Fotbollen en allt viktigare samhällsaktör

3 JULI, 2019 kl 17:32

Fotbollen en allt viktigare samhällsaktör

Karin Heri, CSR-ansvarig Svensk Elitfotboll tillsammans med Charbél Gabro, årets talargenombrott och Staffan Taylor, moderator.
Karin Heri, CSR-ansvarig Svensk Elitfotboll tillsammans med Charbél Gabro, årets talargenombrott och Staffan Taylor, moderator.

När Svensk Elitfotboll summerar politikerveckan i Almedalen så står det klart att fotbollen spelar en allt viktigare roll i samhället.
– Vi upplevde ett stort intresse från politiker och organisation som medverkade i Almedalen att lyssna och veta mer om vad vi från elitfotbollen faktiskt gör för samhället, säger Beatrice Clarke, CSR-ansvarig på Svensk Elitfotboll.

Beatrice Clarke åkte till Almedalen tillsammans med kollegorna Karin Heri, Nationell samordnare sysselsättning, Calle Stjerna, Varumärkesansvarig, Lena Engström, Operativ chef, Jan Karlsson och Anders Liljeblad, båda försäljning och marknad. Svensk Elitfotbolls tanke var inte att vara på plats för att driva egna frågor utan för att ta del av utbudet och finnas till hands för andra och medverka på seminarier.

– Intresset var mycket större än vad vi trodde. Vi blev inbjudna till seminarier och mingel och känslan är att många ville veta mer om fotbollens bidrag till samhället, säger Beatrice Clarke.

Fotbollen står för mycket gott i samhället. Fotbollen är en motor för integration. Fotbollen sammanför människor som annars inte skulle träffas. Fotbollen skapar liv och rörelse på läktarna. Och sist men inte minst – fotbollen ger tillbaka till samhället. Nyligen lanserade Svensk Elitfotboll en ny hemsida där elitklubbarnas alla samhällsengagemang samlas, kallad Fotboll och Samhället, och sedan 2017 finns en nationell avsiktsförklaring med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning åt personer långt utanför arbetsmarknaden där tio klubbar just nu valt att ingå.

Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll tillsammans med Filippa Engstrand BOOST By FC Rosengård och Jesper Theander DUA Delegationen för unga och nyanlända till arbete, regeringskansliet/arbetsmarknadsdepartementet.
Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll tillsammans med Filippa Engstrand BOOST By FC Rosengård och Jesper Theander DUA Delegationen för unga och nyanlända till arbete, regeringskansliet/arbetsmarknadsdepartementet.

Dagarna i Almedalen blev intensiva för Svensk Elitfotbolls personal. Bland annat medverkade Karin Heri i ett seminarie om ”Kan bättre matchning göra fler människor delaktiga i Sverigebygget?” och ”Öppet mål i Arbetsmarknadspolitiken” – ett seminarie om hur fotbollsklubbar via bland annat karriärdagar lyckats sätta över 100 personer i arbete och sysselsättning. Det sistnämna seminarie modererades av Beatrice Clarke, som utöver det också deltog i panelen i seminariet ”Så integrerar vi flera – Integrationsinspiration”.

– Vi visste inte vad vi skulle vänta oss innan vi åkte till Gotland men vi har verkligen fått chansen att visa upp vår organisation, vårt arbete och vad fotbollen faktiskt kan åstadkomma, säger Karin Heri.

Calle Stjerna medverkade i någon panel utan gick runt och samlade intryck på bland annat Svenska Spels seminarie om anti matchfixning och nätverkade med bland andra idrottsförbund och opinionsbildare. Jan Karlsson och Anders Liljeblad träffade och interagerade med ligornas officiella partners och Lena Engström deltog i seminarier med koppling till framtidens spelmarknad, spelreklam, arbetet mot spelmissbruk och liknande.

Svensk Elitfotbolls personal medverkade också som åskådare på seminariet om ”Fotboll utan fylla” som bland annat Stockholmsklubbarna är med och driver samt Elitfotboll Dams seminarie om hållbarhet.

– Almedalen är en jätteviktig arena för oss och det har varit väldigt nyttigt för oss att vara här i sommar. Vi har knutit många nya kontakter och verkligen fått visa vad elitfotbollen gör för samhället. Vi tar med oss en massa ny inspiration och fina nätverk med oss hem till vardagen. Vi ska absolut medverka här nästa sommar igen, avslutar Beatrice Clarke.

På plats i Almedalen fanns också svenska elitklubbar som Djurgårdens IF och Malmö FF. Pierre Nordberg, SLO i Malmö FF, deltog bland annat i seminariet ”En egen plats – hur skapas medborgardrivna mötesplatser?”.

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / Cop 102
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / Cop 102

Fakta Svensk Elitfotboll och samhället:
Elitfotbollens samhällsengagemang vill bidra till ett bättre samhälle som hjälper klubbarnas närområde på riktigt. Centralt från ligans håll jobbar Svensk Elitfotboll med värdegrund, uppförandekod, psykisk ohälsa och exempelvis allas lika värde. Svensk Elitfotboll jobbar också hårt med att paketera elitklubbarnas samhällsengagemang och sätta dessa i en kontext.

En del av paketeringen är att ligornas och klubbarnas samtliga samhällsengagemang mäts och genomförs med en tydlig riktning mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Av de 17 definierade målen har vi inriktat oss på tre separata fokusområden där olika initiativ genomförs inom respektive delområde.

Det handlar om delmål nummer 3 – God hälsa och välbefinnande, nummer 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, samt mål nummer 10 – minskad ojämlikhet.

Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling under 2018 men det skulle bli mycket bättre än så. Om man räknar med Malmö FF och deras Karriärdag så är idag hela tio klubbar anslutna till projektet.

GIF Sundsvall blev den första klubben att ingå i en lokal överenskommelse med sin Arbetsförmedling. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK, Trelleborgs FF, Falkenbergs FF och Kalmar FF hoppat på tåget.

2018 fastslog revisionsfirman EY i sin rapport ”Hur mår svensk elitfotboll?” att elitfotbollens samhällsnytta uppgår i 775 miljoner kronor som minst, och i år adderade samma företag ett värde i form av intäkter till statskassan på nära en halv miljard kronor. Det gör att elitfotbollens totala samhällsvärde som minst är 1.2 miljarder kronor.

Ligornas och elitklubbarnas samlade samhällsengagemang hittas på fotbollochsamhallet.se

Fler nyheter

blogg_utbildningstreaming

Utbildning i streaming skall höja SFL-lagens sändningar

Sedan föregående år sänds alla matcher i Svenska Futsalligan, antingen i någon av Discoverys kanaler eller i appen SFL Live…. Läs mer

IMG_0152

Fotboll och samhället – nu också med Superettans engagemang

Svensk Elitfotboll lanserade i somras fotbollochsamhallet.se där de allsvenska klubbarnas totala samhällsengagemang samlades. Nu byggs sidan på med klubbarna i… Läs mer

Image from iOS

Norska ligan färgade Arenastaden röd, vit och blå

I samband med EM-kvalmatchen mellan Sverige och Norge på Friends Arena besökte norska ligan, dess klubbar och partners, Sverige för… Läs mer

Assisterande tränare Andreas Georgson under Malmö FFs träningsläger den 6 februari 2019 i Marbella.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35597

Tipselitfostrad tränare går till engelsk fotboll

Malmö FF:s assisterande tränare, Andreas Georgson, lämnar efter säsongen svensk fotboll för att pröva lyckan i engelska Brentford FC i… Läs mer

1Tfd1sTA

Årets andra SLO-utbildning gick av stapeln på Lidingö

SLO:erna i Allsvenskan och Superettan har ett mångfacetterat uppdrag. De behöver ta in och agera på olika gruppers intressen för… Läs mer

69676328_641482043043259_4691748563921666048_n

Studiebesök hos världseliten i futsal

Tränarna i Svenska Futsalligan åkte under veckan ner till Spanien för att se hur topplagen i Spanien tränar och spelar…. Läs mer

Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN / Cop 111

Sportnavigatorn: Allsvenskan är Sveriges populäraste liga

Fotbollen fortsätter att vara den populäraste idrotten i Sverige. Nu står det också klart att Allsvenskan är den allra populäraste… Läs mer

Skärmavbild 2019-09-06 kl. 19.06.57

European Leagues lanserar ny kampanj för att främja europeisk fotboll på alla nivåer

European Leagues presenterar principer för de europeiska tävlingarna från och med 2024 och framåt genom att lansera en #SupportYourLeague-plattform. Plattformen ska vara… Läs mer

IMG_6568-633x475

IFK Uddevallas motstånd i Champions League klart

Den 9-12 oktober avgörs en grupp i Main Round i futsalens Champions League i Uddevalla. Värdklubben IFK Uddevallas motstånd är… Läs mer

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59368

De avslutande omgångarna av Allsvenskan och Superettan fastställda

De två sista omgångarna av Allsvenskan och Superettan är fastställda. Här är exakta datum och tider för omgång 29 och… Läs mer

IMG_0041

”Vi bygger varandra och har trevligt tillsammans”

Som alltid var gemenskap, nätverkande och erfarenhetsutbyte i fokus när de affärsansvariga i SEF-klubbarna träffades. Höstkonferensens röda linje var vikten… Läs mer

IMG_0002

Superettan presenteras av OBOS

OBOS utökar sin satsning på svensk fotboll – blir presenting partner till Superettan och officiell partner till Allsvenskan. Superettans nya… Läs mer

IMG_0002

Superettan presented by OBOS

OBOS is expanding their focus on Swedish football – Becomes presenting partner to second division Superettan and official partner to… Läs mer

ZMThmm9w

”Totalt sett var det ett godkänt kvalspel”

De svenska klubbarna har kvalat klart till Europa för i år. Facit blev att ett av fyra lag kvalificerade sig… Läs mer

Fotboll, U19, UEFA Youth League, Elfsborg - KR Reykjavik

UEFA Youth League: FC Midtjylland för IF Elfsborg

IF Elfsborg representerar Sverige i årets UEFA Youth League för P19-lag. För motståndet i den första rundan står danska FC… Läs mer

FSEMasters1

Nätverkande och kamratlig rivalitet under den andra upplagan av SEF Masters

Solen sken över Kallfors Golfklubb när Svensk Elitfotboll bjöd in till den andra upplagan av SEF Masters. I årets upplaga medverkade företrädare från… Läs mer

FSEMasters1

Networking and friendly rivalry during the second edition of SEF Masters

The sun was shining over Kallfors Golf Club outside Stockholm when the second edition of SEF Masters took place. In… Läs mer

Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Konstruktiv dialog med polisen – uttalande av Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson

Under sommaren har Karl-Erik Nilsson och Lars Christer Olsson, ordförande för SvFF respektive SEF, träffat Polismyndigheten vid två tillfällen. De… Läs mer

7mJ4ngzA

Muamer Tankovic och Seth Kanteh Hellberg Månadens spelare i augusti

Augusti blev grön och vit. Hammarbys Muamer Tankovic och IK Brages Seth Kanteh Hellberg är Månadens spelare i Allsvenskan respektive… Läs mer

fWhRgke4

De kan bli Månadens spelare i augusti

Kandidaterna till utmärkelsen Månadens spelare i Allsvenskan och Superettan för augusti månad är klara. Här är de tre spelarna i… Läs mer