Djurgårdens IF och Malmö FF är klara för final i Svenska Cupen efter segrar mot AIK respektive Östersunds FK i helgens semifinaler. Resultatet innebär även att BK Häcken är klara för Europa League-kval i sommar i egenskap av tabellfyra i Allsvenskan 2017.

De regerande cupmästarna Östersunds FK tog emot svenska mästarna Malmö FF i den första semifinalen i Svenska Cupen under lördagskvällen. Ett sent kontringsmål av Arnor Traustason skickade Malmö till final – och BK Häcken till Europaspel.

Det var en jämn match mellan två topplag på Jämtkraft Arena, där Östersund hade mer av bollen medan Malmö var måna om att sätta försvarsspelet. ÖFK var nära att få en drömstart, men när Curtis Edwards inlägg nådde Dino Islamovic vid bortre stolpen i den sjätte minuten flög anfallarens nick över ribban.

Med drygt tio minuter kvar att spela kom matchens enda mål då Alexander Jeremejeff drog upp en kontring och hittade Arnor Traustason med en perfekt avvägd passning. Det isländska nyförvärvet placerade in bollen i fel hörn för Keita och 1-0 för gästerna var ett faktum.

I den andra semifinalen så saknades knappast spänning och dramatik när AIK tog emot Djurgården på Friends Arena. Djurgården drog det längsta strået tack vare mål av Tino Kadewere och Kerim Mrabti i en match där hemmalaget AIK öppnade matchen starkt och det krävdes en rensning framför mållinjen av Jonas Olsson för att högerbreddaren Robert Lundströms avslut inte skulle hitta nätmaskorna i den åttonde minuten.

Djurgården växte in i matchen och fick straff efter en halvtimme, men när Kerim Mrabti stegade fram och avslutade lågt till höger gick Oscar Linnér i AIK-målet åt rätt håll och räddade.

Det dröjde dock bara en halv minut in i den andra halvleken innan gästerna skulle ta ledningen. På en lång boll lyckades Tino Kadewere löpa sig fri och slå in 1-0 med ett hypnotiserande långsamt avslut.

När halva den andra halvleken återstod fick sedan Mrabti sin revansch då han högg på en lös boll i straffområdet och lade in 2-0 på volley. AIK fick straff i den 78:e minuten, men den här gången var det rutinerade Andreas Isakssons tur att briljera då han gick åt rätt håll och räddade Tarik Elyounoussis avslut.

Djurgården höll undan och möter nu alltså Malmö FF i finalen. Spelplatsen lottas mellan de båda lagens hemmaarenor, i samband med Allsvenskans Upptaktsträff på onsdag.

Resultatet innebär också att den fjärde svenska Europaplatsen till sommarens kvalspel går till fjolårets tabellfyra BK Häcken. Detta eftersom finallagen redan varit klara för Europakvalet sedan innan.