Fryshuset kommer inför säsongen 2016 att besöka samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan för att för att levandegöra elitfotbollens Uppförandekod bland spelare, ledare, personal och styrelser.
– Vi jobbar med värdegrund varje dag och vi vet vilka effekter det kan få, säger Beatrice Clarke, Public affairs på Fryshuset.

Fryshuset har mer än 30 års erfarenhet av att samla och ena ungdomar från samhällets alla kulturer och miljöer och har varit lyckosamma att ena alla under ett och samma tak och ska nu som ett nytt grepp få fotbollen att jobba mer aktivt med sitt värdegrundsarbete genom att lära ut hur man bygger förebilder.
– När vi jobbar med individer så kommer det få effekter för klubbar, för spelare, för ligan men också på samhället, fortsätter Beatrice Clarke.

– Det här är ett intressant möte för fotbollen. Vi på Svensk Elitfotboll är övertygade om att hela elitfotbollen bygger framtidens spelare, och personer, och vi vill ta ansvar för detta, säger Stefan Lundin, Sportdirektör i Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll ser med spänning fram emot att ta arbetet med Uppförandekoden vidare. Uppförandekoden är svensk fotbolls värdegrund och fotbollen vill ha en miljö där nya förebilder skapas. Därför är det viktigt att överträdelser av Uppförandekoden anmäls för att klubbarna vidare internt ska kunna diskutera sitt uppförande. Uppförandekoden handlar om intern dialog och är ett viktigt verktyg för utveckling och ska inte ses som ett bestraffningssystem.
– Vi vill främst ha en dialog mellan klubbarna. Det här är ett internt kvalitetssystem där en utvecklande dialog inom och mellan klubbarna om vad som är okej eller inte okej är det viktiga, säger Stefan Lundin.

Fryshuset har tidigare också erfarenhet av att ha utbildat 2500 poliser i yttre tjänst, i Stockholm samt 120 Fritidsledare i Kalmar i värdegrundsarbete.

Utbildningarna kommer att äga rum inför säsongen 2016.

Fakta Uppförandekoden:
Samtliga klubbar i Allsvenskan och Superettan skrev inför säsongen 2014 på svensk fotbolls Uppförandekod. Ett dokument där klubbarna berättar att de gemensamt arbetar för en fotboll där:

  • Alla känner sig välkomna, oavsett kön, sexuell läggning, religion, etnicitet eller nationalitet
  • Alla känner sig trygga och säkra att gå på våra arrangemang
  • Vi arbetar tillsammans för att bejaka den positiva stämningen på våra läktare
  • Vi alla visar respekt för varandra oavsett om det rör spelet, spelarna, domarna, ledarna, anställda, förtroendevalda och publiken.

För oss handlar fotboll om rättvisa, respekt, värdighet, passion och glädje – och vi agerar för att visa det.

Robert Johansson