Det världsledande företaget inom Revision och konsulting  EY kommer i årets rapport över de allsvenska klubbarnas ekonomi också att fördjupa sig i den nytta som elitfotbollen bidrar med för samhället.
Idrott spelar en viktig roll för att skapa ett mer öppet, jämlikt och inkluderande samhälle. Genom att mäta och följa upp hur idrott skapar värde synliggörs idrottens vikt i samhället, säger Carlos Esterling och Mikael Bergsten, Partners på EY, i samband med Nätverksarenan 2018.

Klubbarna i Allsvenskan och Superettan gör en massa samhällsengagemang sedan länge. Det ligger i idrottens natur att engagera människor, och på senare år har klubbarna tagit det ett steg till genom att engagera sig ännu mer utanför själva fotbollsverksamheten.

– Människor i dagens samhälle har ett behov av att ha sammanhang och tillhörighet. Fotbollsklubbarna fyller det tomrummet, och det ska bli kul att visa vad det innebär för samhället, säger Carlos Esterling och fortsätter.

– Klubbarna gör redan väldigt mycket bra saker inom hållbarhet och samhällsengagemang, det ska man vara stolt och kommunicera ännu bättre.

Svensk Elitfotboll har samlat klubbarnas engagemang och har sedan tidigare inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att, med Malmös Karriärakademin och Elfsborgs Jobb Tillsammans som förlagor, nationellt skapa jobb till personer långt utanför arbetsmarknaden.

FN:s globala mål
Som bakgrund till arbetet med att fördjupa sig i elitfotbollens samhällsengagemang finns FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, där Svensk Elitfotboll har valt ut tre av dessa där en klar majoritet av elitfotbollens samhällsengagemang faller in. Det handlar om målen Hälsa, Sysselsättning och integration.

– De tre utvalda målen samlar inte in samtliga av klubbarnas samhällsengagemang men för att få ett mätbart mål för att kunna visa elitfotbollens samhällsnytta så har vi valt att göra på det här sättet, säger Mikael Bergsten, Partner på EY.

Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist tillsammans med Carlos Esterling och Mikael Bergsten från EY samt Patrik "Bjärred" Andersson i samband med Nätverksarenan 2018.

Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist tillsammans med Carlos Esterling och Mikael Bergsten från EY samt Patrik ”Bjärred” Andersson i samband med Nätverksarenan 2018.

– Fotbollen står för nära 50% av allt idrottsutövande och det som fotboll bidrar med är att skapa ett bättre samhälle. Hälsa är viktigt och det får man genom fotbollen. Fotbollen skapar också arbetstillfällen, och många använder fotbollen som ett verktyg för integration, säger Carlos Esterling och Mikael Bergsten.

Vikten av att jobba med värdegrundsfrågor blir tydligare, inte bara i varje enskild förening, utan också som liga i stort.
– Kan man inte ta ansvar för sin egen organisation kan man inte kräva att man ska ta ansvar för samhället, säger Calle Stjerna, Varumärkeschef på Svensk Elitfotboll.

Det blir också allt vanligare att näringslivet ställer större krav på fotbollsklubbarna när de ska engagera sig i fotbollen, och då är samhällsengagemang en viktig del som klubbarna kan stå bakom.

– Idrotten med fotbollen och samarbetet tillsammans med näringslivet samt övriga intressenter i samhället har en stor betydelse. Många företag jobbar aktivt med samhällsengagemang och bidrar på ett mycket positivt sätt till ett bättre samhälle och våra klubbar inom svensk elitfotboll gör en enorm insats för att skapa ett bättre samhälle. Det är nu viktigt att vi alla lyfter fram detta. Vi själva inom EY har ett starkt fokus på ”Building a better working world”, säger Carlos Esterling

Partners tittar på andra parametrar än tidigare
Elfsborgs partner sedan många år, Sparbanken Sjuhärad, håller med om att företag som sponsrar idrottsföreningar ofta tittar på andra saker än det rent idrottsliga idag.

– Vi kräver inte ett utökat samhällsengagemang från de föreningar vi sponsrar, däremot ser vi det som väldigt positivt och prioriterar att stötta föreningar som tar ett större ansvar. Ett exempel är det initiativ som IF Elfsborg lanserade för några år sedan under begreppet ”Vi Tillsammans”. ”Vi Tillsammans” verkar aktivt för att bl.a. skapa ett tryggare samhälle, främja en ökad integration, samt att verka för ett ökat intresse för fotboll och en positiv läktarkultur, säger Hans-Christian Ackermann, Vice VD och Chef Privatmarknad på Sparbanken Sjuhärad.

Just ”Vi Tillsammans” är något som Hans-Christian Ackermann och Sparbanken Sjuhärad uppskattar mycket, och har därför gått in som partner i projektet.

– Vi vill stötta och premiera de goda krafter som engagerar sig för att barn och unga ska få sunda värderingar och få möjlighet att lägga sin energi på positiva saker såsom fotboll i detta fall. Genom initiativ som ”Vi Tillsammans” skapas förutsättningar för att skapa en ännu bättre Sjuhäradsbygd, det är vi mycket stolta över att kunna vara med att bidra till, avslutar Hans-Christian Ackermann.

Är allt frid och fröjd i fotbollsklubbarna bara för att de jobbar med samhällsengagemang och värdegrund? Ibland sker det naturligtvis tråkigheter även i fotbollens namn, men det är som i resten av samhället.

– Problemen som finns i samhället finns hos oss också men vi tar ansvar för dem. Vi är en spegel av samhället, vi är en kraft, människor kommer till oss för att de vill följa oss, säger Calle Stjerna och avslutar.

– 32 lag. Två ligor, Ett samhälle.

EY:s rapport över Allsvenskan 2017 med en genomgång av klubbarnas ekonomi och värdet på den samhällsnytta som klubbarna skapar kommer i samband med säsongspremiären.