Den genomsnittliga spelaromsättningen i Allsvenskan var mellan säsongerna 2017 och 2018 hela 50%. I Superettan försvann 60% av spelarna från klubbarna. Det skriver Magasinet fotboll.
– En överraskande hög siffra, säger Ola Rydén, Ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är inte lätt att vara Sportchef i en elitklubb. Det blir ännu tydligare av de här siffrorna. Truppen ska inte bara förstärkas, alla spelare som lämnar ska också ersättas. Dessutom gäller det att hålla ekonomin i balans och få rätt betalt för de som lämnar. Det blir svårt att bygga ett långsiktigt lag när det ser ut så här från år till år.

– Förr i tiden räknade man trupperna i tredjedelar. Behövde man förstärka en trupp så var målet att behålla två tredjedelar och en tredjedel skulle bytas ut. Allt för att man skulle utveckla truppen och lagen på lång sikt, säger Ola Rydén.

Svensk Elitfotboll jobbar för att få svenska talanger och profiler att stanna så länge som möjligt i Allsvenskan eller Superettan innan de lämnar för en högre rankad liga, men några av anledningarna till spelarflykten är korta kontrakt, resultatfixering och höga löner utomlands. Kanske också sämre tålamod hos klubbarna.

I Tipselits Certifiering får klubbarna bland annat poäng för de spelare som de utbildat som fortfarande spelar elitfotboll, även om det gäller andra klubbar. Säsongen 2017 föll 133 spelare bort från elitlistan i svensk fotboll medan 207 spelare tillkom.

Fakta:
Svensk Elitfotboll driver tre sportsliga prioriteringsfrågor vad gäller talangutveckling i Sverige.

  • Hur behåller vi spelarna längre?
  • Hur ska fler spelare gå från talang till stjärna och hur ska de matchas?
  • Hur förlänger vi tävlingssäsongen?

 

De senaste årens svenska framgångar för ungdomslandslagen visar att svensk talangutveckling fungerar fullt tillräckligt i jämförelse med europeiska toppländers motsvarigheter och svenska talanger utvecklas minst lika bra i Sverige som i ett annat land och att det är bättre att stanna kvar hemma. I Sverige får en talang i regel mer speltid plus att denne hinner etablera sig och höjer statusen på ligan i takt med att talangen blir en profil. Det är dessutom lättare att etablera sig på en högre nivå i Europa om spelaren lämnar som stjärna istället för som talang.

Det sista klivet från talang till etablerad spelare är det svåraste att ta för många spelare men regelbunden matchning i Sverige skulle underlätta. I utlandet lockar en högre status och många gånger också en högre lön. Det är faktorer som Sverige har emot sig. Den tredje frågan av sportslig prioritet handlar om att en förlängd tävlingssäsong. Serierna slutar i slutet av oktober och nästa säsong börjar inte om på allvar förrän i mars igen. Det ger ett tävlingsuppehåll på minst fyra månader. Det är alldeles för länge.

Den elitförberedande tävlingsverksamheten finns för åldrarna U16, U17, U19 och U21. I tillägg till det finns våra turneringar Ligacupen, Gothia Cup Tipselit Trophy (U17) och de Skandinaviska Mästerskapen.