Det har under de senaste åren skett små förbättringar i Nya Folksam U-21. Dock kvarstår problemen med att Allsvenskan och Superettan under delar av säsongen har så olika ”matchrytmer”. Särskilda stora problem syns under maj-juli. Vid VM och EM slutspelsår har Allsvenskan en intensiv matchperiod i maj för att sedan tvingas stänga serien under stora delar av juni månad.

Denna skiftande matchrytm för Allsvenska contra Superettan skapar skiftande förutsättningar vid laguttagningar till U-21. För att komma tillrätta med detta och skapa bättre sportsliga förutsättningar delas därmed gruppspelet i Nya Folksam U-21 upp i en Allsvensk nivå och en Superetta nivå.

Ambitionen är att skapa ytterligare en förbättring och en kvalitetssäkring, så att Nya Folksam U-21 ur ett sportsligt perspektiv ”rankas” som (tillsammans med div I) den tredje högsta serien inom svensk fotboll.

Spelform Nya Folksam U-21

Gruppspelet

Nivå 1. Nya Folksam U-21 Allsvenskan:
Totalt 16 lag och de lag som tillhör Allsvenskan 2013.
Lagen delas in i två 8-lags grupper: Norra och Södra.
Lagen möts hemma och borta inom varje grupp, totalt 14 matcher.

Preliminära grupper
Norra gruppen: Gefle IF, AIK, Djurgårdens IF, IF Brommapojkarna, Syrianska FC, IFK Norrköping, Åtvidabergs FF och IF Elfsborg.
Södra gruppen: Malmö FF, Helsingborgs IF, Halmstad BK, Mjällby AIF, Kalmar FF, Östers IF, IFK Göteborg och BK Häcken.

Nivå 2. Nya Folksam U-21 Superettan:
Totalt 16 lag och de som tillhör Superettan 2013.
Lagen delas in i två 8-lags grupper: Norra och Södra.
Lagen möts hemma och borta inom varje grupp, totalt 14 matcher.

Preliminära grupper
Norra gruppen: Östersunds FK, GIF Sundsvall, IK Brage, Degerfors IF, Örebro SK, Hammarby IF, Assyriska FF och IK Sirius.
Södra gruppen: Landskrona BoIS, Ängelholms FF, IFK Värnamo, Falkenbergs FF, Varbergs BoIS, Örgryte IS, GAIS och Jönköping S.

Slutspelet

A-slutspel:
De tre högst placerade lagen i Nya Folksam U-21 Allsvenskan norra respektive södra samt segrarna i Nya Folksam U-21 Superettans norra respektive södra grupp. Dessa åtta klubbar delas in i två fyrlagsgrupper med spel hemma-borta. Segrarna i de två grupperna möts i en final. Totalt 20 garanterade (14 i gruppspelet och 6 i slutspelet) matcher samt en finalmatch för gruppsegrarna.

Gruppsammansättning A-slutspelet:
1. segraren i norra gruppen, tvåan och trean i södra samt segraren i Superettan norra
2. segraren i södra gruppen, tvåan och trean i norra samt segraren i Superettan södra

B-slutspel:
10 klubbar från Allsvenskan och 14 klubbar från Superettan
Dessa 24 lag delas in i sex fyrlagsgrupper med spel hemma-borta, så att alla klubbar garanteras minst 20 matcher (14 i gruppspelet och 6 i slutspelet).

Gruppsammansättning i B-slutspeletet:
De åtta högst rankade på den allsvenska nivån möts i två geografiska fyrlagsgrupper. Övriga 16 (de två lägst placerade i Allsvenskan samt de 14 återstående i Superettan) delas in geografiskt lämpliga fyrlagsgrupper

Deltagande i Nya Folksam U-21

Deltagande i Nya Folksam U-21 förutsätts vara obligatoriskt för de klubbar som tillhör Allsvenskan och Superettan. Nyuppflyttade från div I äger dock rätt att år 1 i Superettan avstå plats. Plats erbjuds då till de klubbar som flyttas ner till div I alternativt annan utvald div I klubb. Klubbar som upplever sig ha ett begränsat spelarmaterial för deltagande, uppmanas söka samarbete med lämpliga närliggande klubbarna. Detta möjliggörs av att matcher i Nya Folksam U-21 är ”icke bindande matcher” och innebär även att det är möjligt att låna in spelare från andra klubbar under förutsättning att moderklubben gett sitt skriftliga tillstånd och att spelaren är ändamålsenligt försäkrad.
Det är dock ej tillåtet att använda underåriga (17 år och yngre) spelare från utlandet.

Upp och nedflyttning efter avslutad serie tillämpas ej. Det innebär att oavsett slutplacering i Nya Folksam U-21 avgör representationslagets serietillhörighet på vilken nivå U-21 laget deltar.

Resebidrag och prispengar

Resebidraget innebär att klubben ansvarar för 75 000 kronor innan resebidrag utgår från SEF. Kalkylen för resebidraget utgår ifrån 175 kronor per mil för deltagande klubb. Detta inkluderar till skillnad från föregående år även resor i slutspelet så att klubbarna får en hanterbar beräkning av resekostnaderna och att resorna inte skall vara ett hinder för deltagande. Genom att Superettans klubbar kan kvalificera sig för deltagande i A-slutspelet så öppnas också upp för alla klubbar att spela om prispengarna.
Beträffande prispengar så förs diskussioner med Folksam och vi har förhoppningar att 2013 års prispengar skall vara på minst samma nivå (totalt 385 000 kr) som de senaste åren. Ber dock att får återkomma inom kort med ytterligare information.

Det är fortsatt enbart tillåtet med 5 överåriga utespelare och en överårig målvakt. Allt för att fortsatt garantera och främja en seniorinriktad matchmiljö för yngre spelare från den elitförberedande miljön i klubben. Det är dock tillåtet att ha obegränsat antal överåriga på spelarförteckningen, men maximalt 5 + 1 överåriga samtidigt på planen.

En mindre manual utarbetas som reglerar och fastställer hur matcherna skall organiseras.
En arbetsgrupp kommer att utarbeta manualen och vars arbete skall vara klart 15 dec 2012. I manualen ingår även hur kommunikationen kring Nya Folksam U-21 skall fungera.

Administrationen kommer även i fortsättningen att ske i gott samarbete med SvFF:s tävlingsavdelning.

Preliminär start för Nya Folksam U-21 sker redan 12 mars. Den tidiga starten motiveras av att de allra flesta av SEF-klubbarna påbörjar gruppspelet i Svenska Cupen 2-3 mars samt att Ligacupen för 19 och 17 åringar startar 9-10 mars. Nya Folksam U-21 avslutas med final preliminärt första veckan i november.

Spelordningsmöten per telefon kommer att anordnas senast i mitten av januari. Kallelse utgår så fort deltagande är bekräftat av alla klubbar. Mer info om tävlingsföreskrifterna, manualen mm ges på spelordningsmötet.

Kontakt:

Stefan Lundin, Sportdirektör
070 -206 84 78
stefan.lundin@svenskelitfotboll.se