U17 och U19 Allsvenskan är avgjord. Vinnare är Elfsborg respektive Hammarby efter en rafflande sista omgång i båda åldersklasserna. Allra mest spännande blev det i U19 där tre lag var mästare vid olika tillfällen under den sista omgången.

Hammarby spelade sin U19-match mot Vasalund tidigt på lördagen och ställde där till med ett målkalas utan dess like. Bajen vann med 11-0 trots spel med en man mindre under hela andra halvlek och satte med det press på de båda Göteborgslagen.

Förutsättningarna inför matchen i Göteborg var att IFK Göteborg skulle vinna serien vid vinst mot BK Häcken medan hisingslaget å andra sidan var tvunget att vinna med två mål mot Blåvitt för att säkra guldet. Oavgjort eller Häckenseger med ett mål och Hammarby skulle ta guldet.

Matchen i Göteborg blev en rysare. IFK Göteborg tog tidigt ledningen med 1-0 på straff genom Benjamin Nygren, men Häcken och Kevin Ackermann kvitterade snabbt. Innan halvtidsvilan så hade Häcken också gjort 2-1 och det satte ytterligare nerv på toppstriden.

I den andra halvlek gjorde Häcken 3-1 och var i det skedet mästare, men en strumprullare från IFK Göteborg satte stopp för firande. Matchen blir ett antiklimax som slutar 3-2 till BK Häcken. Häcken och Hammarby stannar därmed på samma poäng och samma målskillnad, men Hammarby tar guldet på fler gjorda mål.

Hammarby som såg matchen på tv hemma i Stockholm firade vilt efter slutsignalen och tog därmed klubbens andra raka titel på en vecka eftersom U16-laget också tog guld förra helgen.

Slutresultaten innebär också att Hammarby och BK Häcken representerar Sverige i vinterns Skandinaviska Mästerskap för U18-lag.

DqhZLoXXQAAFVZ1

Hammarbys vinnande U19-lag. Foto: Hammarby IF

Elfsborg besegrade Halmstad med klara 4-1 hemma på Borås Arena i U17 Allsvenskans sista omgång och då spelar det ingen roll att Brommapojkarna också gjorde sitt hemma mot Kalmar i kampen om guldet. Elfsborg är svenska mästare i U17 Allsvenskan 2018 och dessutom klara får UEFA Youth League 2019.

Förutsättningarna innan match var sådana att Brommapojkarna hade chansen på guld om de skulle besegra Kalmar samtidigt som Elfsborg också förlorade hemma mot Halmstad. Så blev dock inte fallet.

Halmstad började bra på Borås Arena men Elfsborg hade gjort både 1-0 och 2-0 innan halvtimmen var spelad. Gustav Broman och Jack Cooper Love (straff) stod för fullträffarna.

Innan halvtid så hade dessutom Gustav Broman gjort sitt andra mål och totalt 3-0 och då spelade det ingen roll att Brommapojkarna ledde med 6-1 mot Kalmar efter den första halvleken.

I den andra halvleken gjorde Oliver Zandén 4-0 innan Halmstad reducerade genom Taulant Peci. Matchen slutar 4-1 och Elfsborg är mästare i U17 Allsvenskan 2018 och dessutom klar för nästa års UEFA Youth League.

Brommapojkarna vann till sist sin match mot Kalmar med 8-3 och slutar tvåa i årets U17 Allsvenskan.