Diskussionerna runt pyroteknik på de svenska fotbollsarenorna har pågått i evigheter men på sistone har det seglat upp ett intressant alternativ som skulle kunna förändra mycket. Ett alternativ som nu är på väg att testas.

Svensk Elitfotboll besökte innan säsongsstarten Danmark för att titta på prototypen till så kallad ”kall pyroteknik”. Frågan har drivits främst av Bröndby och den danska supporterföreningen men både Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) har följt utvecklingen på avstånd.

Nu meddelar danskarna via Bröndbys hemsida att den kalla pyron fått en så kallad CE-certifiering, vilket gör att den enligt EU:s krav fått godkänt. I Sverige planerar nu Svensk Elitfotboll och SFSU att tillsammans göra en test av den kalla pyron innan säsongsstart.

– Vi har länge jobbat för att ta nästa steg i den här debatten och ända sedan den nationella strategin skrevs så har vi letat efter ett legalt alternativ. Vi tittar nu på möjligheterna att utföra ett test i början av nästa år, troligen någon gång under försäsongen, säger Mats Enquist, Generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

Den kalla pyron kännetecknas av att den brinner med låg värme, vilket gör att den som håller i pyron i stort sett kan dra handen genom lågan utan att bränna sig. Den kalla pyron är också röksvag.

SFSU har tillsammans med Svensk Elitfotboll följt utvecklingen i Danmark och organisationen ser fram emot att testa den nya godkända kalla pyron, och menar att den kan vara ett bra alternativ till den illegala pyrotekniken.

– Utvecklingen av de här pjäserna, tillsammans med Danmark, har nu tagit ett jättesteg framåt och nästa steg är att kunna testa allting för att se om vi kan få en positiv utveckling av legal pyroteknik. Fotbollen står enad i den här frågan, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU.

Nästa steg är nu att få godkänt av polisen som ger det yttersta tillståndet att använda den kalla pryon i samband med matcher och att utföra tester av den kalla pyron under början av 2018.

– Vi gillar det här initiativet, men det är främst supportrarna som ska driva det. Faller testerna väl ut så kommer ett eventuellt framtida förfarande att kräva ett tillstånd från Svenska Fotbollförbundet samt så klart ett samarbete med klubbarna, men där har vi goda förhoppningar, menar Mats Enquist.