GDPR – den nya Personuppgiftslagen

13 APRIL, 2018 kl 10:51

GDPR – den nya Personuppgiftslagen

DSC_0423 (kopia)

I slutet av maj i år träder den nya dataskyddsförordningen GDPR igenom och det blir då bland annat en hel del förändringar för hur man får behandla personuppgifter. Svensk Elitfotboll samlade under två dagar klubbarna i Allsvenskan och Superettan för att redogöra för det nya förhållningssättet när det gäller individens integritet.

Svensk Elitfotboll har jobbat en längre tid med att förhålla sig till de nya lagarna. GDPR står för General Data Protection Regulation och innebär på det stora hela förändringar i hur man behandlar personuppgifter och att individen får stärkta rättigheter när det gäller personlig integritet. De nya reglerna träder i kraft från den 25 maj.

Deltagarna på utbildningen fick med hjälp av revisionsföretaget PWC gå igenom grunder och praktiska tips för GDPR. Svensk Elitfotboll berättade om gemensamma system samt att samarbetspartnern Draftit fanns på plats och pratade e-learning och utvärdering av hur klubbarna jobbar med GDPR.

– Den lagstiftning vi har idag, Personuppgiftslagen (PUL), grundar sig på ett dataskyddsdirektiv från 1995 som är föråldrat och tandlöst. Det har hänt otroligt mycket på det här området sedan dess. Inte minst vad gäller teknik men också hur vi lämnar ifrån oss personuppgifter, säger Peter Olby från PWC som håller i utbildningen, och fortsätter.

– GDPR handlar om personuppgifter och allt som indirekt och direkt kan länkas till en levande individ. Känsliga personuppgifter måste skyddas. Om dessa kommer på vift så kommer det troligen att kunna bli någon form av kränkning av den här individen, eller uppstå andra problem. Det är ett brett område så det är mycket som kan omfattas av denna breda tolkning.

GDPR som träder i kraft i maj har sin bakgrund i ett långt reformarbet inom EU som startade runt 2012 där det beslutades att göra något åt nuvarande lagstiftning. 2016 kom det ett färdigt lagförslag från EU som klubbades igenom, men för att få organisationer att anpassa sig till GDPR så behövdes också en anpassningsperiod på två år. Den anpassningsperioden går ut nu, den 25 maj 2018. GDPR får då effekt.

– Vi måste alla anpassa oss till de stora krav som ställs på oss. På alla organisationer.

Privatpersoner berörs dock inte. De behöver inte anpassa sig, privatpersoner får däremot nya rättigheter, menar Peter Olby.

Det finns sju principer som är fundament för nya GDPR. Dessa är följande:

  1. Laglighet, korrekthet och öppenhet
  2. Ändamålsbegränsning
  3. Uppgiftsminimering
  4. Korrekthet
  5. Lagringsminimering
  6. Integritet och konfidentialitet
  7. Ansvarsskyldighet

 

Personuppgifter får från och med nu behandlas endast vid samtycke, avtal, rättslig förpliktelse, intresseavvägning, vid allmänt intresse eller vid vitalt intresse

– Det ska vara samma standard i hela Europa. Sättet vi ser på personuppgifter idag skiljer sig väldigt mycket mot hur vi såg på det för tio år sedan. Folk bryr sig mer om det, säger Peter Olby.

Varje förening måste nu själva se till att GDPR efterlevs genom att se till att de nya lagarna efterlevs.
– Det är högt tid att vi påbörjat det här arbetet. Det är ett viktigt arbete som ska efterlevas över tid. I slutändan är det på varje förening som ansvaret ligger men efter några månader kommer säkert alla att kunna det här så pass bra att man nästa glömt hur det såg ut innan, säger Niclas Janson, ansvarig för digital utveckling på Svensk Elitfotboll, och fortsätter.

– Vi på Svensk Elitfotboll ska nu försöka säkra upp de gemensamma systemen så mycket som möjligt och det kommer också generera i hjälpmedel i andra system. Vi har redan kopplat in olika samtyckessystem i våra appar, i vårt CRM-system och i vår satsning på fantasy. GDPR är en del av något större.

Deltagarna på utbildningen tyckte att det var mycket information på en gång men att det också känns bra att Svensk Elitfotboll bjudit in till tillfället.

– Jag tyckte det var en proffsig utbildning. Men hela GDPR känns lite som kejsarens nya kläder. Det känns som en hype för att vi verkligen ska börja använda PUL på riktigt. Den stora skillnaden mot för tidigare är sanktionerna och de är förstås viktiga att känna till, samt att man bör systematisera arbetet över hela klubben. Framöver ska hela styrelsen gå e-learning och det känns tryggt att SEF har koll på alla appar och system, säger Märta Rydbeck, ordörande i Frej Täby.

GDPR träder i kraft den 25 maj.

Fler nyheter

Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74273

Allsvenska Upptaktsträffen – Ligans officiella startskott

Imorgon tisdag den 19 mars går Allsvenskans Upptaktsträff av stapeln på Clarion Hotel Arlanda Airport. Spelare, tränare och personal från alla klubbar i… Läs mer

afc-jubel-straffar

BK Häcken och AFC Eskilstuna till final i Svenska Cupen

Finallagen i Svenska Cupen är klara. BK Häcken möter AFC Eskilstuna. Detta står klart efter två spännande semifinaler, där ingen… Läs mer

IFK Göteborg och AIK möttes i Ligacupens P19-final förra året. IFK Göteborg gick segrande ur matchen.

Ligacupen framme vid finalspel

Nio klubbar har nått hela vägen till semifinalspelet i tre åldersklasser i Ligacupen. Nästa helg avgörs ungdomarnas motsvarighet till Svenska… Läs mer

Foto: Calle Appelqvist, Eventfoto Göteborg samt Bildbyrån | Montage: Tobias BW Granberg

Dramatisk avslutning att vänta av SFL

Svenska Futsalligan lider mot sitt slut, men serien är inte klar på något sätt. I toppen slåss hela fem lag… Läs mer

IMG_0309 (kopia)

Trelleborgs FF genomförde med bravur sin första Karriärdag

Trelleborgs FF blev den tredje elitklubben att genomföra en Karriärdag under våren. Karriärdagen där arbetslösa människor i regionen fick träffa potentiella… Läs mer

IMG_5271

Allsvenskan Fantasy drar igång sin andra säsong

Vem har egentligen bäst koll på Allsvenskan? Utmana dina vänner i Allsvenskan Fantasy och få chansen att kamma hem både… Läs mer

djurgarden-cup-jubel

Semifinalerna klara efter dramatiska matcher i Svenska Cupen

BK Häcken, AIK, Djurgårdens IF och AFC Eskilstuna är efter viss dramatik klara för semifinal i Svenska Cupen. Tre av kvartsfinalerna… Läs mer

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 91878

Så ska svensk elitfotboll vara en av Europas bästa fotbollsupplevelser

Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) kommer i en unik gemensam satsning att ta nästa steg i utvecklingen av den svenska elitfotbollen… Läs mer

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 91878

Swedish football will take Allsvenskan and Superettan to new levels by building the best supporter cooperation in Europe

The Swedish Professional Football Leagues and the Swedish Football Supporter Union (SFSU) will, in a joint venture, together take the… Läs mer

FOTO: AFC Eskilstuna

AFC Eskilstuna klara för Svenska Futsalligan 2019/20

Efter en hel säsong av många rafflande matcher stod det till slut två lag som tampades om att avancera till… Läs mer

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

”Vi prioriterar utveckling för att vinna i det långa loppet”

Att Malmö FF toppar årets Certifiering är inte en slump. Det är om man ska tro klubben själv snarare ett… Läs mer

Malmö FFs Anel Ahmedhodzic under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Malm FF och Degerfors 17 februari 2019 i Lund.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35601

Tipselit 2018: Malmö FF toppar årets Certifiering av akademiverksamheterna

MFF:s akademiverksamhet får flest poäng av alla när resultat av 2018 års akademiverksamhet är fastställt. Skåneklubben ökar sin total med… Läs mer

Malmö FFs Anel Ahmedhodzic under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Malm FF och Degerfors 17 februari 2019 i Lund.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35601

Malmö FF at the top of the table in the 2018 youth academy ranking

The youth academy of Malmö FF is the highest ranked youth academy in Sweden. The club from the south of Sweden increases their… Läs mer

hammarby-djurgarden-tele2

Stadsderbyn i Svenska Cupens kvartsfinaler

Regerande cupmästarna Djurgården möter Hammarby medan BK Häcken gästas av GAIS i Svenska Cupens kvartsfinal. Direkt efter att Hammarby säkrat… Läs mer

2019-03-01_karriardag-26-februari

Välbesökta Karriärdagar hos Malmö FF och Hammarby

Vårens två första Karriärdagar hos lockade mycket folk. I Malmö visade klubbens nionde Karriärdag rekordintresse när arbetssökande mellan 25 och 45 år… Läs mer

eallsvenskan

Premiärmatcher i eAllsvenskan och egen hemsida

I helgen inleds den allra första upplagan av eAllsvenskan som är ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll, DreamHack och Discovery. Samtliga… Läs mer

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

GAIS tillerkänns segern med 3-0 i den avbrutna matchen mot Göteborg i Svenska Cupen

Svenska Fotbollförbundet skriver att Disciplinnämnden i dag har meddelat beslut att tillerkänna GAIS segern med 3-0 i matchen den 25 februari… Läs mer

IMG_3941

Fotbollen fortsätter att attrahera och skapa sysselsättning för långtidsarbetslösa

Efter höstens arbetsmarknadsdagar så är det nu dags att genomföra vårens Karriärdagar. Förra gången lockade klubbarna totalt över 200 unga… Läs mer

malmo-chelsea-giroud

Malmö FF utslaget av Chelsea ur Europaspelet – Sverige kvar på plats 22 på UEFA-rankingen under våren

Malmö FF föll med 3-0 i returen borta mot Chelsea efter att bland annat ha fått Rasmus Bengtsson utvisad i… Läs mer

press-3d (kopia)

eAllsvenskans premiäromgång fastställd

Den första omgången av eAllsvenskan är fastställd. Turneringen inleds med sina första matcher helgen 1-3 mars och det finns några… Läs mer