Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingens gemensamma styrgrupp för samarbetet där klubbarna i Allsvenskan och Superettan ska öka sysselsättningen och minska utanförskapet i samhället träffades i januari för första gången.
– Vi har satt strukturen för hela 2018 och det känns bra att vi alla har en samsyn runt uppdraget, säger Karin Heri, Nationell samordnare sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen skrev innan jul tillsammans på en nationell avsiktsförklaring där syftet är att klubbarna i Allsvenskan och Superettan genom sitt samhällsengagemang kan skapa sysselsättning och minska utanförskap för personer långt utanför arbetsmarknaden. Fotbollen kan i många fall attrahera och föra dialog med personer som annars inte går till Arbetsförmedlingen, och fotbollen kan genom lek och spel stimulera den här typen av människor, det finns det tidigare exempel på.

– Det känns jättebra. Det är stabilt att vi har en gemensam värdegrund och en gemensam vilja. Det är genom att samarbeta som vi når framgång. En myndighet kan inte klara samhällsutmaningarna själva. Det går inte, och det är inte heller meningen. Det här kommer bli bra, säger Mats Rydberger, chef på Arbetsförmedlingen i Malmö.

På det första mötet i Malmö satte de deltagande representanterna från Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen upp strategierna för hela 2018 vad gäller riktlinjer för hur klubbarna kan jobba med sitt samhällsengagemang när det gäller att skapa sysselsättning. Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans är båda förlagor och inspiration till projektet.

Karriärakademin är ett exempel där samarbetet med offentlig sektor  Arbetsförmedlingen tidigare har bidragit till goda resultat. Klubben har utöver samverkan med Arbetsförmedlingen ett så kallat idéburet offentligt partnerskap med Malmö stad.

Under Karriärakademins två första år så har Malmö FF hjälp över 160 ungdomar att få jobb och på så sätt minskat ungdomsarbetslösheten i Malmö. I Elfsborgs Jobb Tillsammans så har unga arbetssökanden hjälpts in på arbetsmarknaden i hopp om att ge dem en meningsfylld tillvaro, en inblick i arbetslivet och en chans att förbättra sina CV.

Fotboll, Presskonferens, Svensk Elitfotboll

Karin Heri, Nationell samordnare sysselsättning, Svensk Elitfotboll

Ett femtontal klubbar av Allsvenskans och Superettans totala 32 är intresserade av att medverka i projektet och målet är att åtminstone fem är aktiva redan under 2018.

– Jag tycker det är jätteroligt och viktigt att vi nu har haft det första mötet så att jag som nationell samordnare ser att vi har en samsyn runt uppdraget och att alla vet vad vi ska göra. Det är nu det riktiga arbetet börjar, säger Karin Heri, Nationell samordnare sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Den nationella strategin som tagits fram ut det här arbetet vilar på tre huvudpelare som utgår från FN:s globala mål för hållbar utveckling, med i huvudsak fokus på tre av målen:

Nr. 3 Hälsa och välbefinnande
Nr. 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Nr.10 Minskad ojämställdhet

Samarbetet med Arbetsförmedlingen pågår till att börja med till och med 2020.