Roland Larsson, förbundskaptenen för U17-landslaget som tog VM-brons i Förenade Arabemiraten 2013 har med hjälp av Svenska Spel skrivit en bok om landslagsspelarna födda 1996. I boken hyllas Tipselitprojektet som den enskilt bästa idén svensk fotboll tagit fram.
– Ungdomsmiljöerna i Sverige i dag är minst lika bra som många akademier runt om i Europa, säger Larsson till tipselit.se

Boken följer Roland Larssons tid med P96-landslaget och arbetet bakom bronsen i både EM och VM 2013. Läsaren får en inblick hur laget formades, hur man laddade upp för slutspelen samt att den från insidan förmedlar livet som fotbollsledare och spelare under ett mästerskap.

– Mitt utgångsläge är att jag inte har anspråk på att förmedla en klockren modell för hur andra ska göra, berättar Roland Larsson. Jag vill istället berätta hur just vi gjorde för att det blev så bra. Läsaren kan få förståelse och inblick, ledare kan kanske hitta saker att plocka upp. Sett ur perspektiv så är det en väldigt svår prestation som det här laget gjorde. Det är fantastiska killar.

I boken skriver Roland Larsson att ”i och med att Svenska Spel började ge bidrag till elitföreningarnas juniortränare, kunde de runt om i landet på allvar börja satsa på sin ungdomsfotboll och träna mera och bättre. Klubbarna fick en struktur och ett tydligt innehåll i sin utbildning av spelare”. För Rolands egen del innebar Tipselit att han under sin tid i Trelleborg kunde ta tjänstledigt från sitt ordinarie jobb för att på heltid vara tränare och att varje dag träna på att vara tränare.

– Tittar du på de effekterna som Tipselit inneburit så har det inneburit att klubbarna via ekonomiska bidrag fått möjlighet att tänka på ett annat sätt. De har fått in bra tränare till ungdomsgrupperna och kvalitén har blivit bättre från år till år. Hade inte Svenska Spel gått in och stöttat och uppmuntrat det så hade det tagit längre tid.

– En annan effekt som man ibland inte tänker på rör tränarna. Kollar man på hur många elittränare de finns i dag så hittar man många som varit Tipselittränare. Det är många som tagit den vägen tack vare att de via Tipselit tidigt kunde satsa på tränaryrket. Får man träna varje dag så blir man bättre.

Idén till att dokumentera sin tid som förbundskapten för -96:orna föddes under EM-slutspelet 2013.
– Jag hade gått och grunnat lite. Killarna kändes speciella och det gick så bra för oss. När det blev EM-slutspelet 2013 så började jag fundera om jag inte skulle dokumentera på något sätt. Det var där idén föddes. Det var ett unikt lag och de förtjänade en dokumentation på något sätt. Dokumentationen skulle jag ge till spelare och ledare i första hand. Sedan var det någon som sa att jag skulle göra en bok.

Den svenska startelvan, bakre raden från vänster: Sixten Mohlin, Sebastian Ramhorn, Valmir Berisha, Carlos Strandberg, Erdal Rakip, Johan Ramhorn. Främre daden från vänster: Mirza Halvadzic, Ali Suljicunder, Elias Andersson, Linus Wahlqvist, Gustav Engvall innan bronsmatchen i U17-VM den 08 november 2013 i Abu Dhabi. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / 58269

Den svenska startelvan, bakre raden från vänster: Sixten Mohlin, Sebastian Ramhorn, Valmir Berisha, Carlos Strandberg, Erdal Rakip, Johan Ramhorn. Främre daden från vänster: Mirza Halvadzic, Ali Suljicunder, Elias Andersson, Linus Wahlqvist, Gustav Engvall innan bronsmatchen i U17-VM den 08 november 2013 i Abu Dhabi.
Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

De båda mästerskapen blev en succé för Sverige och något hände med intresset på hemmaplan. Spelare som Linus Wahlqvist, Valmir Berisha och Gustav Engvall blev plötsligt kända för den breda massan av fotbollsintresserade. Tusentals såg Sverige besegra Argentina i bronsmatchen i U17-VM.

– Det blev ett genombrott i massmedia när det gäller bevakning. Det var tv-sändningar på Eurosport under EM och TV4 var på plats under VM.

Klubbarnas arbete A och O
Roland Larsson säger att den utbildning spelarna fick i sina klubblag var nödvändiga för framgången. Svenska Fotbollförbundet kompletterar endast den utbildning spelarna får i sina klubbar med cirka totalt sju landslagsläger per årskull, fördelat på fyra år. I boken kan man läsa följande: ”I takt med att numera ganska många spelare per årskull kan ha fotboll som yrke, har många svenska föreningar idag en mycket genomtänkt verksamhetsidé via sina Tipselitsatsningar. Man skulle kunna säga att det är en yrkesutbildning i fotboll.”

– Framgången ibland annat U17-VM är ett resultat av klubbarnas ungdomsfotboll. Spelarna är väldigt väl utbildade. Många föreningar håller en väldigt, väldigt hög nivå internationellt sett. Det har jag märkt när jag åkt runt och besökt föreningarna. Vi har olika modeller i olika föreningar men vi får fram väldigt bra spelare. Tipselits certifiering sätter fingret på att utveckla mer. Man ska aldrig vara nöjd.

Svensk Elitfotboll (SEF) nämner ofta att det är bra att en talang stannar så länge som möjligt i inhemsk fotboll för att en etablerad allsvensk spelare har större möjligheter att lyckas ute i Europa. Det viktigaste för att utvecklas är att få spela matcher och i Sverige får talangerna ofta speltid. Roland Larsson håller med till viss del.

– Jag tycker som sagt att ungdomsmiljöerna i Sverige är minst lika bra som akademierna runt om i Europa. Jag tycker också att talanger som blir bra i Allsvenskan har större förutsättningar att lyckas i Europa men sedan kan man aldrig säga att det är bättre att stanna kvar längre. De finns de som lyckas genom att gå andra vägen också. Sedan är att lyckas annorlunda för olika spelare. Som tränare så vill man att de ska spela i sitt lag här. I Malmö FF vill vi utveckla spelare som ska spela i Allsvenskan för oss men så blir det inte alltid.

– Det viktigaste när en talang kommer ut i Europa är att de trivs bra, att de mår bra. Det ska finnas rätt förutsättningar och de ska spela matcher.

Gustav Engvall i kamp med Argentinas Lucio Compagnucci under bronsmatchen i U17-VM i Abu Dhabi 2013. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Gustav Engvall i kamp med Argentinas Lucio Compagnucci under bronsmatchen i U17-VM i Abu Dhabi 2013.
Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

I sommar spelas U21-EM i Polen och Sverige har en titel att försvara. I laget finns förmodligen ett antal spelare med från de båda U17-bronsen.

– Linus Wahlqvist och Carlos Strandberg och säkert någon till är högaktuella. Kollar man nu, tre år efteråt så är det många som fått en positiv utveckling. Jakob Bergman som kanske spelade minst av alla i VM tog nyligen upp sitt lag till Allsvenskan och ska nu spela där. Det är kul. Killarna tar det i olika takt och är lite olika långt gångna.

Tillbaka till Skåne
Efter VM-bronset flyttade Roland Larsson tillbaka till klubblagsfotbollen ny adress blev Malmö FF, där han nu jobbar med föreningens U19-lag. Samma lag som i höstas vann SM-guld efter 3-1 på Elfsborg i finalen. Sin egen roll i klubben vill Roland Larsson dock tona ned.

– MFF:s ungdomsverksamhet är en väldigt väl fungerande verksamhet och har varit det länge. Jag kan bidra med erfarenheter från internationell fotboll och jag kan delge framgångar som hur vi gjorde med ungdomslandslaget, men det handlar mest om att använda erfarenheter genom att ha följt en massa spelare genom åren. Jag har upplevt en hel del spelare och jag vet vad som krävs för att bli en elitspelare.

– Jag saknar till viss del att jobba med landslaget. Främst miljön och alla härliga kompisar. Men beslutet att sluta växte fram. Jag var färdig med landslaget, jag hade gjort det så många år. Jag trivs väldigt väl i MFF och känner att jag gör nytta.

Boken ”Tredje bäst i världen” finns att beställa på kolalarsson62@gmail.com.

Tränarkarriär Roland Larsson:
1980-1991 Svedala IF (ungdom)
1992 Svedala IF (Div.4)
1993-1998 Trelleborgs FF (Tipselitlag)
1998-2013 Förbundskapten U-landslag Sverige
2014 – Malmö FF U19

Fakta Sveriges P96 – 2013:
U17-EM Slovakien:
Schweiz – Sverige 0-1
Österrike – Sverige 1-1
Sverige – Slovakien 0-0

Semifinal:
Ryssland – Sverige 0-0 (10-9 straffar)

U17-VM Förenade Arabemiraten:
Irak – Sverige 1-4
Sverige – Nigeria 3-3
Sverige – Mexiko 0-1

Åttondelsfinal:
Japan – Sverige 1-2

Kvartsfinal:
Honduras – Sverige 1-2

Semifinal:
Nigeria – Sverige 3-0

Bronsmatch:
Sverige – Argentina 4-1

Fakta Svenska Spels Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 58 klubbarna.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.

Totalt har 733 i dag aktiva spelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 240 av dessa spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se