För åttonde gången i ordningen arrangerade Malmö FF, i samarbete med Arbetsförmedlingen, nyligen Karriärdagen. En chans för lokala företag att paras ihop med unga arbetssökande.
– Ensam är sällan stark och det tycker jag att vi visar här, säger Karin Heri, avdelningschef för MFF:s Karriärakademi och nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Ett 90-tal förväntansfulla ungdomar hade sökt sig till Stadion i Malmö för Karriärdagen, som kommit att bli ett etablerat och välkänt koncept i den skånska staden. Första träffen hölls redan 2014 och sedan dess har upplägget modifierats för varje ny gång, samt även exporterats till andra städer och föreningar.

Totalt har idag åtta klubbar lokala överenskommelser med Arbetsförmedlingen. Samtliga arbetar också på sina egna, unika sätt.

– Det är inget statiskt koncept, utan tiderna förändras och det är viktigt att vi lyssnar på vad företagen, deltagarna och Arbetsförmedligen tycker, säger Karin Heri.

Arbetslösa och företagare värmer upp inför fotbollsmatcherna

Arbetslösa och företagare värmer upp inför fotbollsmatcherna

Till evenemanget i Malmö hade man infört momentet speed-intervjuer, som ett sätt för företagen att lära känna de arbetssökande ännu bättre. Men under dagen fanns även många andra tillfällen där kontakter kunde etableras och band knytas.

– Du har minglet i mässan, lunchen som är lite lugnare, fotbollen som är väldigt lättsam och sedan speed-intervjuerna där man kan ställa de frågor som man kanske inte vågar ställa under mässan. Det är verkligen en chans att få umgås på tu man hand, säger Ivo Konjevod, ungdomsansvarig på Karriärakademin.

En som valde att ta den möjligheten var 25-åriga Emigranda Iskurti, som för en tid sedan flyttade till Sverige från italienska Perugia.

– Jag tycker att det var intressant. Jag träffade tre arbetsgivare och de sa till mig att ansöka genom deras webbsidor, så jag ska prova det, berättar Emigranda som har en magisterexamen i finans i bagaget.

emigranda

25-åriga Emigranda Iskurti flyttade till Sverige från Italien och söker nu jobb

Mellan 50 och 60 procent av de arbetssökande som vid något tillfälle besökt Karriärdagen har en månad senare antingen börjat jobba eller påbörjat studier av något slag.

– Men det är viktigt att påpeka att det inte bara är Karriärdagen som leder fram till det resultatet, utan oftast är det här slutklämmen på den resa som deltagarna gjort. De kan ha fått hjälp och råd någon annanstans, men vi erbjuder den sista pusselbiten: kontakten med arbetsgivaren, säger Karin Heri.

Hon är också noga med att påpeka att även om Malmö FF möjliggör den här träffen så är alla aktörer lika bidragande till att dagen blir lyckad.

– Att företagen investerar sin tid på det här är underbart. Arbetsförmedlingen har också gjort ett jättejobb med att plocka fram ungdomar tillsammans med oss. Ensam är sällan stark och det tycker jag att vi visar här.

Fakta
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och i våras blev GIF Sundsvall den första klubben att göra det. Efter det så har Malmö FF, Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF, Örebro SK och Trelleborgs FF hoppat på tåget och målet uppfylldes efter drygt ett halvårs arbete.