under hela mästerskapet.

 

De engelska tablioderna skickade hem de journalister som skulle specialbevaka de engelska fansens uppförande, eller kanske snarare brist på uppförande. Det fanns helt enkelt inget att rapportera om.

 

Polisen i bakgrunden
– Om jag blev förvånad över resultatet? Jag vill inte låta arrogant, men, nej, faktiskt inte. Strategin byggde på att polisen skulle hålla sig i bakgrunden och inte provocera i onödan, och att undvika konfrontation. Att bara progressiv istället för aggressiv, helt enkelt.

 

– Jag blev mer förvånad över att jag fick chansen att dra upp strategierna utifrån den evidensbaserade forskning och kunskap jag hade tillgodogjort mig i ämnet, förklarar Clifford Stott över ett glas porlande vatten i foajén på hotellet som gränsar till Tele2 Arena.

 

Lyckade observationer
Filip Lundberg, hållbarhetsansvarig i Djurgården Fotboll, kontaktade Clifford Stott förra sommaren då engelsmannen föreläste på Polishögskolan i Solna – en av hans många föreläsningar där.

 

Filip Lundberg ville engagera Stott i projektet Enable. Stott svarade “Ja”. Sedan dess har det blivit ännu fler besök i Sverige, bland annat för att träffa polisen och för att vara med och observera före, under och efter matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården på Gamla Ullevi i Göteborg den 29 september förra året.

 

– Det var en mycket lyckad observation där vi fick chansen att träffa och prata med polisen i Göteborg, samt även se dem agera. Vi hade personer från evenemangspolisen i Stockholm, vars uppgift är att föra dialog med supportrarna. De fick också chansen att dela med sig av sina erfarenheter till sina kollegor i Göteborg, bland annat vikten av dialog istället för konfrontation.

 

Nästa observation kommer att ske före, under och efter derbyt i Svenska Cupen mellan AIK och Hammarby på Friends Arena. Därefter står det allsvenska derbyt mellan Hammarby och Djurgården den 13 april på Tele2 Arena på tur. Två poliser från England, två från Danmark och förmodligen två vardera från Göteborg och Malmö, kommer att vara med vid båda tillfällena för att observera.

 

Vad innebär då dialog istället för konfrontation, enligt Clifford Stott?

 

– Ett konkret exempel är att lyfta ut poliser som har till uppgift att gripa och lagföra, till att bli poliser som arbetar med att skapa dialog med både supporterorganisationer och enskilda supportrar på plats. Det kan röra sig om 4-5 poliser som följer med laget på alla matcher under säsongen. Det ger dem möjlighet att etablera en relation som har en lugnande effekt, eftersom supportrarna känner igen poliserna och lär sig att de inte är där för att gripa dem, utan försöka förstå och kunna arbeta i förebyggande syfte.

 

Det låter kanske inte så komplicerat och kostsamt, men det är det.

 

– Först och främst ska ju dessa poliser lyftas ur sin ordinarie tjänst och placeras i en annan tjänst. Därefter ska de följa laget under en hel säsong, och även ha kontakter mellan matcherna. Det är en stor förändring, speciellt för den svenska polisen vars organisation också har gått igenom stora förändringar det senaste året med centralisering av resurser och nya chefer på nya positioner.

 

Det är dock ett arbete som lönar sig på sikt, enligt Cliffors Stott:

 

– Det tar ett par år innan vi ser resultat i form av säkrare och tryggare matcharrangemang. Det krävs alltså inte bara insikt, utan även långsiktighet och tålamod. Å andra sidan kan kostnaderna för polisinsatserna reduceras till hälften, vilket är mycket värt både för klubbarna och skattebetalarna. Det har vi bevis på både från England och Danmark.

 

Hoppas på dialog i startegi
Polisen, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Hockeyligan och Svenska Bandyförbundet har utarbetat en nationell strategi för att minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang. En gemensam strategi som lanserades under 2014.

 

– Jag vet för lite om den ännu, men jag hoppas att den är långsiktig och bygger på dialog, för det är den enda vägen fram. 2015 är en kritisk säsong för svensk fotboll och det krävs ett förändrat tänkande. Det värsta som kan hända är att det sker allvarliga skador, eller i värsta fall ännu ett dödsfall. Det kan leda till att politiker försöker visa handlingskraft och kräver “hårdare tag”. Då har arbetet med dialog en liten chans att få gehör. Det vore förödande för svensk fotboll i stort, för det kommer bara att förstärka bilden av att det är farligt att gå på fotboll.

 

Kommer det någonsin att kunna spelas ett allsvenskt fotbollsderby utan en enda polis med mandat att gripa och lagföra närvarande?

 

– Det ligger i fotbollens natur att den lockar fram en stark passion som ibland gränsar till aggressivitet. Alla vet inte var den gränsen går och därför behöver det finnas poliser i närheten. Det behöver dock inte vara poliser vars uppgift är att gripa och lagföra, utan det kan räcka med att ha poliser som är utbildade i att föra dialog med supportrarna. Poliser som supportrarna har en relation till. Det är fullt tänkbart inom en inte allt för lång framtid.

 

Liverpool är laget i Clifford Stotts hjärta. Hur sköter sig då Liverpools supportrar jämfört med andra?

 

– Det är alltid farligt att generalisera och se supportrarna som en folksamling. De är individer och bör behandlas därefter. Det finns olika grad av orosmoment i en grupp, och det är just detta som är utmaningen för framför allt polisen.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Svensk Elitfotboll