Vid sidan av den sportsliga framgången 2017 så har kanske Östersunds organisation gjort en nästan lika stor resa som laget gjort på fotbollsplanen. Europaspelets ökade krav har satt verksamheten på prov och har fått klubben att ta det första steget från ett hårt jobbande kansli till ett modernt sportkontor.

24 augusti. Östersunds FK ska spela den direkt avgörande playoffmatchen till Europa Leagues gruppspel. Grekiska PAOK står för motståndet. Det är två timmar kvar till avspark och en anställd i ÖFK visar den tilldelade sittplatsen på pressläktaren på Jämtkraft arena. Där går det bra att sitta. I tio minuter. Sedan kommer någon på att det är bättre att sitta i en loge bredvid speakerhytten. Vid ankomst till logen visar det sig att grekisk tv oväntat installerat sig där. Jaha, säger ÖFK-personalen och klivar sig i huvudet. Det får bli en annan stol på läktaren istället.

På den nya stolen fungerar det bra att sitta i över en timme, men två minuter innan avspark blir det nya bud. Då framkommer det att UEFA:s delegat ska sitta just på den platsen och det är bara att flytta sig på nytt. Förvirringen är total och personalen i Östersund får slita hårt på alla håll och kanter på en arena och med en organisation som för bara några år sedan huserade i Division 2.

Tre månader senare, den 23 november, spelar Östersunds FK den sista hemmamatchen i Europa Leagues gruppspel. Samma anställda tar emot utanför arenan men något har hänt. Förvirringen och osäkerheten är borta. Attityden är avslappnad och direktiven är klara, tydliga och bestämda. Alla vet sina roller och det är inte längre en fråga om vem som sitter på vilken plats eller vem som har tillgång till vilket utrymme. Östersund har utvecklats och vuxit in i kostymen.

Jonas Nilsson, Evenemangsansvarig i Östersund

Jonas Nilsson, Evenemangsansvarig i Östersund

– Allt har gått så snabbt för oss. Från början blev det en stor omställning för oss att spela elitfotboll i Sverige, men en match i Allsvenskan är verkligen ingenting längre, när det kommer till arrangemanget, säger Jonas Nilsson, Evenemangsansvarig i klubben som varit med i ÖFK ända sedan 2011, då klubben låg i Division 2.

UEFA:s internationella krav kom naturligtvis som en chock för en klubb som knappt hunnit vänja sig vid att spela i elitfotbollen i Sverige, men organisationen har satt sig lite för varje match och nu känner sig ÖFK-personalen mer bekväma med uppgiften. Klubben har lärt känna UEFA:s personal och organisationens krav, men har också haft ett stort utbyte med andra svenska klubbar som de dragit lärdom av. Malmö FF:s evenemangsansvarige har till exempel besökt Jämtland i samband med Europamatch, likaså Djurgårdens SLO, och en av MFF:s SLO:er har assisterat i tre arbetsdagar under samtliga av Östersunds Europamatcher det här året.

Valt att spela hemma
Östersund hade kunnat göra det lättare för organisationen genom att spela Europamatcherna på en annan arena, men i stället har klubben satsat på att bygga ut och göra om för att matcha de ökade kraven från UEFA.

– Det var aldrig någon diskussion. Vi kommer härifrån, och vill spela på vår arena där publiken finns. Det är helt klart värt den extra insatsen i tid och pengar, och det är så kul att se hur stolta Östersundsborna är över sitt lag, säger Jonas och lägger till.

Jämtkraft Arena i slutet av november

Jämtkraft Arena i slutet av november

– Det går inte att få en för bra arena. De förbättringar vi gör får vi nytta av även i Allsvenskan.

Jonas visar runt på Jämtkraft arena och alla faciliteter. Runt omkring börjar supportrarna anlända till arenan. Många – de flesta – känner igen Jonas och hälsar. Bakom ena kortsidan står några extra elaggregat som UEFA kräver ifall att något oförutsett skulle hända med elen på arenan. Bara det medför en extra kostnad på 30 000 kronor per match för Östersund. Klubben har också varit tvungna att köpa och installera nya vändkors vid arenans entréer. De poäng som Östersund hittills har erövrat i Europa League har förvisso bidragit till mycket mer intäkter än vad vändkorsen och aggregaten kostar i tre hemmamatcher, men hade man inte tagit poäng i sina matcher så hade kostnaden varit mer kännbar, eftersom UEFA:s bonuspengar då hade uteblivit. Kvällens match mot Zorya Luhansk kan dessutom vara värd som minst 10-15 miljoner kronor, eftersom en ÖFK-seger också kan säkra Östersunds avancemang från gruppen.

Uppe i speakerbåset sitter Lasse Landin, Kanslichef, men också speaker på matcherna. Här går det ofta vilt till med mycket engagemang och känslor under var och en av de 90 minuterna fotboll som spelas, oavsett match.

– Jag kommer ihåg finalen i Svenska Cupen, säger Lasse. Då var jag tvungen att lägga band på mig och formellt meddela vem som gjort mål, trots att jag egentligen kokade av glädje inombords och studsade omkring här inne i hytten. Men ikväll får jag köra på som jag vill.

Lasse Landin sitter och blickar ut över arenan innan match

Lasse Landin sitter och blickar ut över arenan innan match

Dagen innan match så har det snöat mycket i Jämtland och en hel läktarsektion var på matchdagens morgon fylld av snö. Lösningen blev att privatpersoner kom till arenan med snöskyffel och hjälpte till att göra arenan spelklar.

– Kommunen har jobbat bra i natt. Resten fick vi hjälp av invånarna i Östersund att ta bort, säger Lasse stolt.

Både Lasse och Jonas är noga med att påpeka att Östersunds kommun gjort mycket gott för ÖFK, men säger också att kommunen nog inte förstår det värde som fotbollsklubben innebär för regionen.

– Det förstår vi nog inte själva egentligen heller, trots att halva Europa talar om oss, men vi hade till exempel ett estimerat annonsvärde i sociala medier på en miljard under hela 2017 fram till nu i november. Det är mer än tvåan och trean av de allsvenska lagen på listans värde tillsammans, säger Jonas.

Historisk match
Matchen mot Zorya drar igång och hemmalaget tar direkt kommando. Den första halvleken slutar 1-0 till ÖFK och det finns gott hopp om avancemang i Europa League. Det ukrainska laget flyttar dock upp sina positioner i den andra halvleken och efter ett tag får Östersunds målvakt Aly Keita göra en prakträddning som precis hindrar bollen från att gå in till 1-1. Uppe på läktaren vankar ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg runt av nervositet, väl medveten om matchens betydelse, och vid räddningen ser Kindberg närmast askgrå ut i ansiktet.

Östersund jublar efter 1-0 mot Zorya

Östersund jublar efter 1-0 mot Zorya

Zoryas offensiv till trots. Hemmalagets supportrar och organisation får det sista jublet. Saman Ghoddos gör 2-0 och den här kvällen kan inget stoppa Östersund, som nu också är klara för en fortsättning efter årsskiftet i turneringen. Något väldigt få utanför Östersunds kansli och omklädningsrum trodde när gruppspelet lottades.

Glädjen är så klart stor men även här skiljer det sig åt jämfört med när klubben blev klar för gruppspelet. Då, efter segern mot PAOK, så stod klubbpersonalen med tårar i ögonen nere på gräsmattan efter slutsignalen och stolt och nästan chockartat reflekterade över vad de åstadkommit. Stoltheten finns kvar efter Zoryamatchen men nu kramar man istället mer balanserat om varandra och konstaterar att ännu en bit av pusslet är lagt.

– Det är inte otroligt längre, det ska bara vara så här, skojar Mats Petersson, akademichef i ÖFK.

– Men lite har man kanske vant sig. Vi får nya referensramar hela tiden att förhålla oss till.

Glädjen finns där, men det är inte längre en skräll. Östersund vet att de kan göra detta. På presskonferensen efteråt säger tränaren Graham Potter att det är science fiction att Östersund gått vidare i Europa League och att han aldrig kunnat tro detta innan säsongen.

– Jag är så stolt över spelarna. Grattis till dem. De spelar bra och de förtjänar detta. Det var en fantastisk kväll.

En rörd Graham Potter möter media efter matchen

En rörd Graham Potter möter media efter matchen

– Galatasaray blev starten på allt. Självförtroendet växte när vi slog ut dem. Det var ett stort ögonblick. Vi har bra spelare och de har växt och utvecklats. Det krävs mod för att spela på den här nivån, men vi klarar av det. Vi vill ha bollen, vi vill spela på små ytor.

Europaspelet har helt klart förändrat Östersund. På UEFA:s hemsida dagen efter står det med stora bokstäver att Östersund, och Milan, är klara för avancemang i Europa League. För det allt mer kompetenta kansliet är det bara ännu en dag på jobbet.

I februari fortsätter Östersunds Europaäventyr då de går in i turneringens 16-delsfinal. Motståndet lottas den 11 december.

IMG_0350

ÖFK-spelarna tackar publiken. Jonas står vid sidlinjen och kollar så att allt flyter på som det ska.

Det moderna sportkontoret enligt Svensk Elitfotboll och Handelshögskolans Center for Sports and Business:

Svensk Elitfotboll samarbetar med Handelshögskolan i Stockholm och deras enhet Center for Sports and Business i ett projekt kring det moderna sportkontoret för att ta reda på hur man bäst organiserar sin verksamhet också utifrån elitfotbollens möjligheter och krav. I grunden handlar det om att bygga strukturkapital och framtidens supporterupplevelse.

Det går att resonera kring en modell för att skapa ett modernt sportkontor, där det gäller att kombinera den sportsliga verksamheten med både breddfotboll och talangutveckling med den kommersiella verksamheten.

Några saker som kan krävas för att utveckla ett modernt sportkontor:

  1. Ny kompetens – a. Ledarutbildning b. Attrahera studenter
  2. Nytt sätt att arbeta – a. Grundnivå b. ”Best practice”
  3. Ny modell för målstyrning

 

Det gäller att skapa en ”utbildningskultur” och ”vinnarkultur”, inte bara sportsligt, utan även på Sportkontoret.