Karriären har gått i raketfart för Mjällbys vindsnabbe Lumala Abdu. Men vägen har varit allt annat än rak och utstakad för 18-åringen från Uganda som växte upp utan föräldrar – och övergavs på en flygplats i Sverige.

Mamman dog när Lumala var endast ett par månader. Pappan kände ingen till. Mormor fick ta hand om och uppfostra lille Lumala i byn Kataba i västra Uganda.

För liten var han. Att äta sig mätt varje dag var nämligen ingen självklarhet.
– Jag var för liten och smal för att kunna spela i ett riktigt lag. Därför spelade jag med kompisarna på gatan, berättar Lumala Abdu, i dag 170 centimeter och 68 kilo, för SEF:s nyhetsbrev.

Övergavs på Sturup
2013, 16 år ung, skickades han av mormor till Sverige tillsammans med en ledsagare för att starta ett nytt och bättre liv.

Den 23 september landade han och ledsagaren på Sturups flygplats utanför Malmö. Mannen lämnade Lumala med orden: ”Jag ska bara gå och skaffa mat. Jag kommer snart tillbaka.”

Han kom aldrig tillbaka.

Ensam, hungrig och vilsen fick Lumala kontakt med några vänliga människor som tog hand om honom, och såg till att han fick både mat och tak över huvudet.

Han började läsa svenska och engelska – och fick nya, pålitliga vänner.

Tipsade om talangen
I december 2013 började han träna fotboll med IFÖ Bromölla. Det blev en kort sejour, för en vän lockade över honom till division 7-laget Gualövs GOIF. En av ledarna insåg snabbt Lumalas talang och tipsade Stefan Ekstrand, chef för Mjällby AIF:s ungdomsakademi.

Lumala anslöt till Mjällbys U-17-laget i höstas, men fick även speltid i U19-laget. På försäsongen mötte Mjällbys U21-lag division II-laget IFK Karlskrona. Det blev två mål och en assist på bara en halvlek, den andra, från Lumala Abdus snabba fötter. Anders Linderoth plockade upp honom till A-laget på söndagen, i en träningsmatch mot Kristianstads FF, där han fick sitta på bänken. Efter det erbjöds han A-lagskontrakt.

– Jag blev både överraskad och glad. Och alla mina vänner blev också jätteglada när jag berättade nyheten. Det var en stor dag för mig, säger Lumala Abdu och ett stort leende sprider sig genom telefonen.

Messi idolen
Början av Superettan-säsongen har han mest suttit på bänken, men mot Jönköping Södra hemma på Strandvallen den 1 maj spelade han hela matchen. Han ser sig själv som en offensiv spelare.

– Jag kan spela både på vänsterkanten och i mitten högt uppe i planen, som nummer nio. Det är egentligen där jag trivs bäst. Jag gillar att utmana, att spela två mot och två och komma förbi. Det jag kan förbättra är framför allt mitt skott, förklarar Lumala Abdu som har Messi som stor idol eftersom ”han kan få det att se så enkelt ut att dribbla fyra-fem spelare, runda målvakten och göra mål”.

Lumala Abdu försöker efterlikna Messi, och i en U19-match mot Malmö FF i Ligacupen lyckades han med det som tycks svara vardagsmat för Barcelona-ikonen.

– Fick bollen på mittlinjen, dribblade tre-fyra killar och satte bollen i mål. Det var ett av mina snyggaste mål!

Tacksam mot Mjällby
Lumala Abdu har drömmar både vad gäller fotbollskarriären och livet i stort.

– Jag är tacksam mot ledarna i Mjällby som tror på mig och ger mig chansen. Jag vill utvecklas till en bra fotbollsspelare här i Mjällby och ta mig till Allsvenskan med Mjällby, och sedan till La Liga eller Premier League.

– I slutet av karriären vill jag komma tillbaka till Mjällby och avsluta den här, precis som ”Chippen” gjorde. Han är en stor idol för många ungdomar och även för mig.

Men livet är inte bara fotboll, även om fotbollen just nu är livet för 18-åringen från västra Uganda.
– Jag vill tjäna så mycket pengar att jag kan hjälpa fattiga barn i Uganda, framför allt sjuka och föräldralösa, att börja ett nytt och bättre liv i Sverige.

Åka tillbaka och berätta
Den största drömmen, som han drömmer flera dagar i veckan, har han sparat till sist:
– Jag vill kunna åka tillbaka och hälsa på mina släktingar i Uganda och berätta att det har gått bra för mig i Sverige.

Anders Linderoth, före detta tränare i Mjällby AIF, är full av beundran för sin tidigare adept:
– Han har bra bollbehandling, är snabb och spelar mycket på instinkt. Han är lite oskolad – vilket inte är så konstigt eftersom han inte hade spelat organiserad fotboll innan han kom till Sverige – men är villig att lära sig. Han är en fin och mjuk kille med ett gott humör. Jag tror att han kan gå hur långt som helst via Allsvenskan och vidare ut till en bra proffsklubb i Europa.

Thomas Björn
FOTO: Fanny Kjellgren, Mjällby