Frågan om ståplatser på arenorna är viktig för svensk fotboll. Det tidigare beslutet att minska antalet stående från femtio till tjugo procent 2014 skjuts upp minst ett år. SEF-klubbarna vill ha tid att utreda vilka konsekvenserna blir.

– Supporterkulturen har stor betydelse för stämningen på matcherna och säkerheten blir ständigt bättre tack vare ett gott arbete från klubbarna, samarbetet med SvFF, med införandet av SLO:er och dialog med supportergrupperna, säger generalsekreteraren i Föreningen Svensk Elitfotboll Mats Enquist.

 

Text: Lennart Tidman, Textbyrån MLT / Foto: Bildbyrån

 

För några år sedan lades fast hur utvecklingen av svensk fotboll skulle ske i en serie föreskrifter som skulle gälla från och med nästa år. Där står det bland annat att: ”Från och med säsongen 2014 kan 20 procent av arenans totala publikkapacitet nyttjas som ståplats. Dessa 20 procent ståplatser ska kunna konverteras till sittplatser.”

Att ståplatserna ska kunna konverteras till sittplatser har att göra med att UEFA kräver att det endast får finnas sittande åskådare på internationella matcher. Det beslutet förordades tidigare av SEF-klubbarna, men skjuts nu alltså upp för att föreningarna ska få tid att utreda frågan vidare.

– Det är klubbarna själva som på ett medlemsmöte under året tog upp frågan och ville att styrelsen skulle se över om det verkligen var rätt beslut. Det grundar sig dels på att supportrarna gjort sin röst hörd, dels på att vi själva undersökt hur vår publik ser ut och vad det är som driver stämningen på läktarna.

 

– Det är lätt att se när det går fel på matcherna. Då har det också varit lika lätt att snabbt peka ut hela ståplatsklacken som problemet. Samtidigt ser vi att den stämningen som byggs upp på matcherna skapas just på ståplatsläktaren. Det är den positiva delen av klackkulturen som är så viktig för att skapa en fin upplevelse för hela publiken.

– De säkerhetsmässiga vinsterna med att dra ner på ståplatserna kan vara en pyrrhusseger om vi samtidigt förstör den stämning som våra klackar skapar. Klubbarna har på senare år skapat ett allt bättre säkerhetsarbete och påbörjat en bra dialog med supportrarna. Det finns därmed i dag färre problem på arenorna och man resonerar att det kanske är bättre att angripa de problem som återstår på ett annat sätt, säger Mats Enquist.

 

SEF-styrelsen lade fram ett förslag om att avvakta med införandet av denna del av arenakraven, och på Svenska Fotbollförbundets representantskap vann förslaget gehör av eniga representanter för fotbollsrörelsen. Därmed gäller samma regler som förra året under ett år till.

 

Under året som kommer ska ett ordentligt underlag tas fram om hur fotbollen vill ha det i framtiden. Ett nytt representantskapsbeslut kommer att få genomslag tidigast säsongen 2015.

– Vi har en förhoppning om att det är rätt väg att tillsammans med supportrarna bygga det goda supporterskapet. Man får inte dra för enkla slutsatser av de tillfällen då det inträffar problem, då kan man riskera att lösningen skapar ännu större problem.

 

SEF ska nu djupanalysera de publikundersökningar som man genomfört tillsammans med United Minds, man ska gå vidare med det samarbete som man byggt upp med polisen kring olika strategier som tagits fram för att motverka problem vid idrottsevenemang och inte minst ska SEF gå vidare i samtalen med de förenade supportergrupperna i SFSU och klubbarnas supporteransvariga SLO:er (Supporter Liaison Officers).

– Tillsammans ska vi sträva efter att hitta lösningar som ger oss de fina evenemang som vi alla strävar efter.

 

De ledord som SEF vill ska känneteckna fotbollsarenor i framtiden är:

• Välkomnande

• Tryggt

• Säkert

• Stämningsfullt

 

– Det finns en viss balans mellan orden. Det kanske blir säkrare om man tar bort alla ståplatser, men blir det lika stämningsfullt? Tappar vi stämningen så tappar vi publik. Då blir det som om att operationen lyckades men patienten dog.

Det var först under hösten som SEF-klubbarna var klara med att man ville ha en förlängning av ståplatsdelen i arenaavtalet. I stort sett var det ett enhälligt beslut. Det man framför allt vände sig mot var att avtalet inte tog hänsyn till lokala skillnader mellan klubbarna.

– Genom de dialoger vi har haft under året med bland annat supportergrupper och polis har vi fått en helt annan kunskap i ämnet och börjat se lösningar där vi tidigare såg problem, säger Mats Enquist.

 

Ståplatsfrågan utreds utifrån svenska behov och förutsättningar, men man har även tittat på hur det ser ut i andra länder.

– Vi har förstås tagit hjälp av all den erfarenhet som Lars-Christer Olsson har och även övriga medarbetare.

Lars-Christer Olsson är ordförande i SEF och var tidigare generalsekreterare i UEFA.

– Situationen varierar. Ofta tar man England som exempel och vill peka på hur de löste sina problem. Men frågan är oändligt mycket mer komplex än så. Det som fungerar i England behöver inte stämma med hur det ser ut i Sverige. Det är den första slutsatsen, den andra slutsatsen är att man i England har ”köpt bort” en del av problemet i Premier League genom dyra sittplatser. Där är marknaden så stor att man fyller arenorna ändå, i Sverige skulle det inte fungera. I lägre divisioner finns problemen kvar. Dessutom har man ett helt annat regelverk i England med hårdare lagstiftning.