GDPR – den nya Personuppgiftslagen

13 APRIL, 2018 kl 10:51

GDPR – den nya Personuppgiftslagen

DSC_0423 (kopia)

I slutet av maj i år träder den nya dataskyddsförordningen GDPR igenom och det blir då bland annat en hel del förändringar för hur man får behandla personuppgifter. Svensk Elitfotboll samlade under två dagar klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att redogöra för det nya förhållningssättet när det gäller individens integritet.

Svensk Elitfotboll har jobbat en längre tid med att förhålla sig till de nya lagarna. GDPR står för General Data Protection Regulation och innebär på det stora hela förändringar i hur man behandlar personuppgifter och att individen får stärkta rättigheter när det gäller personlig integritet. De nya reglerna träder i kraft från den 25 maj.

Deltagarna på utbildningen fick med hjälp av revisionsföretaget PWC gå igenom grunder och praktiska tips för GDPR. Svensk Elitfotboll berättade om gemensamma system samt att samarbetspartnern Draftit fanns på plats och pratade e-learning och utvärdering av hur klubbarna jobbar med GDPR.

– Den lagstiftning vi har idag, Personuppgiftslagen (PUL), grundar sig på ett dataskyddsdirektiv från 1995 som är föråldrat och tandlöst. Det har hänt otroligt mycket på det här området sedan dess. Inte minst vad gäller teknik men också hur vi lämnar ifrån oss personuppgifter, säger Peter Olby från PWC som håller i utbildningen, och fortsätter.

– GDPR handlar om personuppgifter och allt som indirekt och direkt kan länkas till en levande individ. Känsliga personuppgifter måste skyddas. Om dessa kommer på vift så kommer det troligen att kunna bli någon form av kränkning av den här individen, eller uppstå andra problem. Det är ett brett område så det är mycket som kan omfattas av denna breda tolkning.

GDPR som träder i kraft i maj har sin bakgrund i ett långt reformarbet inom EU som startade runt 2012 där det beslutades att göra något åt nuvarande lagstiftning. 2016 kom det ett färdigt lagförslag från EU som klubbades igenom, men för att få organisationer att anpassa sig till GDPR så behövdes också en anpassningsperiod på två år. Den anpassningsperioden går ut nu, den 25 maj 2018. GDPR får då effekt.

– Vi måste alla anpassa oss till de stora krav som ställs på oss. På alla organisationer.

Privatpersoner berörs dock inte. De behöver inte anpassa sig, privatpersoner får däremot nya rättigheter, menar Peter Olby.

Det finns sju principer som är fundament för nya GDPR. Dessa är följande:

  1. Laglighet, korrekthet och öppenhet
  2. Ändamålsbegränsning
  3. Uppgiftsminimering
  4. Korrekthet
  5. Lagringsminimering
  6. Integritet och konfidentialitet
  7. Ansvarsskyldighet

 

Personuppgifter får från och med nu behandlas endast vid samtycke, avtal, rättslig förpliktelse, intresseavvägning, vid allmänt intresse eller vid vitalt intresse

– Det ska vara samma standard i hela Europa. Sättet vi ser på personuppgifter idag skiljer sig väldigt mycket mot hur vi såg på det för tio år sedan. Folk bryr sig mer om det, säger Peter Olby.

Varje förening måste nu själva se till att GDPR efterlevs genom att se till att de nya lagarna efterlevs.
– Det är högt tid att vi påbörjat det här arbetet. Det är ett viktigt arbete som ska efterlevas över tid. I slutändan är det på varje förening som ansvaret ligger men efter några månader kommer säkert alla att kunna det här så pass bra att man nästa glömt hur det såg ut innan, säger Niclas Janson, ansvarig för digital utveckling på Svensk Elitfotboll, och fortsätter.

– Vi på Svensk Elitfotboll ska nu försöka säkra upp de gemensamma systemen så mycket som möjligt och det kommer också generera i hjälpmedel i andra system. Vi har redan kopplat in olika samtyckessystem i våra appar, i vårt CRM-system och i vår satsning på fantasy. GDPR är en del av något större.

Deltagarna på utbildningen tyckte att det var mycket information på en gång men att det också känns bra att Svensk Elitfotboll bjudit in till tillfället.

– Jag tyckte det var en proffsig utbildning. Men hela GDPR känns lite som kejsarens nya kläder. Det känns som en hype för att vi verkligen ska börja använda PUL på riktigt. Den stora skillnaden mot för tidigare är sanktionerna och de är förstås viktiga att känna till, samt att man bör systematisera arbetet över hela klubben. Framöver ska hela styrelsen gå e-learning och det känns tryggt att SEF har koll på alla appar och system, säger Märta Rydbeck, ordörande i Frej Täby.

GDPR träder i kraft den 25 maj.

Fler nyheter

BB180319PA013

Malmö FF bjuder in till integrationsfika

Inför måndagens match mellan Malmö FF och IF Brommapojkarna anordnas en integrationsfika på Stadion i Malmö. Malmö FF bjuder då… Läs mer

C57A7393

”En god akademi är lika med en framgångsrik klubb”

Det finns ett direkt samband mellan en god akademi och framgång för en fotbollsklubb. Det presenterade nyligen CIES Football Observatory… Läs mer

sef

EY blir ny samarbetspartner till Svensk Elitfotboll

Revisions- och rådgivningsföretaget EY blir ny samarbetspartner till Svensk Elitfotboll. EY som nyligen släppt den ekonomiska rapporten för Allsvenskan och… Läs mer

Da6jmAVX0AAhII4

LIAISE-projektet på populärt matchdagsbesök hos Hammarby

På måndagen besökte deltagarna i LIAISE-projektet, SLO:er, SLO-samordnare samt supporterrepresentanter från flera olika europeiska länder, den allsvenska matchen mellan Hammarby… Läs mer

30714337_10155630357438741_4636870929262051328_n

SLO-projektet LIAISE samlades i Stockholm

Den 15 till 17 april samlades deltagarna i LIAISE-projektet, ett projekt med fokus på SLO-rollen, i Stockholm för internationellt utbyte…. Läs mer

30714337_10155630357438741_4636870929262051328_n

The LIAISE project gathered in Stockholm

On April 15-17, members of the LIAISE project gathered in Stockholm for international exchange of experience. The days included workshops… Läs mer

Derbyt mellan AIK och Djurgården blev den tredje matchen på lika många omgångar som lockat över 30 000 åskådare. FOTO: Bildbyrån

Starka premiärsiffror trots matchflyttar

De många matchflyttarna under premiärhelgerna av Allsvenskan och Superettan ställde på sina håll till det för många fotbollsälskare. Trots det… Läs mer

BB171001NJ069

Sundsvallsanfallaren hjälper ungdomar med läxläsning

I skolan behövs ofta extra resurser – på Hagaskolan i Sundsvall heter två av de resurserna Linus Hallenius och Amaro… Läs mer

norrporten

GIF Sundsvall skriver första lokala överenskommelsen med Arbetsförmedlingen

I samband med fredagskvällens allsvenska match mellan GIF Sundsvall och Malmö FF på Idrottsparken presenterade Sundsvall sitt nya samarbete med… Läs mer

DSC_0423 (kopia)

GDPR – den nya Personuppgiftslagen

I slutet av maj i år träder den nya dataskyddsförordningen GDPR igenom och det blir då bland annat en hel… Läs mer

vlcsnap-2018-04-12-15h27m34s145

Studio Oddsets Road to Allsvenskan är tillbaka

Under 2017 gjorde Studio Oddset nedslag i flertalet allsvenska klubbar innan och under säsong. Nu är vissa nedflyttade, medan andra… Läs mer

IMG_0393-e1521732069424-1024x588

LIAISE – Svensk Elitfotboll i EU-projekt om SLO-rollen

Den 15:e och 16:e mars deltog Svensk Elitfotboll, tillsammans med SFSU, samt liga- och supporterorganisationer från totalt åtta europeiska länder,… Läs mer

Namnlös[1] (kopia)

LIAISE-projektet – The LIAISE project

English below Från och med 2018 är Svensk Elitfotboll, tillsammans med SFSU samt åtta andra ligaorganisationer, förbund och supporterorganisationer, en… Läs mer

European Leagues, och Svensk Elitfotbolls ordförande, Lars-Christer Olsson signerar European Leagues manifest.

European Leagues manifest: ”Vi är de europeiska fotbollsligornas röst”

Varje vecka levererar europeisk ligafotboll fler än 450 ligamatcher till supportrar och den breda massan av fotbollsintresserade. European Leagues, där… Läs mer

PC-GA

European Leagues missnöjda med UEFA:s modell för Financial Distribution

När European Leagues höll sin kongress i Edinburgh så fick organisationen inte bara sitt nya namn utan det behandlades också… Läs mer

Fotboll, Kval till Allsvenskan, Halmstad - Helsingborg

Klart med avsparkstider i flyttade matcher

Nya datum är satta för matcherna Halmstads BK – Helsingborgs IF respektive IK Sirius-Gif Sundsvall som båda skjutits upp på grund… Läs mer

BB180304JJ003

Elfsborg aktiverar äldre med ”Walking Football”

I slutet av februari drogs ett nytt projekt igång i Borås, då höll IF Elfsborg sin första sammankomst med ”Walking… Läs mer

Lars-Christer Olsson, ordförande i European Leagues och i Svensk Elitfotboll

EPFL blir European Leagues och lanserar ett gemensamt manifest för alla medlemsligor

De europeiska ligornas gemensamma organisation, EPFL, byter namn och blir European Leagues. I samma veva lanseras ett manifest där alla… Läs mer

Fotboll, Allsvenskan, Sirius - Malmö FF

Allsvenskans omgång 12-19 fastställda

Omgång 12-19 av Allsvenskan är efter spelordningsmöte nu fastställda. Matcherna kan flyttas lite beroende på hur det går för främst Malmö… Läs mer

thumbnail2

Allsvenskan Fantasy får webbtv-magasin

2018 kommer med en stor allsvensk nyhet – ”Allsvenskan Fantasy”. I samband med lanseringen av spelet sjösätter också Svensk Elitfotboll… Läs mer