Falkenbergs FF, Falkenbergs Kommun och Arbetsförmedlingen går in i ett lokalt avtal för att tillsammans skapa sysselsättning. FFF blir därmed den nionde klubben att gå in i ett lokalt avtal med syfte att med fotbollen som verktyg nå unga människor långt utanför arbetsmarknaden.
– Vi ska sy ihop paket och innehåll för att matcha praktikplatser till ungdomar utifrån deras intressen, säger David Svensson, CSR-ansvarig i Falkenbergs FF.

Denna lokala överenskommelse mellan Falkenbergs FF, Arbetsförmedlingen Falkenberg och Falkenbergs kommun syftar till att ta vara på det lokala engagemang för ökad sysselsättning som finns på orten.

Målsättningen är att: 

  • Skapa nya vägar ut i arbetslivet för individer i ålder 18-29 som står långt ifrån arbetsmarknaden.
  • Samarbetet ska bidra till ökad motivation hos deltagarna och samtidigt ge en värdefull inblick i arbetslivet.

 

– Samarbetet utgår från praktikplatser hos i första hand samverkanspartners till Falkenbergs FF men det kan även bli aktuellt även hos andra. Vi vill nå unga i åldern 18-29 år som är långt utanför arbetsmarknaden. Vi har skrivit kontrakt för 2019 och 2020 och siktar på att utveckla samarbetet under tidens gång, säger David Svensson.

De tre parterna arbetar gemensamt för att hitta lämpliga praktikplatser men Falkenbergs FF ansvarar för den initiala kontakten med företaget eller organisationen. Arbetsförmedlingen tar i samverkan med Falkenbergs kommun fram deltagare. Praktiken kommer att inledas med en gemensam introduktionsperiod för deltagarna som arrangeras i samverkan mellan ingående parter.

– Det är kul att fotbollen tar det här samhällsansvaret. Det är en stor vinst för oss att få tillgång till klubbens kontaktnät och deras sponsorer. En av våra svårigheter är att hitta bra platser som kan ta emot praktikanter, säger Dan Randelid, Arbetsmarknadschef på Falkenbergs kommun, och fortsätter.

– Vi kommer att stötta både arbetsgivare och praktikanter löpande under praktiken och koppla en coach till detta. Det ska vara en bra period för alla och förhoppningsvis leder det till jobb, men absolut till en erfarenhet som kanske stimulerar till att komma ut ur utanförskapet.

Karin Heri berättar om bakgrunden till den nationella överenskommelsen för alla närvarande i Falkenberg

Karin Heri berättar om bakgrunden till den nationella överenskommelsen för alla närvarande i Falkenberg

Calle Fredin, Sektionschef på Arbetsförmedlingen i Falkenberg är glad att kunna släppa in Falkenbergs FF och fotbollen i ett redan befintligt samarbete.
– Även om vi redan har ett samarbete så kan fotbollen bidra ytterligare. Vi börjar inte om på nytt utan vi börjar direkt att titta på vad fotbollen kan bidra med och vilka de kan nå. Jag ser redan många ingångar för vad fotboll kan bidra med. Jag tänker dels på fotbollsintresserade men även de som redan sitter på läktarna och företräder olika företag.

Avtalet har sin bakgrund i den nationella avsiktsförklaringen som Föreningen Svensk Elitfotboll ingått tillsammans med Arbetsförmedlingen. Tanken är att klubbarna i Allsvenskan och Superettan med fotbollen som verktyg ska nå personer långt ifrån arbetsmarknaden och med klubbarnas nätverk skapa sysselsättning. Falkenbergs FF blir den nionde klubben att sluta en lokal överenskommelse med sin arbetsförmedling – och i det här fallet också kommun.

– Vi hoppades ursprungligen på fem klubbar men är nu uppe i nio. Måluppfyllelsen ligger på 180% och vi täcker in hela Sverige från Trelleborg i söder till Sundsvall i norr. Alla klubbar har olika typer av överenskommelser men alla är lika viktiga. Den gemensamma nämnaren är att göra gott och ge tillbaka till sitt närområde. Klubben och AF verkar utifrån den lokala kontexten. Inte bara genom Karriärdagar utan även exempelvis genom Extratjänster i Sundsvall, Yrkesmatchen i Örebro SK, Öster i Samhället och nu även i Falkenbergs FF, säger Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning i Svensk Elitfotboll.

Den svenska elitfotbollens bidrar, enligt revisionsfirman EY, med nära 800 miljoner kronor till det svenska samhället varje år och klubbar som Malmö FF har genom sin karriärakademi redan skapat sysselsättning åt över 180 individer.

Fakta:
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men siffran är nu uppe i nio klubbar om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och i våras blev GIF Sundsvall den första klubben att göra det. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK, Trelleborgs FF och nu alltså Falkenbergs FF hoppat på tåget och årets mål är med råge uppfyllt.