GDPR – den nya Personuppgiftslagen

13 APRIL, 2018 kl 10:51

GDPR – den nya Personuppgiftslagen

DSC_0423 (kopia)

I slutet av maj i år träder den nya dataskyddsförordningen GDPR igenom och det blir då bland annat en hel del förändringar för hur man får behandla personuppgifter. Svensk Elitfotboll samlade under två dagar klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att redogöra för det nya förhållningssättet när det gäller individens integritet.

Svensk Elitfotboll har jobbat en längre tid med att förhålla sig till de nya lagarna. GDPR står för General Data Protection Regulation och innebär på det stora hela förändringar i hur man behandlar personuppgifter och att individen får stärkta rättigheter när det gäller personlig integritet. De nya reglerna träder i kraft från den 25 maj.

Deltagarna på utbildningen fick med hjälp av revisionsföretaget PWC gå igenom grunder och praktiska tips för GDPR. Svensk Elitfotboll berättade om gemensamma system samt att samarbetspartnern Draftit fanns på plats och pratade e-learning och utvärdering av hur klubbarna jobbar med GDPR.

– Den lagstiftning vi har idag, Personuppgiftslagen (PUL), grundar sig på ett dataskyddsdirektiv från 1995 som är föråldrat och tandlöst. Det har hänt otroligt mycket på det här området sedan dess. Inte minst vad gäller teknik men också hur vi lämnar ifrån oss personuppgifter, säger Peter Olby från PWC som håller i utbildningen, och fortsätter.

– GDPR handlar om personuppgifter och allt som indirekt och direkt kan länkas till en levande individ. Känsliga personuppgifter måste skyddas. Om dessa kommer på vift så kommer det troligen att kunna bli någon form av kränkning av den här individen, eller uppstå andra problem. Det är ett brett område så det är mycket som kan omfattas av denna breda tolkning.

GDPR som träder i kraft i maj har sin bakgrund i ett långt reformarbet inom EU som startade runt 2012 där det beslutades att göra något åt nuvarande lagstiftning. 2016 kom det ett färdigt lagförslag från EU som klubbades igenom, men för att få organisationer att anpassa sig till GDPR så behövdes också en anpassningsperiod på två år. Den anpassningsperioden går ut nu, den 25 maj 2018. GDPR får då effekt.

– Vi måste alla anpassa oss till de stora krav som ställs på oss. På alla organisationer.

Privatpersoner berörs dock inte. De behöver inte anpassa sig, privatpersoner får däremot nya rättigheter, menar Peter Olby.

Det finns sju principer som är fundament för nya GDPR. Dessa är följande:

  1. Laglighet, korrekthet och öppenhet
  2. Ändamålsbegränsning
  3. Uppgiftsminimering
  4. Korrekthet
  5. Lagringsminimering
  6. Integritet och konfidentialitet
  7. Ansvarsskyldighet

 

Personuppgifter får från och med nu behandlas endast vid samtycke, avtal, rättslig förpliktelse, intresseavvägning, vid allmänt intresse eller vid vitalt intresse

– Det ska vara samma standard i hela Europa. Sättet vi ser på personuppgifter idag skiljer sig väldigt mycket mot hur vi såg på det för tio år sedan. Folk bryr sig mer om det, säger Peter Olby.

Varje förening måste nu själva se till att GDPR efterlevs genom att se till att de nya lagarna efterlevs.
– Det är högt tid att vi påbörjat det här arbetet. Det är ett viktigt arbete som ska efterlevas över tid. I slutändan är det på varje förening som ansvaret ligger men efter några månader kommer säkert alla att kunna det här så pass bra att man nästa glömt hur det såg ut innan, säger Niclas Janson, ansvarig för digital utveckling på Svensk Elitfotboll, och fortsätter.

– Vi på Svensk Elitfotboll ska nu försöka säkra upp de gemensamma systemen så mycket som möjligt och det kommer också generera i hjälpmedel i andra system. Vi har redan kopplat in olika samtyckessystem i våra appar, i vårt CRM-system och i vår satsning på fantasy. GDPR är en del av något större.

Deltagarna på utbildningen tyckte att det var mycket information på en gång men att det också känns bra att Svensk Elitfotboll bjudit in till tillfället.

– Jag tyckte det var en proffsig utbildning. Men hela GDPR känns lite som kejsarens nya kläder. Det känns som en hype för att vi verkligen ska börja använda PUL på riktigt. Den stora skillnaden mot för tidigare är sanktionerna och de är förstås viktiga att känna till, samt att man bör systematisera arbetet över hela klubben. Framöver ska hela styrelsen gå e-learning och det känns tryggt att SEF har koll på alla appar och system, säger Märta Rydbeck, ordörande i Frej Täby.

GDPR träder i kraft den 25 maj.

Fler nyheter

Fotboll, Allsvenskan, Malmö FF - Häcken

Allsvenskan på export utomlands

Brittiska Eleven Sports berättar i ett pressmeddelande att de köpt de tv-rättigheter till Allsvenskan. Det gör att tittare i UK… Läs mer

Anders Wikström informerade vid hela fem tillfällen under SEF Trophy om riskerna och farorna med matchfixning

Utbildning i farorna med matchfixning i samband med SEF Trophy

Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels resurs mot matchfixning, Anders Wikström, fanns för andra året i rad på plats i Göteborg… Läs mer

IMG_9563-633x475

Dags för SEF:s egna turneringar i samband med Gothia Cup

I veckan spelas Gothia Cup i Göteborg. Världens största turnering för ungdomar. Svensk Elitfotboll medverkar som delarrangör i två turneringar… Läs mer

VM är över och Andreas Granqvist och Sebastian Larsson vänder nu hem för spel i Helsingborg i Superettan respektive AIK i Allsvenskan. Foto: Bildbyrån

Tack Sverige och välkomna hem till Allsvenskan och Superettan

Sveriges resa tog stopp i kvartsfinalen i VM i Ryssland. England blev för svåra och besegrade svenskarna med 2-0. Svensk… Läs mer

svenska-cupen-pokal

Lottat i Svenska Cupens andra omgång

Svenska Fotbollförbundet har lottat den andra omgången av Svenska Cupen – den sista kvalrundan innan gruppspelet sätter igång i inledningen… Läs mer

IMG_2319

VM i fokus på akademichefskonferensen

Den svenska prestationen i VM i Ryssland var en av samtalsämnena på den årliga akademichefskonferensen i Halmstad. De allra flesta i… Läs mer

IMG_2319

World Cup talk during youth development meeting

The Swedish performance in the FIFA World Cup in Russia was one of the topics at the annual Youth development Conference… Läs mer

Jan Wifstrand (moderator), Niclas Carlnén (VD Malmö FF), Katrin Stjernfeldt Jammeh (kommunstyrelseordförande i Malmö stad), Peter Mattsson (elitidrottschef Riksidrottsförbundet) och Carolina Ericson (VD TicTac Interactive). FOTO: Malmö FF

Viktiga fotbollsrelaterade frågor på agendan i Almedalen

Fotbollen finns på plats även under årets Almedalsvecka i Visby. Malmö FF arrangerade ett seminarium om samhällsansvar och Svenska Spel… Läs mer

Futsal, SM-final, Örebro - Uddevalla

IFK Uddevallas motstånd i futsalens Champions League är klart

De regerande svenska mästarna i futsalligan IFK Uddevalla inleder Champions Leaguekvalet på hemmaplan i september. För motståndet står Vaengir Jupiters från… Läs mer

FOTO: Bildbyrån

Matchflyttar i Allsvenskan på grund av VM-framgången

Sveriges avancemang till kvartsfinal i VM innebär att lördagens fyra allsvenska matcher får ändrade avsparkstider. Sveriges glädjande seger mot Schweiz… Läs mer

Bild från ett informationstillfälle hos Brommapojkarna vid ett tidigare tillfälle

Ny utbildning i farorna med matchfixning till ungdomar testas i sommar

Riksidrottsförbundet (RF) är i full färd med att ta fram en ny utbildning i farorna med matchfixning, riktad speciellt till… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Norrköping

Förändringar i oddsen inför den allsvenska omstarten

Allsvenskan startar om med den uppskjutna matchen från premiäromgången mellan IK Sirius och GIF Sundsvall. I helgen följer de andra… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, Brommapojkarna - Örebro

BP presenterar jämställdhetsrapport

Brommapojkarna presenterar den första av två rapporter som en del av ett intensifierat arbete för att bli en mer jämställd förening…. Läs mer

Dersim Sylwan, General Manager Sverige för Kindred Group, Mats Enquist, Generalsekreterare Svensk Elitfotboll och Henrik Tjärnström, VD Kindred Group

Unibet blir ny huvudsponsor till elitfotbollen

Svensk Elitfotboll skriver avtal med Kindred Group om att via varumärket Unibet bli huvudsponsor till Allsvenskan och Superettan. Avtalet avser… Läs mer

Dersim Sylwan, General Manager Sverige för Kindred Group, Mats Enquist, Generalsekreterare Svensk Elitfotboll och Henrik Tjärnström, VD Kindred Group

Unibet new main sponsor of Allsvenskan and Superettan from 2020

Swedish Elite Football signs an agreement with Kindred Group to via the Unibet brand become the main sponsor of Allsvenskan… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, GIF Sundsvall - Östersund

Ersättning till svenska klubbar för VM-spelare

Svenska klubbar får ersättning för spelare som deltar i VM-slutspelet i Ryssland. Det rör sig om upp mot dryga 70 000… Läs mer

Jimmy Durmaz och landslagstruppen i samband med träningen dagen efter Sverige - Tyskland.
© Bildbyrån

Elitfotbollen sluter upp bakom Durmaz och landslaget

Svenska landslagets Jimmy Durmaz utsattes för en stor del rasistiska påhopp och hot i sociala medier efter Sveriges förlust mot… Läs mer

matchfixing_gothia-633x358

Ungdomsspelare informeras om riskerna med matchfixning

Samtliga deltagande spelare från de 38 medverkande klubbarna i sommarens SEF Trophy kommer att utbildas och informeras i riskerna med… Läs mer

matchfixing_gothia-633x358

Anti match fixing for Swedish youth players

All players from the 38 participating clubs in this summer’s SEF Trophy will be educated and informed about the risks… Läs mer

malmo-rieks-2

Sommarens Europakval är lottat

De två första omgångarna av sommarens kval till Champions League och Europa League är lottat. Regerande svenska mästarna Malmö FF… Läs mer