Elfsborg tog dubbla SM-guld på ungdomssidan när det blev seger i både U17- och U19-serien.
– Som vi har kämpat för det här. Det är gott när vi förlorade alla finaler förra året. Det är titlar man vill ha. Alla spelare och ledare har tränat hårt för det. Alla killar som vi värvat och tränat. Nu är vi svenska mästare, säger Tony Lundkvist, Sportchef Ungdom i Elfsborg.

Elfsborg var i tre finaler förra säsongen och förlorade alla. I år spelar Boråsarna i lika många och vann den här gången de två första i ordningen att spelas.
– Det här är fantastiskt. Det är underbart. Det är otroligt skönt, säger en glad Tony Lundkvist.

Elfsborg fick en fin revansch på de tre finalförlusterna 2016. I de två första finalerna 2017 blev det seger i båda. Först 1-0 på IFK Göteborg i U19-finalen och sedan 2-0 på Malmö FF i U17-finalen.

U19-finalen mot IFK Göteborg vann Elfsborg med uddamålet sedan Marokhy Ndione avgjort med matchens enda mål i inledningen av den andra halvleken. Marokhy tog emot en långboll och slog in den med andratouchen.

Matchen var tät och jämn mellan två lag som känner varandra väl, och för dagen satte defensiven främst. Den stora skillnaden blev att Elfsborg gjorde mål på en av de få målchanserna i matchen och att IFK Göteborg inte lyckades att förvalta sina chanser.

– Det är små marginaler som avgör men det är så skönt. Det är alltid en bra känsla att få avgöra. Vi har jobbat hårt hela säsongen. Nu blir det en middag med laget,sedan får vi se hur vi ska fira, säger Marokhy till Tipselit.

IFK Göteborg får sikta in sig på revansch i de Skandinaviska mästerskapen för U18-lag på hemmaplan i november och december.

Elfsborgs lagkapten Tim Stålheden höjer pokalen och jublar med övriga spelare efter segern i U17 SM-finalen

I U17-finalen var Malmö FF länge det bättre laget men två gyllene minuter för Elfsborg vände på allt i den andra halvleken. Först efter att Aleksandar Ceganjac lyckats göra mål efter en tilltrasslad situation framför Malmös målvakt, och sedan två minuter senare när hörnläggaren Eduart Iljazi blev sista Elfsborgsspelare på bollen.

Ett chockat Malmö försökte resa sig men lyckades aldrig skapa något och Elfsborg kunde säkra sitt andra raka SM-guld för dagen.

– Det känns underbart. De hade ett ribbskott och det var tight. Men vi hade också lägen. Sedan gör vi två mål och de tappade. Vi skulle bara vinna. Vi visste att vi skulle vinna. Det var ett mål vi hade. Nu ska vi sjunga hela natten, säger Elfsborgs målvakt Camil Altun som höll nollan.

Segern i U17-klassen innebär också att Elfsborg nästa år får representera Sverige i UEFA Youth League för U18-lag.

– Vi såg när 97:orna spelade Youth League mot Real Madrid för två år sedan och nu ska vi ut i Europa. Det ska bli underbart, avslutar Camil Altun.

Elfsborgs guldmöjligheter slutar inte här. Inom kort väntar en final även i U21-serien. Då mot Djurgården, eller BK Häcken. Sedan tidigare har Djursholm vunnit den nationella U16-serien.

Svensk Elitfotboll gratulerar Elfsborg till SM-gulden.