Svensk fotboll värnar om det goda supporterskapet. I ett samtal i TV4 belystes mycket av det positiva som sker på våra arenor den här säsongen.
– Idag sitter vi med en fantastisk utveckling, säger Mats Enquist, Generalsekreterare i SEF.

Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist, Lena Gustafson Wiberg, SLO i Djurgården och Hammarbys Evenemangs- och Säkerhetsansvarige Göran Rickmer samlades i TV4:s Morgonsoffa för att prata om publikutvecklingen i Allsvenskan. Programledarna Peter Jihde och Tilde de Paula valde att ta upp oroligheterna som ofta beskrivs i samband med fotboll, men noterade också att något skett ”efter flera mörka år”.

– Vi har en enorm supporterkultur i Sverige och ett stort stöd från supportrarna. Istället för att prata om de enstaka beteendena och händelserna som får stor medial uppmärksamhet notera att vi har så pass många människor som älskar fotboll. Vi har kommit tillrätta med mycket runt främlingsfientlighet, vi har en väldigt stark integration både på läktarna och i våra lag och våldet har nästan försvunnit., svarade Mats Enquist på frågan om den positiva läktarutvecklingen.

SLO-rollen lyftes fram som en av anledningarna till den positiva utvecklingen.
–  Mycket handlar om dialog och förståelse. Skapa utrymme för att förstå positiv läktarkultur, säger Lena Gustafson Wiberg.

Att underlätta flödet och servicen för åskådarna lyfts också fram som en orsak till mindre oroligheter.
– Det gäller att fokusera på det som är relevant. Det som berör människorna. Sedan skapa förutsättningar för det som arrangörer. Det är viktigt hur man tar borta alla konfliktsituationer som kan uppstå. Hur man köper biljetter, hur man tar sig till arenan. Toaletter. Det som underlättar för människor, fyller Göran Rickmer i.

Moraliska värderingar
På frågan om hur man ska göra för att hindra de som ändå vill förstöra och bråka svarar Göran Rickmer att det har med moraliska värderingar att göra.

– Människor som vill bryta mot regler drar sig för det om majoriteten vill annorlunda. De anpassar sig efter ett beteendemönstret. Det finns människor överlag som inte kan bete sig men om vi skapar förutsättningar för allt det andra så skapar vi fotbollsfester.

Den här säsongen har svensk fotboll etablerat och vidareutvecklat bra diskussioner om läktarskap tillsammans med supportrar, klubbarna, SvFF, SEF, polis, regering och övriga makter.
– Det samarbetet som inletts fungerar väldigt mycket bättre i år än vad det gjorde förra året. Vi har visat hur starkt det är med supporterskapet. Vi har nästan inga ordningsstörningar alls. I år pratar man om glädjen och festen och det är ett trendbrott, säger Mats Enquist.

På frågan vad som förändrats sedan den dystra säsongsinledningen vi fick under säsongen 2014 svarar Lena Gustafson Wiberg att den händelsen fick många supportrar att tänka om.
– Folk tänker efter mer hur de beters sig nu. Vi måste fokusera på det positiva och samtidigt hantera det negativa.

Se inslaget i sin helhet här.

Robert Johansson / FOTO: TV4