GDPR – den nya Personuppgiftslagen

13 APRIL, 2018 kl 10:51

GDPR – den nya Personuppgiftslagen

DSC_0423 (kopia)

I slutet av maj i år träder den nya dataskyddsförordningen GDPR igenom och det blir då bland annat en hel del förändringar för hur man får behandla personuppgifter. Svensk Elitfotboll samlade under två dagar klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att redogöra för det nya förhållningssättet när det gäller individens integritet.

Svensk Elitfotboll har jobbat en längre tid med att förhålla sig till de nya lagarna. GDPR står för General Data Protection Regulation och innebär på det stora hela förändringar i hur man behandlar personuppgifter och att individen får stärkta rättigheter när det gäller personlig integritet. De nya reglerna träder i kraft från den 25 maj.

Deltagarna på utbildningen fick med hjälp av revisionsföretaget PWC gå igenom grunder och praktiska tips för GDPR. Svensk Elitfotboll berättade om gemensamma system samt att samarbetspartnern Draftit fanns på plats och pratade e-learning och utvärdering av hur klubbarna jobbar med GDPR.

– Den lagstiftning vi har idag, Personuppgiftslagen (PUL), grundar sig på ett dataskyddsdirektiv från 1995 som är föråldrat och tandlöst. Det har hänt otroligt mycket på det här området sedan dess. Inte minst vad gäller teknik men också hur vi lämnar ifrån oss personuppgifter, säger Peter Olby från PWC som håller i utbildningen, och fortsätter.

– GDPR handlar om personuppgifter och allt som indirekt och direkt kan länkas till en levande individ. Känsliga personuppgifter måste skyddas. Om dessa kommer på vift så kommer det troligen att kunna bli någon form av kränkning av den här individen, eller uppstå andra problem. Det är ett brett område så det är mycket som kan omfattas av denna breda tolkning.

GDPR som träder i kraft i maj har sin bakgrund i ett långt reformarbet inom EU som startade runt 2012 där det beslutades att göra något åt nuvarande lagstiftning. 2016 kom det ett färdigt lagförslag från EU som klubbades igenom, men för att få organisationer att anpassa sig till GDPR så behövdes också en anpassningsperiod på två år. Den anpassningsperioden går ut nu, den 25 maj 2018. GDPR får då effekt.

– Vi måste alla anpassa oss till de stora krav som ställs på oss. På alla organisationer.

Privatpersoner berörs dock inte. De behöver inte anpassa sig, privatpersoner får däremot nya rättigheter, menar Peter Olby.

Det finns sju principer som är fundament för nya GDPR. Dessa är följande:

  1. Laglighet, korrekthet och öppenhet
  2. Ändamålsbegränsning
  3. Uppgiftsminimering
  4. Korrekthet
  5. Lagringsminimering
  6. Integritet och konfidentialitet
  7. Ansvarsskyldighet

 

Personuppgifter får från och med nu behandlas endast vid samtycke, avtal, rättslig förpliktelse, intresseavvägning, vid allmänt intresse eller vid vitalt intresse

– Det ska vara samma standard i hela Europa. Sättet vi ser på personuppgifter idag skiljer sig väldigt mycket mot hur vi såg på det för tio år sedan. Folk bryr sig mer om det, säger Peter Olby.

Varje förening måste nu själva se till att GDPR efterlevs genom att se till att de nya lagarna efterlevs.
– Det är högt tid att vi påbörjat det här arbetet. Det är ett viktigt arbete som ska efterlevas över tid. I slutändan är det på varje förening som ansvaret ligger men efter några månader kommer säkert alla att kunna det här så pass bra att man nästa glömt hur det såg ut innan, säger Niclas Janson, ansvarig för digital utveckling på Svensk Elitfotboll, och fortsätter.

– Vi på Svensk Elitfotboll ska nu försöka säkra upp de gemensamma systemen så mycket som möjligt och det kommer också generera i hjälpmedel i andra system. Vi har redan kopplat in olika samtyckessystem i våra appar, i vårt CRM-system och i vår satsning på fantasy. GDPR är en del av något större.

Deltagarna på utbildningen tyckte att det var mycket information på en gång men att det också känns bra att Svensk Elitfotboll bjudit in till tillfället.

– Jag tyckte det var en proffsig utbildning. Men hela GDPR känns lite som kejsarens nya kläder. Det känns som en hype för att vi verkligen ska börja använda PUL på riktigt. Den stora skillnaden mot för tidigare är sanktionerna och de är förstås viktiga att känna till, samt att man bör systematisera arbetet över hela klubben. Framöver ska hela styrelsen gå e-learning och det känns tryggt att SEF har koll på alla appar och system, säger Märta Rydbeck, ordörande i Frej Täby.

GDPR träder i kraft den 25 maj.

Fler nyheter

Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92175

Vintervila i samma position på UEFA:s ligaranking

Malmö FF besegrar turkiska Besiktas på bortaplan och går vidare från gruppen i Europa League. MFF håller med det också kvar… Läs mer

ucUH6Oal

Jubilarer och avtackningar under december

December blev en månad där många välkända personer inom fotbollen uppmärksammades och grattades. Elfsborgs Klubbchef Stefan Andreasson fyllde 50 år,… Läs mer

img_3395_0

Kalmar FF i ny satsning där ungdomar i utanförskap ska få arbete

I slutet av 2017 ingick Svensk Elitfotboll en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen med syftet att skapa sysselsättning till personer i… Läs mer

Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / Cop 234

Elitdomareklubben startar utmaning för Musikhjälpen 2018

Elitdomareklubben i Fotboll (EDK) startar en auktion till förmån för Musikhjälpen, i år med temat Alla har rätt att funka… Läs mer

Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Kod KA / Cop 147

Spelprogrammet för Superettan 2019

Spelprogrammet för Superettans samtliga omgångar 2019 är klart. Exakta datum och tider offentliggörs efter spelordningsmötet den 18 december. Superettan inleds söndagen den… Läs mer

David Svensson, CSR-ansvarig i Falkenbergs FF, Calle Fredin, Sektionschef på Arbetsförmedlingen, Patrik Lundgren, Klubbchef i Falkenbergs FF, Karin Heri, Nationell Samordnare Sysselsättning Svensk Elitfotboll och Dan Randelid, Arbetsmarknadschef på Falkenbergs kommun

Falkenbergs FF nionde klubben att samverka för att skapa sysselsättning

Falkenbergs FF, Falkenbergs Kommun och Arbetsförmedlingen går in i ett lokalt avtal för att tillsammans skapa sysselsättning. FFF blir därmed… Läs mer

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Spelprogrammet för Allsvenskan 2019

Spelprogrammet för Allsvenskans samtliga omgångar 2019 är klart. Exakta datum och tider offentliggörs efter spelordningsmötet den 17 december. Allsvenskan inleds söndagen… Läs mer

ZsxzuhU0

Hammarby tog hem tre av fyra ungdomstitlar

När säsongens alla tävlingar sammanfattas så står det klart att Hammarby IF vinner tre av fyra ungdomsmästerskap. Något som klubben… Läs mer

BK Häckens Oskar Ali i matchen mot Rosenborg. Foto: Tobias/Bluewhitephoto

BK Häcken och Hammarby nådde inte hela vägen fram

Det blev ingen svensk totalseger när den tredje upplagan av Skandinaviska Mästerskapen för U18-lag avgjordes. Hammarby slutade fyra och BK… Läs mer

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Hög spelaromsättning i elitfotbollen

Den genomsnittliga spelaromsättningen i Allsvenskan var mellan säsongerna 2017 och 2018 hela 50%. I Superettan försvann 60% av spelarna från… Läs mer

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / kod NJ /73981

Malmö FF:s ordförande har gått bort

Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson har gått bort vid en ålder av 57 år. Det meddelar Malmö, som är en… Läs mer

Photo: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Ny europeisk storliga upprör och engagerar

Den nya europeiska ligan, Europa League 2, som börjar spelas från och med 2021 målas upp som en turnering där… Läs mer

IMG_4233

Fullmatad Akademichefskonferens i Stockholm

Nästan alla 62 deltagande klubbar i Tipselitnätverket fanns på plats i Stockholm när årets sista träff, tillika den allra första… Läs mer

Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / Cop 108

Allsvenskan och GIF Sundsvall spelar mest effektivt i hela Europa

När CIES Football observatory presenterade sin senaste undersökning så står det klart att Allsvenskan är den liga i Europa som… Läs mer

SM-Final 1990, IFK Göteborg - Norrköping, 0-0: Kennet Andersson, Göteborg försöker nå bollen.
© Bildbyrån - 14509

Nya namn i svensk fotbolls Hall of fame

Svensk fotboll valde in tre nya namn i sin Hall of fame. Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker (SFS) presenterade namnen i samband… Läs mer

sverige-olsson-andersson

17 allsvenska spelare uttagna till januariturnén

Sveriges förbundskapten Janne Andersson har tagit ut truppen till landslagets så kallade januariturné. 17 spelare från Allsvenskan finns med i… Läs mer

svenska-cupen-pokal

Svenska Cupens gruppspel lottat

Under måndagen lottades gruppspelet i Svenska Cupen. Göteborgsderby väntar i grupp 8 då IFK Göteborg ställs mot GAIS, medan regerande… Läs mer

90år 1920x1080[1] (kopia)

Föreningen Svensk Elitfotboll fyller 90 år

Lördagen den 1 december 1928 bildades Föreningen Svenska Serien Division 1 i Malmö. 1972 ändrades namnet till Föreningen Svensk Elitfotboll… Läs mer

90år 1920x1080[1] (kopia)

90 years with the Swedish league organization

The Swedish league organization – Swedish Elit Football  was born on Saturday December 1 in 1928 in Malmö under the name… Läs mer

mvS2xrvy

Säsongen i siffror 2018

För fjärde året i följd så passerade åskådarantalet i Allsvenskan två miljoner. Dessutom ökade Superettan sin totala publiksiffra igen. Den… Läs mer