Borlänges bästa fotbollslag heter inte längre IK Brage. Uppstickaren Dalkurd FF har gått som en raket genom seriesystemet och debuterar 2016 i Superettan. Hemstaden Borlänge är delad vad gäller supporterskap och stöttning men i övriga världen råder ingen tvekan om vart stödet finns.
– Vi har 1.2 miljoner följare på Facebook, Dalkurd är mer än bara ett fotbollslag, säger Rimsky Barlari, Pressansvarig i Dalkurd.

Som en jämförelse har AIK lite drygt 200 000 följare, som största Allsvenska svenska lag på Facebook. En siffra som Dalkurd alltså krossar. Kurdernas speciella situation i världen gör att intresset är stort. I Sverige återfinns den största supporterskaran i Västerås och Stockholm, men den absoluta merparten följer Dalkurd från utlandet.
– Facebook-kanalen hjälper oss att visa mer än bara fotbollen. Det hjälper oss att visa kurdernas mångåriga kamp för en egen nation. I Kurdistan är det förbjudet att ha den Kurdiska flaggan. I Turkiet är det förbjudet att prata kurdiska. Genom de demokratiska rättigheterna Sverige har, kan vi bland annat ha de kurdiska färgerna i vår logga, säger Rimsky Barlari.

Dalkurds största problem med alla följare är att fansidan på Facebook används till så mycket mer än fotboll, då den också fungerar som ett forum för kurderna, men klubben märker av det stora intresset så fort det är match.
– Förutom i Sverige och Turkiet så finns det människor i England, Tyskland och Frankrike som följt på våra matcher och vi brukar få bra respons i kommentatorsfälten. För kurderna är det här det närmsta landslaget de kommer.

En annan utmaning med Facebooksidan är kommunikationen. Med så många följare krävs stora språkkunskaper.
– Det är svårt att lägga ut information på svenska när det är så många som följer från utlandet och det är en massa olika språk inblandade, så vi gör bara något på Facebook om vi har alla språk. Enbart kurderna pratar exempelvis två dialekter som skiljer sig en del från varandra. Kurmanji (Nordkurdiska) och Sorani (sydkurdiska). Rent uttalsmässigt är det som svenska och danska men Kurmanji skrivs med latinska tecken och Sorani med arabiska tecken. Det har varit en utmaning att få alla att förstå.

Med 1.2 miljoner följare och många intresserade i närliggande länder som England, Tyskland och Frankrike så finns det naturligtvis möjligheter att knyta fler supportrar till laget och Rimsky berättar att Dalkurd ser över möjligheterna.
– Vi bygger en ny hemsida och vi försöker få till en webshop som gör det enkelt för de som inte talar svenska att handla klubbrelaterat material. Sedan försöker vi så mycket vi kan att förmedla vad som händer i truppen. Förra året sände vi alla våra hemmamatcher för supportrarna som inte kunde komma till Borlänge. Det är andra villkor vad gäller tv-rättigheter nu när vi kommit upp i Superettan och det ligger i vårt intresse att kolla upp om vi kan sprida matchbilder utanför Sverige via webben.

Webben kan bli Dalkurds stora inkomstkälla. På hemmaplan i Borlänge är intresset nämligen inte lika stort. Laget hade ett snitt på 475 åskådare per match hemma på Domnarsvallen i fjolårets Division 1 Norra. En siffra som många gånger slogs på bortaplan.
– Vi har väldigt engagerade fans runt om i landet, det är vi stolta över. Till bortamatcherna hade vi ibland mer folk än vad vi hade hemma och det är nog en trend som inte kommer att förändras.

Dagens spelartrupp innehåller spelare med 14 olika nationaliteter. Rimsky är själv är ursprungligen chilenare och säger själv att han blivit mer stolt över sitt ursprung sedan han börjat jobba med Dalkurd.
– Jag kom till Sverige tillsammans med min familj när jag var åtta år gammal. Jag är den i familjen som är mest försvenskad, om man kan säga så, och har aldrig egentligen tänkt på mitt ursprung. Men i takt med att jag började jobba med Dalkurd så märkte jag vilken grej som de i generationer har kämpat för. Sin självständighet som de ännu inte fått, sitt språk, sin flagga. Alla de där grejerna har jag redan men det har jag ändå inte visat stolthet över. Det är det som skapat mig, gjort roten till den jag är, förutom mina föräldrar sätt att uppfostra mig. Jag har ju mina rötter i Chile. Jobbet har gett mig mycket på det personliga planet.

Ser man till spelet på fotbollsplanen så har Dalkurd gått uppåt i seriesystemet ända sedan man bildades 2004. På fem år klättrade föreningen från Division 6 till Division 1. Där blev klubben kvar i sex år innan Dalkurd till sist lyckades ta steget upp till Superettan. Frågan är bara vad som händer nu? Hur går det debutåret i Superettan, vilken målsättning har Dalkurd?
– Vi strävar uppåt! Det har varit vår målsättning sedan klubben bildades 2004. Det finns ingen anledning att ändra på den målsättningen, avslutar Rimsky.

Dalkurd inleder Superettan med match borta mot Assyriska i Södertälje söndagen den 3 april. Räkna med folkfest direkt.

Andra lag i Superettan med invandrarbakgrund:

AFC: Bildades 2007 när åtta duktiga spelare – 9 år gamla – stod klubblösa utan möjlighet till samma kvalitativa fotbollsutbildning som deras jämnåriga vänner hade i andra stora Stockholmsakademier.

Assyriska: Grundades 1974 av Assyriska flyktingar från Mellanöstern.

Syrianska: Bildades som ett korplag 1977 av spelare med syriansk bakgrund.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån