Karriärakademin är Malmö FF:s initiativ för att göra en insats mot arbetslösheten i staden. Målet med hela 2016 var att matcha 40 jobb men bara under våren har 50 tjänster tillsatts.
– Jag tror inte att det finns någon fotbollsförening som matchar ungdomar mot riktiga jobb på det här sättet, säger Karin Heri, Verksamhetsansvarig för Karriärakademin hos Malmö FF.

Malmö FF säger att de vill göra skillnad i samhället och metoden för att sysselsätta arbetslösa ungdomar mellan 16-29 år är enkel. Klubben utgår från behoven hos sina samarbetsföretag och sponsorer och samarbetar sedan med Arbetsförmedlingen, JobbMalmö och lokala ungdomsprojekt för att hitta passande kandidater till den utlysta tjänsten.
– Med ett starkt varumärke så kommer också ansvar. Vi jobbar bara med våra sponsorer. Vi drar nytta av varandra, mer än att bara nätverka. Det finns tyvärr många arbetslösa i samhället. Vi vänder oss till killar och tjejer, med eller utan fotbollsintresse i alla delar av Malmö. Det finns många duktiga och intresserade av att arbeta.

Karriärakademin är noga med att poängtera att Malmö FF inte går Arbetsförmedlingens ärenden utan att MFF snarare är en samarbetspartner och ett komplement.
– Arbetsförmedlingen och JobbMalmö är viktiga samarbetspartners i det här. Man kan tycka att Karriärakademin gör Arbetsförmedlingens jobb men vi samarbetar på ett mycket bra sätt. Vi har många företagskontakter och hjälps åt i samma syfte. Det är ett sätt för oss att med hjälp av vårt nätverk ge tillbaka till samhället. Företaget som söker anställda bidrar med sin tid och får av oss personer de kanske annars inte satsat på.

Hittills har Malmö FF bistått till att anställa allt från montagearbetare, fastighetsskötare, tvättare, lokalvårdare, restaurangarbetare, lagerarbetare, butiksmedarbetare, kock och andra administrativa arbeten.
– Det är en ganska så stor bredd. Vi gör ett förurval men sedan är det alltid företaget som väljer. Vi har haft informationsträffar på Swedbank stadion där vi låter företag och ungdomar mötas. Företaget når ut med information om sin bransch till alla även om bara en får jobb. Alla ungdomar får ta del och lär sig om det är värt att fortsätta vara intresserad av jobbet.

Börjar om på nytt varje gång
Malmö FF samlar inte ansökningar på hög utan går varje gång ut på nytt för att hitta den mest lämpade för jobbet.
– Det är en utmaning att söka kandidater på nytt varje gång. Vi går mycket på personlighet. Många gånger när vi pratar med företag så är det viljan hos den som ska bli anställd som är det viktigaste. Hur visar man vilja? Det letar vi efter. Några rekryteringar har krav på utbildningsbakgrund men i de allra flesta fallen vet företagen att viljan, attityden och inställningen är det viktigaste, det andra kan man lära upp. Vi jobbar med att säkerställa detta.

Karin Heri menar att fler kan göra skillnad och att intresserade får gärna höra av sig till Malmö FF.
– Allt handlar om samverkan och relationer. Det är ingen rocket science utan fler skulle kunna göra detta, och det är också vår förhoppning. Många företag vill vara med och göra skillnad men vet inte hur. Vi är ett enklare sätt att göra skillnad och det engagerar fler företag. De har redan en relation med MFF och steget blir inte så långt att engagera sig även här. Mycket bygger på förtroende eftersom det är riktiga jobb vi talar om. Det är business och hittills ha det gått bra.

Bollen Paint

Fotbollsturnering
Till hösten vidareutvecklar Malmö FF tillsammans med Arbetsförmedlingen konceptet med jobbrekrytering när de startar en fotbollsturnering där arbetssökande och arbetsgivare blandas för att nätverka samtidigt som de spelar med, och mot, varandra.
– Vi startar arbetet i september och tanken är att den första turneringen ska äga rum i november. Tanken är att det ska bli en vägledande fotbollsturnering mellan företag som kanske inte behöver rekrytera just nu men ändå vill göra skillnad. Idén kommer ursprungligen från det franska fotbollförbundet och vi har fått lov att arbeta med metoden i Sverige. Arbetslösa ungdomar blandas med yrkesverksamma på företag och spelar fotboll tillsammans och mot varandra i en turnering för att nätverka och för att få yrkesvägledning.

Vilka exakta effekter som Malmös Karriärsakademi får på samhället är svåra att mäta men klart är i alla fall att som minst 50 personer i Malmö kommer få ett jobb tack vare Malmö FF under 2016.

78 samhällsprojekt listade
Klubbarna i Allsvenskan och Superettan driver just nu ett stort antal samhällsprojekt. På ligornas hemsidor har listas 78 av dem. 55 för klubbarna i Allsvenskan och 23 för klubbarna i Superettan. Bland projektet finns det projekt som sysselsätter ungdomar, projekt som jobbar för att fler ska få en bättre hälsa, projekt som håller ungdomar borta från oroligheter och projekt som ger nyanlända möjlighet att hitta socialt umgänge. Klubbarna engagerar alla grupper i samhället och håller med sitt engagemang ungdomar i förorterna borta från gatan, spelare hälsar på barn på sjukhus och klubbarna får unga att sluta röka eller snusa.

Titta på klubbarnas engagemang. Allsvenskan här, och Superettan här.