Svensk Elitfotbolls nya nationella strategi där elitklubbarna i samarbete med Arbetsförmedlingen ska hjälpa till att sysselsätta arbetslösa och minska utanförskap har sin förlaga och inspiration från Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans, som båda redan sysselsatt flertalet personer i sina respektive regioner.
– Det känns som äntligen, fotbollen har en sådan genomslagskraft så det finns inte, säger Johan Rengbo från BEMT AB som tidigare har använt sig av Malmös Karriärakademin.

Under Karriärakademins två första år så har Malmö FF hjälp över 160 ungdomar att få jobb och på så sätt minskat ungdomsarbetslösheten i Malmö. BEMT AB har via Karriärakademin anställt en person som är inflyttad till Sverige sedan knappt fyra år och som inte haft någon tidigare bakgrund till arbetet.

– Vi har rekryterat en person som ventilationslärling, på två besök på Karriärakademin. Det funkar verkligen jättebra. Fotbollen finns överallt och berör alltid någon och samlar upp alla delar av samhället, säger Johan Rengbo.

Ett annat företag som medverkat på Karriärakademins träffar är MIAB/NCA. Mirella Muharemobic berättar att företaget behövde massanställa och att man då kontaktade Malmö FF och Karriärakademin. De arbetslösa som kommer till Karriärakademin har tidigare fått reda på vilka företag som kommer dit och har innan fått kategorisera vilka man vill träffa med 1-3, vilket gör att de som besöker varje företag verkligen är genuint intresserade.
– Det gör vår sak lättare också. Fotbollsklubbarna är starka varumärken i de flesta städerna. De drar dit folket. Vi fick 350-400 inbjudna besökare till vår monter på Karriärakademin och det mynnade ut i 20-25 anställda. 75% av dessa jobbar kvar idag.

– De jobbar med Lokalvård runt om i hela Malmö och det handlar om inflyttade till Malmö utan tidigare erfarenhet. Vi utbildar dem internt. Det gör vi längs med hela resans gång, säger Mirella Muharemobic.

Som en del att lyfta fram och för att utveckla klubbarnas samhällsengagemang så har Svensk Elitfotboll sedan en tid tillbaka startat ett CSR-råd med representanter från klubbarna. I det CSR-rådet har det under hösten skapats en nationell strategi för samhällsengagemang och värderingsfrågor där vi nu bestämt oss att centralt ta fram nationella riktlinjer för hur samtliga SEF-klubbar kan jobba med sina engagemang.

– Det här är ytterligare en väg till hjälp för de som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Fotbollsklubbarna är ett bra komplement. Arbetsförmedlingen är större så ibland är det svårt att få snabb hjälp. En fotbollsklubb är mindre och det är snabbare till beslut, som en familj. Fotbollsklubbarna samverkar med Arbetsförmedlingen och bygger nätverken, säger Johan Rengbo.

Den nationella strategin som tagits fram ut det här arbetet vilar på tre huvudpelare som utgår från FN:s globala mål för hållbar utveckling, med i huvudsak fokus på tre av målen:

Nr. 3 Hälsa och välbefinnande
Nr. 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Nr.10 Minskad ojämställdhet

Inom ramen för detta är Arbetsförmedlingen en naturlig samarbetspartner som möjliggör kontakter med arbetssökande och bidrar kompetens kring frågor om sysselsättning.