Nätverket för kvinnor inom supporterkulturen samlades i mitten av juni för att bland annat ta fram guiden ”Handbok för en supporterkultur där tjejer får plats”. Handboken är främst till för supporterorganisationer som vill utveckla sin verksamhet för att vara mer välkomnande för kvinnor.
– Att vara kvinna och supporter ses fortfarande idag som något annat än det manliga dito, säger Linda Malvén, IFK Göteborgsupporter och medlem i nätverket, i ett pressmeddelande.

– Ambitionen i det långa loppet är att sudda ut könsepitetet och bara ses som supportrar. Men det kräver också vissa förändringar i hur organisationer kommunicerar och agerar, fortsätter Linda Malvén.

Handboken för en supporterkultur där tjejer får plats finns på en webbsida där tio steg för en mer inkluderande supporterkultur spaltas upp och är precis som namnet på nätverket antyder framtagen av kvinnliga supportrar från svenska fotbollsklubbar. Tanken bakom handboken var att nätverket ville ta fram något konkret för att hjälpa supporterorganisationer att skruva sin approach för att inkludera fler kvinnor.

Framöver kommer nätverket att skicka ut handboken till landets supporterorganisationer för att kanske väcka eftertanke. Bland de tio råden hittar man exempelvis information om hur man kan tänka runt bildval eller hur en styrelse kan bli mer jämställd.

– Det är inga svåra saker utan enkla tips och råd, men det kan göra att fler tjejer kan känna sig välkomna i supporterkulturen. Något som alla supporterföreningar borde ha att vinna på, avslutar Linda Malvén.

Läs mer om Nätverket för kvinnor inom supporterkulturen och Handbok för en supporterkultur där tjejer får plats här.

Fakta:
Nätverk för kvinnor i supporterkulturen grundades 2016 och syftar till att stärka kvinnor i sitt supporterskap, supportrar från följande klubbar är idag engagerade: AIK, Djurgårdens IF, IF Elfsborg, Hammarby IF, Helsingborgs IF, IFK Norrköping, IFK Göteborg, Malmö FF, Örgryte IS och Östersunds FK.