Dialog Dr Stotts recept på tryggare matcharrangemang

6 MARS, 2015 kl 09:59

Dialog Dr Stotts recept på tryggare matcharrangemang

IMG_1113

Långsiktighet, tålamod och dialog. Det är Clifford Stotts, doktor i ”folksamlingens psykologi och polisstrategier”, recept på att få tryggare matcharrangemang – samtidigt som det är fortsatt tryck på läktaren.

 

Djurgården Fotboll bjöd i slutet av februari in till samverkansseminarium på Tele2 Arena inom ramen för projektet Enable. På plats fanns företrädare för elitfotbollen, supporterorganisationer, samhällsplanerare och polisen.

 

Enable initierades förra året av Clifford Stott, University of Leeds, Jonas Haverlund, University of Southern Denmark och Djurgården Fotboll – i samarbete med Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby Fotboll  i Sverige, Bröndby IF i Danmark samt Cardiff City FC i Wales.

 

Syftet med projektet är att ”skapa en långsiktig och hållbar strategi för hur vi arbetar med våra arrangemang och hjälper oss att skapa beredskap för situationer som kan uppstå”.

 

Främst i världen
Dragplåstret vid samverkanskonferensen var Dr Clifford Stott från Security and Justice Research Group vid University of Leeds. Han rankas som en av de främste i världen inom området ”folksamlingens psykologi och polisstrategier”.

 

Clifford Stott har en doktorsexamen i social psykologi från University of Exeter, i början av 90-talet.

 

Det här var en tid när de engelska fotbollssupportrarna betedde sig som värst, inte minst vid klubbarnas och landslaget matcher ute i Europa. Vid EM 2000 i Belgien och Holland greps 960 engelska supportrar, och påföljande VM 2002, i Sydkorea och Japan, greps 850.

 

Antalet gripna minskade drastiskt
EM i Portugal stod för dörren och något behövde göras. Clifford Stott anlitades av Uefa för att dra upp polisens strategi. Äntligen fick han testa sina teorier om dialog och samverkan istället för “hårda tag” gentemot supportrarna.

 

Resultatet blev det lugnaste internationella mästerskapet på årtionden. En (!) engelsk supporter greps under hela mästerskapet.

 

De engelska tablioderna skickade hem de journalister som skulle specialbevaka de engelska fansens uppförande, eller kanske snarare brist på uppförande. Det fanns helt enkelt inget att rapportera om.

 

Polisen i bakgrunden
– Om jag blev förvånad över resultatet? Jag vill inte låta arrogant, men, nej, faktiskt inte. Strategin byggde på att polisen skulle hålla sig i bakgrunden och inte provocera i onödan, och att undvika konfrontation. Att bara progressiv istället för aggressiv, helt enkelt.

 

– Jag blev mer förvånad över att jag fick chansen att dra upp strategierna utifrån den evidensbaserade forskning och kunskap jag hade tillgodogjort mig i ämnet, förklarar Clifford Stott över ett glas porlande vatten i foajén på hotellet som gränsar till Tele2 Arena.

 

Lyckade observationer
Filip Lundberg, hållbarhetsansvarig i Djurgården Fotboll, kontaktade Clifford Stott förra sommaren då engelsmannen föreläste på Polishögskolan i Solna – en av hans många föreläsningar där.

 

Filip Lundberg ville engagera Stott i projektet Enable. Stott svarade “Ja”. Sedan dess har det blivit ännu fler besök i Sverige, bland annat för att träffa polisen och för att vara med och observera före, under och efter matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården på Gamla Ullevi i Göteborg den 29 september förra året.

 

– Det var en mycket lyckad observation där vi fick chansen att träffa och prata med polisen i Göteborg, samt även se dem agera. Vi hade personer från evenemangspolisen i Stockholm, vars uppgift är att föra dialog med supportrarna. De fick också chansen att dela med sig av sina erfarenheter till sina kollegor i Göteborg, bland annat vikten av dialog istället för konfrontation.

 

Nästa observation kommer att ske före, under och efter derbyt i Svenska Cupen mellan AIK och Hammarby på Friends Arena. Därefter står det allsvenska derbyt mellan Hammarby och Djurgården den 13 april på Tele2 Arena på tur. Två poliser från England, två från Danmark och förmodligen två vardera från Göteborg och Malmö, kommer att vara med vid båda tillfällena för att observera.

 

Vad innebär då dialog istället för konfrontation, enligt Clifford Stott?

 

– Ett konkret exempel är att lyfta ut poliser som har till uppgift att gripa och lagföra, till att bli poliser som arbetar med att skapa dialog med både supporterorganisationer och enskilda supportrar på plats. Det kan röra sig om 4-5 poliser som följer med laget på alla matcher under säsongen. Det ger dem möjlighet att etablera en relation som har en lugnande effekt, eftersom supportrarna känner igen poliserna och lär sig att de inte är där för att gripa dem, utan försöka förstå och kunna arbeta i förebyggande syfte.

 

Det låter kanske inte så komplicerat och kostsamt, men det är det.

 

– Först och främst ska ju dessa poliser lyftas ur sin ordinarie tjänst och placeras i en annan tjänst. Därefter ska de följa laget under en hel säsong, och även ha kontakter mellan matcherna. Det är en stor förändring, speciellt för den svenska polisen vars organisation också har gått igenom stora förändringar det senaste året med centralisering av resurser och nya chefer på nya positioner.

 

Det är dock ett arbete som lönar sig på sikt, enligt Cliffors Stott:

 

– Det tar ett par år innan vi ser resultat i form av säkrare och tryggare matcharrangemang. Det krävs alltså inte bara insikt, utan även långsiktighet och tålamod. Å andra sidan kan kostnaderna för polisinsatserna reduceras till hälften, vilket är mycket värt både för klubbarna och skattebetalarna. Det har vi bevis på både från England och Danmark.

 

Hoppas på dialog i startegi
Polisen, Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Hockeyligan och Svenska Bandyförbundet har utarbetat en nationell strategi för att minska otrygghet, brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang. En gemensam strategi som lanserades under 2014.

 

– Jag vet för lite om den ännu, men jag hoppas att den är långsiktig och bygger på dialog, för det är den enda vägen fram. 2015 är en kritisk säsong för svensk fotboll och det krävs ett förändrat tänkande. Det värsta som kan hända är att det sker allvarliga skador, eller i värsta fall ännu ett dödsfall. Det kan leda till att politiker försöker visa handlingskraft och kräver “hårdare tag”. Då har arbetet med dialog en liten chans att få gehör. Det vore förödande för svensk fotboll i stort, för det kommer bara att förstärka bilden av att det är farligt att gå på fotboll.

 

Kommer det någonsin att kunna spelas ett allsvenskt fotbollsderby utan en enda polis med mandat att gripa och lagföra närvarande?

 

– Det ligger i fotbollens natur att den lockar fram en stark passion som ibland gränsar till aggressivitet. Alla vet inte var den gränsen går och därför behöver det finnas poliser i närheten. Det behöver dock inte vara poliser vars uppgift är att gripa och lagföra, utan det kan räcka med att ha poliser som är utbildade i att föra dialog med supportrarna. Poliser som supportrarna har en relation till. Det är fullt tänkbart inom en inte allt för lång framtid.

 

Liverpool är laget i Clifford Stotts hjärta. Hur sköter sig då Liverpools supportrar jämfört med andra?

 

– Det är alltid farligt att generalisera och se supportrarna som en folksamling. De är individer och bör behandlas därefter. Det finns olika grad av orosmoment i en grupp, och det är just detta som är utmaningen för framför allt polisen.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Svensk Elitfotboll

 

Fler nyheter

IMG_8785

Lagen tränar in sig med den nya ligabollen

Den officiella ligabollen från SELECT börjar användas från och med säsongsstart i Allsvenskan och Superettan. Lagen har börjat träna med… Läs mer

Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN / kod NJ / 74135

Akademicertifieringen för 2016 snart färdig

Svensk Elitfotbolls certifiering av de 60 Tipselitklubbarnas akademier är i full gång. Alla 60 klubbar får besök under ledning av… Läs mer

Fotboll, Superettan, Halmstad - GAIS

Supporterkort klart även för Superettan

Succén med Supporterkortet sprider sig även till Superettan. Lagen i den näst högsta serien kommer för första gången att börja… Läs mer

15878772_10154755577428449_1516207477_n

Familjen Söderlund fick fin julklapp från Elfsborgs-fansen

Strax innan jul släppte IF Elfsborg en egen julhälsning. Julhälsningen var berättelsen om idag 8-åriga Filippa Söderlund som överlevt leukemi… Läs mer

Alexander Isak jublar efter 1-0 Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

Alexander Isak blev historisk när Sverige vann mot Slovakien

Herrlandslagets januariläger i Abu Dhabi avslutades på bästa sätt med seger, 6-0, mot Slovakien. Sebastian Andersson blev tvåmålsskytt men ögonen… Läs mer

Foto: Jönköpings Södra IF

Jönköpings Södra först ut med FIFA-spelare

E-sporten ökar snabbt och Svensk Elitfotboll var tidigt ute med lanseringen av E-svenskan där spelare och supportrar från de Allsvenska… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, Gefle - GIF Sundsvall

Omtalad Simon Skrabb ser fram emot den allsvenska säsongen

IFK Norrköpings nyförvärv Simon Skrabb ser fram emot den allsvenska säsongen. Efter att ha åkt ut Allsvenskan med både Åtvidaberg… Läs mer

Fotboll, Sverige, träning

Ny situation för Pelle Olsson

Pelle Olsson återvänder till Allsvenskan när Eskilstuna får sin första klubb i den högsta serien på 50 år. Förutsättningarna är… Läs mer

Fotboll, Sverige, träning

Mikael Stahre – Lost in translation

Mikael Stahre är tillbaka som tränare på svensk mark när det efter två år i Kina är dags att ta… Läs mer

Fotboll, Träningsmatch, Sverige - Elfenbenskusten

Isak yngste debutanten på 106 år när Sverige föll mot Elfenbenskusten

AIK:s Alexander Isak blev den yngste debutanten i landslaget på 106 år när ”Allsvenska Sverige” förlorade mot Elfenbenskusten under vinterturnén… Läs mer

IMG_8722

”Man utvecklas bra i Allsvenskan”

Linus Wahlqvist har sett jämnåriga talanger lämna svensk fotboll tidigt medan han själv än så länge valt att vara IFK… Läs mer

IMG_8741

Konkurrenter på högsta nivå som delar med sig av sina erfarenheter

De allsvenska tränarna samlades för tredje året i följd i Abu Dhabi för sin årliga konferens. Precis som tidigare år… Läs mer

IMG_8723

Franz Brorsson skyndar långsamt

Malmös försvarare Franz Brorsson är efter en lyckad säsong i Malmö med på landslagets vinterturné i Abu Dhabi. 20-åringen säger… Läs mer

Fotboll, Sverige, träning

Håkan Ericson lovordar Tipselit

Samtliga spelare i Håkan Ericsons senaste trupp som kvalificerade sig för EM-slutspelet för U21 kommer från Svenska Spel Tipselit. Förbundskapten… Läs mer

Fotboll, Sverige, träning

”Bra för utvecklingen av svensk fotboll”

Hammarbys nye tränare Jakob Michelsen deltar för första gången på den allsvenska tränarkonferensen som varje år genomförs i samband med… Läs mer

Foto: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

Gräsroten bidrar till engagemanget runt IK Sirius

2016 innebar inte bara avancemang till Allsvenskan för IK Sirius. Dessutom dubblerades antalet supportrar i Svenska Spels Gräsroten vilket gav… Läs mer

Fotboll, U17 SM-final, Elfsborg - Hammarby

Klart för slutspel i Ligacupen 2016/17

Ligacupen går i februari in i slutspelsfasen och de fyra sexlagsgrupperna kommer vaska fram semifinalister i U16, U17 och U19…. Läs mer

julkort-webb-sef

Svensk Elitfotboll önskar God Jul och Gott Nytt År

Hasse Backe och Lasse Granqvist, C More, under en fotbollsmatch i Allsvenskan 2015.
Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Så sänder C More Allsvenskan 2017

Allsvenskans spelprogram är släppt och sändande TV-bolag C More har lagt upp planen för i vilka kanaler vårens matcher sänds…. Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - Elfsborg

Alla omgångar fram till och med sommaren fastställda

Premiäromgångarna är kända sedan innan. Nu är också omgångarna 3-21 i Allsvenskan och 3-17 i Superettan fastställda. Efter spelordningsmöten spelas Allsvenskan och… Läs mer