CSR-dagarna i Borås där representanter från klubbarna i Allsvenskan och Superettan samlades tillsammans med kommunrepresentanter och Arbetsförmedlingen blev något av startskottet för det gemensamma samarbetet med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa jobb till personer långt utanför arbetsmarknaden
– Det här är en start där vi gör någonting gemensamt, där vi visar vad svensk elitfotboll gör tillsammans, säger Jan Ryrlén, CSR-ansvarig i IF Elfsborg samt medlem av Svensk Elitfotbolls CSR-råd.

Totalt medverkade representanter från 15 SEF-klubbar under de två dagarna i Borås samt Svensk Elitfotbolls egna CSR-råd. På plats fanns också sex kommuner eller städer samt åtta olika avdelningar av Arbetsförmedlingen, inklusive den nationella.

Den första dagens konferens ägnades åt Svensk Elitfotbolls CSR-råd och en presentation av klubbarna samt det nationella samarbetet med Arbetsförmedlingen och syftet att gemensamt skapa sysselsättning åt personer långt utanför arbetsmarknaden. Förlagor till samarbetet är Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans, men på plats på konferensen fanns också gott om klubbar som också är intresserade av samarbetet.

– Det är bra att vi kan jobba tillsammans med alla klubbar istället för att uppfinna hjulet på nytt var och en av oss. Vi är 32 klubbar med olika resurser och det är bra att vårt CSR-råd försöker att hitta en medellinje för hur man kan jobba med samhällsengagemang på ett bra sätt, säger Alice Midbratt i Halmstads BK och fortsätter.

– Fotbollen ska engagera sig i samhället för att vi är en del av samhället. Vi sitter på stora varumärken i våra städer som många ser upp till och som de vill vara en del av. Vi ska förvalta det varumärket.

Många intresserade klubbar
Karin Heri, Nationell samordnare sysselsättning på Svensk Elitfotboll, har under våren besökt tio klubbar för att informera om samarbetet med Arbetsförmedlingen, och hon säger att intresset är stort.

– Innan april är slut så ska jag ha besökt 20 klubbar men jag vet redan nu att flertalet är intresserade av att jobba vidare med frågan. Vi har alla stora möjligheter att påverka vårt närområde och det finns en stor kraft när man samverkar. Ensam är man sällan stark, tillsammans kan man uträtta mycket.

LRG_DSC00080

Svensk Elitfotboll har identifierat tre av FN:s globala mål för hållbar utveckling där de flesta av klubbarnas redan existerande samhällsengagemang får plats. Det är hälsa, sysselsättning och integration och jämställdhet, där alltså samarbetet med Arbetsförmedlingen faller inom ramarna för sysselsättning.

– Vi vill att alla ska vara med. Tanken är att visa det vi redan gör, inte främst att rada upp en massa nya grejer. Alla samlas under samma paraply, men alla kan göra sina egna saker. Vi sparar pengar till samhället men vi har aldrig kunnat visa det, men om vi nu kan det så blir det enormt slagkraftigt, säger Jan Ryrlén.

Bra att träffas
Från Arbetsförmedlingens sida är man förväntansfull över att få träffa fotbollsklubbarna och för att inleda samarbetet. Arbetsförmedlingen är primärt med i avsiktsförklaringen med fotbollen för att stötta den gemensamma avsiktsförklaringen och klubbarnas arbete med samhällsengagemang, medan det senare är upp till klubben att jobba med rekrytering av personer långt utanför arbetsmarknaden.

– Fotbollen är bryggan mellan näringslivet och arbetssökande. Det är bra att vi träffas och pratar med varandra, att vi förstår varandra, och lär känna varandra. Då blir det lättare när vi sedan vänder hemåt och ska börja jobba med varandra igen. Lossnar det nu så kan det bli hur bra som helst, säger Rose-Marie Gudmundsson från nationella Arbetsförmedlingen.

– Föreningslivet bygger på ideellt arbete och det är lätt att man jämför sig med andra klubbar, men det ska inte vara prestige mellan klubbarna, ingen är bättre än andra och själva tanken är att man ska jobba vidare med det här på sitt eget sätt. Vi har alla olika förutsättningar på lokal nivå. Vi försöker också visa hur man kan jobba med kommunen. En del kan säkert jobba mer med kommunen än vad andra kan och det är också bra.

Borås Stad höll också en presentation och dem, precis som andra medverkande städer påtalade möjligheter och effekter av samarbete med klubbarna.

Resterande del av dag ett ägnades åt grupparbeten samt presentationer av Malmö FF:s Karriärakademin och kommuner och städer. Tobiasregistret gjorde också en gästföreläsning och berättade om vikten av att donera blodstamceller, och deras samarbete med SHL. Dag två var det Arbetsförmedlingens tur att presentera sig samt att deltagarna blandades för olika workshops.