Kvalet till Allsvenskan och Superettan är över. Kalmar FF besegrade IK Brage med 4-2 totalt och är ett allsvenskt lag även 2020. I kvalet till Superettan besegrade Östers IF Landskrona BoIS och Umeå FC totalslog IK Frej Täby. Det gör att Öster stannar kvar i Superettan medan Umeå är nya i elitfotbollen från och med nästa år.

Med två måls ledning i ryggen hade Kalmar inga större problem att säkra sitt allsvenska kontrakt i kvalet mot IK Brage. Efter 2-2 i eftermiddag vann man med sammanlagt 4-2.

IK Brage skapade en del farliga chanser i den första halvleken, men Lukas Hägg Johansson stod i vägen och höll nollan de första 45 minuterna.

I starten av den andra mattades Brages offensiv och hemmalaget tog över spelet, men utan att skapa några superchanser. Ledningsmålet skulle dock komma för Kalmar. Efter ett inkast och lite flipperspel i straffområdet nådde bollen pannan på Fidan Aliti. Från nära håll nickade han in 1-0 i matchen och 3-0 sammanlagt.

Brage försökte trycka på framåt och Kalmars Piotr Johansson maskade till sig ett rött kort. Men KFF stack upp med fem minuter kvar och säkrade det allsvenska kontraktet med sitt 2-0-mål.

Jonathan Morsay reducerade direkt efter 2-0-målet och Christian Kouakou kvitterade efter sin egen straffmiss, men det saknades fortfarande två mål för Brage, som får försöka ta sig upp i Allsvenskan nästa säsong istället.

Kvalet till Superettan
Östers IF besegrade Landskrona BoIS samtidigt som Umeå FC kryssade mot IK Frej Täby på bortaplan. Det innebär att de båda lagen spelar i den näst högsta serien nästa år.

Efter att båda de första kvalmötena slutat 1-1 var det två oerhört spännande matcher som spelades under eftermiddagen.

På Vikingavallen gjorde Isaac Boye både 1-0 och 2-0 till Umeå FC i inledningen av matchen. Hemmalaget, IK Frej Täbys, Moustafa Zeidan såg dock till att det stod 2-2 efter 30 minuter. Resultatet stod sig dock tiden ut och Umeå FC tog därmed platsen i Superettan på fler gjorda bortamål. IK Frej Täby får starta om i division 1.

I Växjö var det hemmalaget som drog det längsta strået. Östers IF:s James Keene gjorde 1-0 i den 74:e minuten och Landskrona BoIS fick se sig besegrade. Det innebär att Östers IF behåller sin plats i Superettan och Landskrona BoIS får ta ny sats från division 1 nästa säsong.