GDPR – den nya Personuppgiftslagen

13 APRIL, 2018 kl 10:51

GDPR – den nya Personuppgiftslagen

DSC_0423 (kopia)

I slutet av maj i år träder den nya dataskyddsförordningen GDPR igenom och det blir då bland annat en hel del förändringar för hur man får behandla personuppgifter. Svensk Elitfotboll samlade under två dagar klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att redogöra för det nya förhållningssättet när det gäller individens integritet.

Svensk Elitfotboll har jobbat en längre tid med att förhålla sig till de nya lagarna. GDPR står för General Data Protection Regulation och innebär på det stora hela förändringar i hur man behandlar personuppgifter och att individen får stärkta rättigheter när det gäller personlig integritet. De nya reglerna träder i kraft från den 25 maj.

Deltagarna på utbildningen fick med hjälp av revisionsföretaget PWC gå igenom grunder och praktiska tips för GDPR. Svensk Elitfotboll berättade om gemensamma system samt att samarbetspartnern Draftit fanns på plats och pratade e-learning och utvärdering av hur klubbarna jobbar med GDPR.

– Den lagstiftning vi har idag, Personuppgiftslagen (PUL), grundar sig på ett dataskyddsdirektiv från 1995 som är föråldrat och tandlöst. Det har hänt otroligt mycket på det här området sedan dess. Inte minst vad gäller teknik men också hur vi lämnar ifrån oss personuppgifter, säger Peter Olby från PWC som håller i utbildningen, och fortsätter.

– GDPR handlar om personuppgifter och allt som indirekt och direkt kan länkas till en levande individ. Känsliga personuppgifter måste skyddas. Om dessa kommer på vift så kommer det troligen att kunna bli någon form av kränkning av den här individen, eller uppstå andra problem. Det är ett brett område så det är mycket som kan omfattas av denna breda tolkning.

GDPR som träder i kraft i maj har sin bakgrund i ett långt reformarbet inom EU som startade runt 2012 där det beslutades att göra något åt nuvarande lagstiftning. 2016 kom det ett färdigt lagförslag från EU som klubbades igenom, men för att få organisationer att anpassa sig till GDPR så behövdes också en anpassningsperiod på två år. Den anpassningsperioden går ut nu, den 25 maj 2018. GDPR får då effekt.

– Vi måste alla anpassa oss till de stora krav som ställs på oss. På alla organisationer.

Privatpersoner berörs dock inte. De behöver inte anpassa sig, privatpersoner får däremot nya rättigheter, menar Peter Olby.

Det finns sju principer som är fundament för nya GDPR. Dessa är följande:

  1. Laglighet, korrekthet och öppenhet
  2. Ändamålsbegränsning
  3. Uppgiftsminimering
  4. Korrekthet
  5. Lagringsminimering
  6. Integritet och konfidentialitet
  7. Ansvarsskyldighet

 

Personuppgifter får från och med nu behandlas endast vid samtycke, avtal, rättslig förpliktelse, intresseavvägning, vid allmänt intresse eller vid vitalt intresse

– Det ska vara samma standard i hela Europa. Sättet vi ser på personuppgifter idag skiljer sig väldigt mycket mot hur vi såg på det för tio år sedan. Folk bryr sig mer om det, säger Peter Olby.

Varje förening måste nu själva se till att GDPR efterlevs genom att se till att de nya lagarna efterlevs.
– Det är högt tid att vi påbörjat det här arbetet. Det är ett viktigt arbete som ska efterlevas över tid. I slutändan är det på varje förening som ansvaret ligger men efter några månader kommer säkert alla att kunna det här så pass bra att man nästa glömt hur det såg ut innan, säger Niclas Janson, ansvarig för digital utveckling på Svensk Elitfotboll, och fortsätter.

– Vi på Svensk Elitfotboll ska nu försöka säkra upp de gemensamma systemen så mycket som möjligt och det kommer också generera i hjälpmedel i andra system. Vi har redan kopplat in olika samtyckessystem i våra appar, i vårt CRM-system och i vår satsning på fantasy. GDPR är en del av något större.

Deltagarna på utbildningen tyckte att det var mycket information på en gång men att det också känns bra att Svensk Elitfotboll bjudit in till tillfället.

– Jag tyckte det var en proffsig utbildning. Men hela GDPR känns lite som kejsarens nya kläder. Det känns som en hype för att vi verkligen ska börja använda PUL på riktigt. Den stora skillnaden mot för tidigare är sanktionerna och de är förstås viktiga att känna till, samt att man bör systematisera arbetet över hela klubben. Framöver ska hela styrelsen gå e-learning och det känns tryggt att SEF har koll på alla appar och system, säger Märta Rydbeck, ordörande i Frej Täby.

GDPR träder i kraft den 25 maj.

Fler nyheter

Skärmavbild 2018-05-15 kl. 13.59.53

Fotboll för halva priset under oktober

Upplev fotboll när den är som bäst – på plats. Som kund hos Svenska Spel får du gå på fotboll… Läs mer

BB170417AE035

Rekordpublik att vänta till Friends arena

Derbyt mellan AIK och Hammarby i Allsvenskan väntas locka 49 115 åskådare till Friends arena i Solna. En publiksiffra som… Läs mer

IMG_0185

DHL Express lockade folk till match med Örebro SK

Allsvenskans nya officiella partner, tillika namnpresentatör, DHL Express aktiverade sig i samband med Örebro Airport Day och passade på att… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - Djurgården

Två års tillträdesförbud efter derbyincidenten

Personen som kastade bengalen i derbyt mellan Hammarby och Djurgården får efter att ha blivit identifierad två års tillträdesförbud från… Läs mer

Fotboll, Träningsmatch, Djurgården - Vålerengen

Henrik Berggren ny Operativ chef på Svensk Elitfotboll

Svensk Elitfotboll anställer en Operativ chef. Henrik Berggren, tidigare VD i Djurgården Fotboll ansluter efter att ha bestämt sig för att hans tid… Läs mer

Futsal, Svenska Futsalligan Södra, GAIS Futsal - IFK Göteborg Futsal

SFL-klubbarna utbildas i riskerna med matchfixning

Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels resurs mot matchfixning, Anders Wikström, har under snart tre års tid åkt runt bland elitklubbarna… Läs mer

sef

Föreningen Svensk Elitfotboll söker en Sportchef

Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), är en intresseorganisation för fotbollsklubbarna i Allsvenskan och Superettan. Vår Sportchef, Stefan Lundin, går nu i pension… Läs mer

sef

Swedish Elite Football is looking for a Sports Director

Swedish Elite Football (SEF) is the association of all football clubs in the two top tiers of Swedish football Allsvenskan… Läs mer

C57A9719 (kopia)

Sverige satsar på tredje gången gillt i Skandinaviska Mästerskapen

Under två helger i november och december avgörs för tredje året i följd de Skandinaviska Mästerskapen för U18-lag i Prioritet… Läs mer

Paulinho tillsammans med Jeja Svensson, Svensk Elitfotboll, under utnämnandet till Månadens spelare i Allsvenskan i augusti.

Paulinho skänker vinstpengar till förebyggande arbete mot psykisk ohälsa

I augusti månad utsågs BK Häckens brasse Paulinho till Månadens spelare i Allsvenskan. Nu skänker han vinstpengarna som delas ut… Läs mer

Skärmavbild 2018-09-14 kl. 13.59.37

Hammarby drar igång satsning på Samhällsmatchen

Hammarby IF sjösätter klubbens största samhällsengagemang någonsin. I satsningen Samhällsmatchen vill Hammarby förstärka sina band till staden och invånarna i södra… Läs mer

Futsal, Svenska Futsalligan Södra, GAIS Futsal - IFK Göteborg Futsal

Svenska Futsalligans spelschema för 2018/2019

Spelschemat för SFL är spikat. Säsongen inleds den 12 oktober med mötet Torslanda IK – Borås AIK och och avslutas sedan… Läs mer

blogg_svenskafutsalligan.se (kopia)

Svenska Futsalligan får egen hemsida och bevakning

Hösten 2017 togs det historiska beslutet att Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska Futsalligan (SFL) skall samverka för att utveckla den… Läs mer

IMG_3272 (kopia)

”Rikta pengar till utveckling av klubbarna och ligorna”

Klubbchefer och Sportchefer från Allsvenskans och Superettans alla 32 medlemsföreningar bjöds in till konferens i Spanien för att diskutera elitfotbollens framtid… Läs mer

IMG_3272 (kopia)

”Target money for the development of clubs and leagues”

Club Managers and Sports Directors from all 32 clubs in Allsvenskan and Superettan were invited to a conference in Spain to… Läs mer

hacken-abrahamsson-norrkoping

Fastställda avsparkstider i omgång 29-30

Den näst sista och sista omgången i Allsvenskan är nu fastställda. Säsongen avslutas med att alla matcher i omgång 30… Läs mer

superettan artikel

Tider spikade för två sista omgångarna

Nu har datum och tider fastställts för de två sista omgångarna i Superettan. Lördagen den 10 november klockan 16 avslutas… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, upptaktsträff 2015

Stefan Lundin slutar sin tjänst på Svensk Elitfotboll

Stefan Lundin slutar sin tjänst som Sportdirektör på Svensk Elitfotboll och lägger efter ett liv i fotbollens tjänst skorna på hyllan… Läs mer

EmmaAsp (kopia)

GIF Sundsvalls supporterförening Patronerna får ny ordförande

Emma Asp blir den tredje ordföranden genom tiderna i GIF Sundsvalls supporterförening Patronerna, och den första kvinnan på posten.  –… Läs mer

Foto: BILDBYRÅN

Svensk Elitfotboll vill behålla namnen på Allsvenskan och Superettan

Efter de senaste årens utökade partnerportfölj på Svensk Elitfotboll gällande ligorna Allsvenskan och Superettan så har spekulationerna om ett eventuellt namnbyte… Läs mer