Konstgräs vs naturgräs. Underlagsfrågan är som vanligt omdebatterad i svensk fotboll. Hybridgräset växte fram som en utmanare under 2015 och framstod i teorin som det bästa av två världar, men ännu är hybriden oprövad på de svenska elitarenorna.
– Jag tycker att fotbollen ska spelas på naturgräs men med våra förutsättningar i Sverige så går det inte alltid och då är hybriden det bästa alternativet, säger Dick Last, före detta elitspelare.

Svensk Elitfotboll följer utvecklingen av hybridgräset med stor spänning. I dagsläget är hybriden oprövad på våra breddgrader och vi är medvetna att ett byte till hybridgräs både skulle vara en chansning och en ekonomisk fråga för elitklubbarna. I många fall är underlagsfrågan dessutom inte upp till klubbarna själva att bestämma över heller.
– Vi hoppas att hybridgräset kan bli en produkt som klubbarna anammar i Sverige, att kvalitén kan hålla, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll. Vi tittar på hur vi ska kunna förlänga vår säsong med tävlingsspel både tidigare och senare på året. Hybridgräset kan bli ett bra alternativ till detta.

För ett litet tag sedan genomfördes Träffpunkt Idrott i Göteborg med tre heldagar med idrotten i fokus. Bland deltagarna fanns två före detta elitspelare i fotboll, och som vet hur det är att spela på olika underlag. Dick Last, målvakt i främst IFK Göteborg och i Örgryte och Andreas Jakobsson, flerfaldig landslagsman, allsvensk spelare i Helsingborg och utlandsproffs i Hansa Rostock, Bröndby och Southampton. De båda före detta elitspelarna jobbar i dag dessutom i var sitt företag som säljer både konst- och hybridgräs och vi ställde frågan hur bra hybriden egentligen är.

– Först och främst så har förutsättningarna ändrats radikalt sedan jag spelade. När man själv växte upp så spelade man på grusplan och att jämföra det med dagens konstgräs så är det natt och dag. Det är stor skillnad. Det gäller också naturgräs. Det är finare i dag. Man lägger ner mer tid och resurser, säger Andreas Jakobsson.

Andreas Jakobsson säger att konstgräset blev den naturliga ersättaren till dåtidens grusplaner och att det utvecklade breddverksamheten, men att det nu kanske är dags att titta på andra alternativ, och då kan hybridgräset vara ett alternativ.

– Alla vill spela på naturgräs, det tror jag är allas inställning, men med tanke på vårt avlånga land och de växtzoner som finns så finns det begränsningar. Då har konstgräset blivit ett naturligt val för många. Konstgräset blev med sina brukartimmar en attraktiv produkt. Nu har vi haft den produkten i 15 år i Sverige och då börjar man kolla på andra alternativ. Vi vill spela på naturgräs och då kan hybridgräset vara ett alternativ. Hybridgräset är mer stabilt och jämnt jämfört med naturgräs. Naturgräsets egenskaper kombinerat med konstgräsets slitstyrka; det kan vara attraktivt för oss i framtiden.

Dick Last menar också att om vi i Sverige inte kan spela på naturgräs, så är hybridgräset det bästa alternativet.
– Hybridgräsplanen blir som en vanlig naturgräsplan i känslan. Man märker aldrig av att det är konstgräs i mattan. Hybridplanen är dessutom jämnare än en vanlig naturplan.

Hybridfrågan lär hänga i luften ett tag till men klart är att många klubbar har börjat intressera sig för en sådan lösning. Hybriden är marginellt dyrare än konstgräs men brukartimmarna är något färre, och det kan avskräcka. Dick Last tror dock att det skulle löna sig i längden och att den svenska tävlingssäsongen har mycket att tjäna på att klubbarna börjar använda hybridgräset.

– Hybridgräset har förutsättningar att vara bra för svensk fotboll. Teoretiskt kan man nämligen förlänga säsongen. Med rätt förutsättningar, som alla arenor har i Sverige i dag, så kan man starta ligan redan i mars och avsluta en bit in i december.

Svensk Elitfotboll äger inte rätt att besluta i frågan om underlaget, oftast ligger den rätten inte ens på klubbarna. Inom Svensk Elitfotboll vill vi däremot föra en konstruktiv och utvecklande diskussion i ämnet, för att kunna påverka besluten i rätt riktning med fakta som stöd.

Fakta hybridgräs:

  • Konstgräs läggs som en armerande grund i form av ett rutnätsmönster
  • Sedan sår man naturgräs i rutnätsmönstret och låter det växa upp över konstgräset
  • När man sedan klipper gräsmattan så ser man till att hålla det på en nivå ovanför konstgräset så att man hela tiden spelar på naturgräset.
  • Gräsmattan sköts sedan som en vanlig gräsmatta vad gäller bevattning och dränering etc.
  • En förutsättning för hybridgräsets fortlevnad är värme i marken, precis som det är med vanligt gräs.

Hybridgräset används i hela Premier League, i stora delar av Italien och Holland samt exempelvis även på Santiago Bernabeu i Madrid.

Läs mer om hybridgräs i Svensk Elitfotboll här.